Sel olup yağan bağışlar ve "bu paraların ne olacağını soran,  zorla toplanan bağışların birilerince iç edileceğini öne süren 'şom ağızlılar'..."
Mersin Valiliği dedikodular ayyuka çıkınca bir açıklama yapmak zorunda kalır...
22 Haziran 1960 günü Valiliğin bağışlarla ilgili yapılan menfi propagandaya karşı kaleme alınan bildirisi gazetelerde yer alır..
Şöyle denir Valilik bildirisinde:
"1- Hazinenin altın stokunun çoğaltılması katiyen mecburi değildir.
Köylüye, vatandaşa, cebri külfet (zorunlu bağış) yüklenmemiştir. Düşük karakterli ve karamsar kimselerin köylünün altını, parası toplanıyor gibi telkinler yapması tamamen çirkindir. Aleyhte propagandayı Mersinli hemşehrilerini nefretle red edecekleri karamsar düşüncelerden tenzih ederim. Bağışlar kalbidir, gönüldendir. Hiç bir mecburiyet yoktur. Yardımlaşmanın bu muvazeneli hava içinde yapılmasını hemşehrilerimin ittialina arz ederim.
2- İdare amirleri ile müessese ve fabrika müdürlükleri bu prensip üzerinde hiç bir icbar kullanılmadan bağış kampanyasını yürüteceklerdir.
Vali Avni Çırnaz"
İnanması hayli zor ama Valiliğin zorunlu bağışı yalanladığı gün aynı Vali aynı vatandaşa hitaben şu açıklamayı yapıyordu:
"İnkilâp rejiminin Türk parasını kıymetlendirmek, altın stokunu çoğaltma, davasına memleketçe ve Türk ferdi olarak heyecanla katılmayı kaçınılmaz vazife bilmekteyiz. Bu mutlu heyecanın taşkın semeresini, taşkın çağlayanını gönül ferahlığı ile görüyoruz.
a) Ordu mensupları ile askeri garnizonumuz teberru akınını devam ettiriyor.
b)Kendilerinden ricada bulunduğum bankacı ve Maliyeci topluluğa toplanan lira, alyans, altını bugün teslim ettim.
c)Mersin ve İçelde de hemşehrilerimin bu davadaki yardımları müstesna bir inkişafla gelişiyor. 2 günlük kısa gezimde kaymakamların topladığı yardımların tutarı da lira, alyans, altındır.
2- Aybaşı yaklaşıyor. Bordrolular üzerindeki esami sırasına göre hazırlanacak listeye dayanmak şartıyla memur arkadaşlarımın da karınca kararınca ufak bir yardım yapmalarını arzularına bırakıyorum.
3- Mersinde geniş bir matbuat kitlesi var, ayrıca memleket çapında dış münasebetlerde bulunan yüksek mali takatli tüccarlarımız da mevcuttur. İçel cennet topraklarından aldığı yüksek tonajda ürünleri fabrikasında değerlendiren, nakliyatı idare edenler yüzlerce milyon liralık inşaat yapan güzidelerimiz de var.
Defterdarlıkta hazineye yardım ve altın  stoku yükseltme teberruları kabul eden bir ekibimiz mevcuttur. Bordro, nakit, altın, alyans, bilezik gibi çeşitli teberrular buraya yatırılacaktır.
İçel'in temiz havasını, cennet yaşayışını benimseyerek nimetlerinden faydalanan bütün hemşehrilerimin bu davada yakınlıklarını iştiyakla bekliyorum.
Belediye ve sinema hoparlörleri, matbuat teşvikkâr tavsiyeleriyle bu teşebbüste bizlere yardım ellerini uzatacaklardır.
Türkiye çapında müstesna mevkiine ve mali takatına güvenerek İçelimizin bu hayırlı teşebbüste ön planda şerefli yerini alacağı muhakkaktır.
Değerli hemşehrilerimi sevgiyle selamlar muhabbetle gözlerinden öperim.
4- Resmi teşekküllere, kazalara, gazetelere yazılmıştır.
Vali Avni Çırnaz"
Sinemaların günlük hasılatlarını, futbolcuların aldıkları transfer paralarının bir bölümünü ,Trafik Bürosundan Belediye Zabıta memurlarına, her kişi ve kurum/kuruluşun karınca kararınca katkı verdiği o kampanya döneminden ilginç isimler ve bağışlardan bir demet:
25 Haziran 1960: Güneş Sineması bu akşamki hâsılatının tamamını hazineye bağışlayacağını bu nedenle Mersinlilerin ilgilerini rica eden bir ilanla kampanyaya katıldığını duyurur.
28 Haziran 1960: Mezitli köyü halkı aralarında topladıkları 1112 lira 50 kuruş değerinde ziynet eşyası ile 4230 lira parayı, Tece Köyü halkı da 3700 lira parayı hazineye bağışlar.
15 Temmuz 1960: Şehrimizde hazineye yapılan yardımlar devam etmektedir. Dün de Belediye Temizlik ve Fen Dairesi personeli hariç Belediye mensupları tarafından 1732 lira ve bir alyans hazineye bağışlamıştır.
Bu arada bağış kampanyası kimi suiistimal iddialarının yayılmasının ardından farklı yönlere sapınca yeniden bir açıklama daha yapmak zorunda kalır Valilik.
30 Haziran 1960 tarihli açıklamada şöyle denir:
"Son zamanlarda vatandaşlarımızın Hazineye bağış kampanyası münasebetiyle bazı teşekkül ve şahısların Yüksek Tahsil Gençliği adına faaliyete geçerek şahıslardan, resmi daire ve hususi müessese ve teşekküllerden para, mücehverat ve benzeri  kıymetli eşyalar toplamaya teşebbüs ettikleri öğrenilmiş olduğundan, Hazineye teberruda bulunmak isteyen vatandaşların bağışlarını Defterdarlık ve Mal Müdürlükleri gibi resmi makamlara yapmaları alâkalı makamdan bildirilmiştir"
4 Temmuz 1960 Pazartesi günü Vilayet makamında düzenlediği basın toplantısında kendisine yöneltilen ne kadar bağış yapıldığı yönündeki soruya Vali şu veciz! cevabı verir:
"Bağışlar göğsümüzü kabartacak şekilde hızla devam ediyor. Köylü, memur, işçi, orta tabaka aile hatırlarını vermek, maaşlarından fedakârlık yapmak suretiyle şükrana değer bir şekilde ilerliyor. Bağış yekûnunun İçellilere yakışır bir yekûna ulaşacağına inanıyorum"
Resmi açıklamalardan da anlaşılacağı gibi bağış toplama adı altında uyanık nice kurum ve kuruluşun durumdan vazife çıkardığı sonradan soyguna dönecek kampanya günlerinde toplanan bağışlardan, darbecilerin zulmüne, arkasından gelecek diğer darbelere ilham verecek o en ahlaksız kalkışmanın; Mersin' deki Oda ve Borsalardan, Baro ve diğer örgütlere varıncaya kadar tüm toplumu nasıl kurguladığını anlatarak sürdüreceğiz yazı dizisini...