Sizi tanıyabilir miyiz?

Adım Yusuf Memiş. Başhan Tarımsal Ürünler A.Ş. Yönetim Kurulu Üyesiyim. 1993 yılında Mersin’de dünyaya geldim. İlköğretim ve lise eğitimimi Mersin’de tamamlayıp sonrasında üniversite öncesi İngiltere’de dil eğitimi aldım. Daha sonra Uluslararası Lojistik Yönetimi Bölümü’mü bitirip 2017 yılında şirketimizin dış ticaret departmanında görev almaya başladım.

İş hayatına ne zaman başladınız?

Her ne kadar resmi olarak 2017 yılında işe başlamış olsam da, mevcut şirketimizin aile şirketi olması nedeniyle her uygun zamanda şirkette vakit geçirir, bir nevi iş dünyasına aşinalık kazanırdım. Aktif görev almadan önce de iş hayatının içerisinde yer almam sonraki yıllarda bana büyük katkı sağladı.

Ailenizin iş hayatınıza katkısı oldu mu?

Ailem 1980’li yıllardan itibaren bakliyat sektörü içerisinde ticaret ile uğraşmakta. Bu nedenle hem ticari hem de sektörel bazda rol model olacak bir aile yapısına sahiptim. Teorik olarak almış olduğumuz eğitimlerin pratikte işlendiği noktanın aile şirketim olması ve karşılaşabileceğim tüm sorunların cevabının da ailemde olması benim için en büyük şanstır.

Şirketinizin mevcut yatırımları ve gelecek hedefleri nelerdir?

Başhan Tarımsal Ürünler A.Ş. sektörel bazda hedeflediği üretim yatırımlarını tamamlayıp, Mersin ve Balıkesir’de bulunan toplam 8 fabrikasıyla yıllık 1 milyon tonluk bakliyat üretim ve işleme kapasitesine ulaşmış ve bu hacme ulaşmak için son teknoloji endüstri 4.0 ürünleri kullanmıştır.

Gelecek hedefimiz yapmış olduğumuz bu yatırımları sürdürülebilir kılmaktır. Bu konuda biogaz ve güneş enerjisi santrali projemiz ilerleyen dönemde atacağımız adımlardandır. Daha sonraki noktada sürdürülebilir tarım ve temiz tarım projelerimizi değerlendirmeye alacağız. Diğer yandan sektörümüzle ilgili inovatif çalışmalarımız ve yenilikleri takip edişimiz devam edecektir. Bu anlamda da AR-GE çalışmalarına büyük önem veriyor, dünyanın çeşitli yerlerindeki fuarları yakından takip ederek bizzat katılım sağlıyoruz.

Sektörünüzün geleceği ve sizin sektöre kattığınız değeri değerlendirir misiniz?

Her ne kadar çok üst düzey bir şekilde teknolojik gelişmeler devam etse de pandemi sürecinin bize öğrettiği bir şey var. Doğal kaynaklara bağımlı bir hayatımızın olduğu ve esasında bu kaynakları nasıl yanlış kullandığımız.

Bu noktada en önemli başrollerden biri de tarım. Gıda sektörü yüksek verimli üretimden çok; doğru üretime muhtaç bir sektör. Çünkü bunu sürdürülebilir kılmanın tek yolu budur. Bu nedenle gelecekte toprağın, tarımın ve tarım mahsullerinin değeri çok daha iyi anlaşılacak ve gerekli ilgiyi görecektir. Bu noktada global pazarda da olan markamız, bakliyat üretim ve işleme alanına son teknolojiyi entegre ederek, farkındalıkları bir adım öne taşımıştır. Yapmış olduğumuz işi çok daha ileriye taşımak ve sürdürülebilir kılmak amacıyla geri dönüşüm projelerimiz ve yatırımlarımız devam edecektir.

İş hayatına yeni başlayan gençlere önerileriniz nelerdir?

Tecrübe, bilginin denenmiş halidir. Her ne kadar gençlerimizin parlak fikirleri veya bilgileri olursa olsun, öncelikle tecrübeye kulak vermelerini ve dinlediklerini referans alarak fikirlerini o noktada geliştirmelerini öneririm.

İş hayatında en önemli kriterlerden bir diğeri kendine inanmak ve cesur olmak. Her zaman istediğiniz sonucu alamayabilir veya hep iyi sonuçlar da alabilirsiniz. Bu veriler anlık olarak sizin başarı grafiğinizi çizemez. Bugün başarısızlıkla sonuçlanan adımlarınız doğru zaman ve doğru yerde sizi başarıya götürebilir. Başarı, başarmak istediğiniz şeye ne kadar mesai harcadığınızla doğru orantılı, bu nedenle kendilerine inanmaktan asla vazgeçmesinler.

Eklemek istediğiniz başka bir şey var mı?

Kentimizin inovatif bir yapıya bürünmesi gerektiğini düşünüyorum. Tarihi, doğası, tarımı, sanayisi, limanı ve lojistik üstünlüğü ile Mersin önümüzdeki yıllarda çok daha farklı bir pozisyon alacaktır. Son yıllarda hızla gelişen sanayi yapımızı, katma değeri yüksek ürünleri dünya pazarına açarak taçlandırmamız halinde kent ekonomisi canlanacak, bunun meyvelerini önümüzdeki yıllarda her anlamda toplamaya başlayacağız.

Kentimize yapılan her yatırım hem Mersin ekonomisini güçlendirecek, hem ülke ekonomisine katkı sunacak, hem de artan istihdam alanları ile birlikte kent refahını üst seviyelere çıkaracaktır. Bu anlamda sanayinin gelişimi ile birlikte kentimizi yöneten odalar, borsalar, STK’ların işbirliği içerisinde ortak bir kent vizyonu projelendirmeleri çok önemlidir. Biz Başhan Tarımsal Ürünler A.Ş olarak kentimizin geleceğine güveniyor, ülkemize ve kentimize yatırım yapmaktan geri durmuyoruz. Her geçen gün gelişen kentimizin ülkenin üretim üslerinden birisi olacağına inanıyoruz.

Editör: Barış Köksal