Mersin'de doğuştan yemek borusu olmayan 3 yaşındaki çocuğa, kalın bağırsağından yemek borusu takıldı. Annesi tarafından 2,5 yıl karnından şırınga ile beslenen minik Ahmet, artık her şeyi yiyebiliyor.
 
Mersin'in Silifke ilçesi Taşucu beldesinde oturan Hürü-Mustafa Koç çiftinin 3 yıl önce dünyaya gelen ilk çocukları Ahmet Ozan'ın doğumundan hemen sonra yemek borusu olmadığı fark edildi. Çok nadir görülen bu hastalığın çaresi için yoğun çaba harcayan aile, Mersin Devlet Hastanesi'nde uygulanan tedavinin ardından son olarak Mersin Üniversitesi (MEÜ) Sağlık Araştırma ve Uygulama Merkezi Hastanesi'ne başvurdu. Burada Çocuk Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Ali Naycı tarafından kontrol edilen minik Ahmet'e kalın
bağırsağından yemek borusu takılmasına karar verildi. Çok zor ve uzun bir ameliyatın ardından yemek borusuna kavuşan Ahmet Ozan, şimdi rahatlıkla her şeyi yiyebiliyor.
 
Hastalıkla ilgili süreci anlatan 30 yaşındaki anne Hürü Koç, hamileliğinin 8. ayında rahatsızlanarak Silifke Devlet Hastanesi'ne başvurduğunu, buradan da Mersin Devlet Hastanesi'ne sevk edildiğini söyledi. Burada sezaryenle doğum yaptığını ifade eden Hürü Koç, doğumun hemen ardından çocuğunun ağızdan beslenemediğinin fark edildiğini kaydetti. Anne Koç, "Ahmet, ilk ve tek çocuğumuz. Yapılan incelemelerde çocuğumun yemek borusunun olmadığı ortaya çıktı. Hamileliğim döneminde anlamadılar, doğumdan sonra anlaşıldı. Bana karnından şırıngayla beslemem gerektiği anlatıldı. Ben de çocuğumu 2,5 yaşına kadar her 2 saatte bir karnından şırıngayla mama vererek besledim. Çok zor günler geçirdik. Çünkü çocuğum zaman zaman morarıyordu" dedi.
 
Minik Ahmet'in ilk ameliyatını henüz 4 günlükken olduğunu dile getiren Hürü Koç, bugüne kadar 5 ameliyat geçirdiğini söyledi. Mersin Üniversitesi (MEÜ) Sağlık Araştırma ve Uygulama Merkezi Hastanesi'nde Prof. Dr. Ali Naycı'nın gerçekleştirdiği ve 12 saat süren son ameliyatla Ahmet'e yemek borusu takıldığını söyleyen Koç, Ahmet'in artık çok rahat olduğunu ve dilediği her şeyi yiyebildiğini belirtti. Anne Koç, çok mutlu olduklarına vurgu yaparak, doktoruna ve tüm ekibe teşekkür etti.
 
Çocuk Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Ali Naycı ise, verdiği bilgide hastanın yemek borusunun doğumsal olarak gelişmediğini aktardı. Bunun çok az rastlanan bir hastalık olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Naycı, "Hastayı belli bir kiloya gelene kadar mideden besledik. İkinci aşamada hastanın kendi kalın bağırsağından yemek borusu yaptık. Aslında başarısı düşük bir ameliyattır ama bizim ameliyatımız çok başarılı geçti. Sonrasında hasta çok iyi toparlandı. Büyüme ve gelişmesi tamamen düzgün gitti. Hastamız şimdi gayet iyi durumda. Silifke'de yaşayan ailesi belirli aralıklarla çocuğu bize kontrole getiriyor. Bizim kontrolümüzde gelişimine devam edecek" diye konuştu.
Editör: Barış Köksal