Her 3 ayda bir Türkiye'nin çeşitli illerinde gerçekleştirilen Genç MÜSİAD Genel İdare Kurulu Toplantısı, bu kez Genç MÜSİAD Mersin şubesinin ev sahipliğinde gerçekleştirildi. Düzenlenen etkinliğe Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan'ın yanı sıra, Mersin Cumhuriyet Başsavcısı Tolgahan Öztoprak, KKTC Mersin Başkonsolosu Zeliha Mendeli, MTOSB Başkanı Sabri Tekli, MTSO Başkanı Ayhan Kızıltan, Genç MÜSİAD Genel Başkanı Yunus Furkan Akbal, Akdeniz Belediye Başkan Yardımcısı Celal Kurt ve iş dünyasının önemli isimleri katıldı. 


BN Otel'de gerçekleştirilen toplantı, Kuran-ı Kerim tilaveti ile başladı. Toplantının açılış konuşmasını Genç MÜSİAD Mersin Şube Başkanı Mustafa Işık yaptı. Başkan Işık konuşmasında "2002 yılında kurulan Genç MÜSİAD bugün Türkiye'de 56, Yurtdışında 32 temsilcisi ile ülke ekonomisine sosyo-kültürel yapısına faydalı olabilme gayreti ile ülke gençleri için faaliyet göstermektedir. Genç MÜSİAD özetle, işbirliği yanında, güç ve gönül birliğini de gerçekleştirmek düşüncesiyle yola çıkan; toplumun kültür değerlerine, ticaret ahlâkına bağlı ve saygılı; çağın gerektirdiği girişimci ruha sahip; ilkelerinden taviz vermeden gelişmeyi hedefleyen; meslekî birikimi ve çağdaş donanımıyla, işadamı ya da üst seviyede yönetici olma istidadı taşıyan gençlerin oluşturduğu bir çalışma platformudur.

Bu anlayışla teşkilatlanma çalışmalarına hızla devam eden Genç MÜSİAD, 2005 yılında Mersin teşkilatlanmasını tamamlamış, ilk başkan olarak bugünde aramızda olan Servet Özkaya atanmıştır. Servet abimizin o gün başladığı yürüyüş, Yakup Yılmaz, Mehmet Sait Kayan, Halil Aydoğan ve görevi devraldığımı kıymetli başkanım Metin Tümen’le devam etmiş, bundan sonra da hız kaybetmeden daha da kalabalık bir şekilde devam edecektir inşallah. İsimlerini saydığım kıymetli başkanlarıma ve onlarla yol yürüyen, emek veren, mücadele eden yönetim kurullarına şükran borçluyum.


47. Genel İdare Kurulu vesilesiyle bugün bir arada bulunuyoruz. Yıllar önce adım attığım bu değerli ailede, Genel Başkanımız Furkan Akbal’ın, MÜSİAD Mersin Başkanımız Serdar Yıldızgörer’in ve değerli üyelerimizin teveccühüyle bayrağı devralmış bulunmaktayım. Bugün yine Genel Başkanımızın bize olan güveni, Serdar Başkanımın desteği ve beraber yol yürüdüğüm yol arkadaşlarımın, kıymetli üyelerimizin fedakarlıklarıyla bu büyük organizasyonun ev sahipliğini yapıyoruz" dedi. 


MÜSİAD Mersin Şube Başkanı Serdar Yıldızgörer ise, gençliğin Türkiye'nin geleceği noktasında çok önemli bir yere sahip olduğunu belirtti. MÜSİAD'ın izlediği yol haritası ile ilgili de önemli bilgiler aktaran Başkan Yıldızgörer, "Genç MÜSİAD’dan mezun olmuş bir yol arkadaşınız olarak, bugün burada sizlerle birlikte olmaktan gurur duyuyorum SİZLER KÖKLÜ BİR TARİHİN, KADİM BİR MEDENİYETİN, ZENGİN BİR KÜLTÜRÜN MİRASÇILARISINIZ. Bugün, geleceğimizi yeniden inşa etme çalışmalarımızın hız kazandığı bu dönem, elbette siz ecdad emanetçilerine çok büyük görevler düşmektedir. Sizlerden beklediğimiz, tarihi doğru yorumlamanız, gelecekle ilgili öngörülerinizi sağlam temellere oturtmanız ve bu iki hususun gereğini bugün yapmanızdır. 


Bildiğiniz üzere, dünya artık hepimiz için, özellikle de siz gençler için sınırları olmayan bir muhittir. Yurtiçinde ve yurtdışında ticaretiniz için gezin, görün, öğrenin. Bugün yükte hafif pahada ağır en önemli meta tabi ki “BİLGİ”dir. Günümüzün dijital sözlüğünde “VERİ” olarak geçen bilgi, geleceği sahiplenmeye çalışanların bugün uğruna savaştıkları şeydir. TEKNOLOJİYİ, YÜKSEK AHLAKLA YAN YANA GETİREN MÜSİAD, GÜNÜMÜZ TİCARETİNİN ETİK KURALLARINI BELİRLEYİCİ EN ÖNEMLİ ETKENLERDEN BİRİDİR. YARINLARIMIZDA DA BUNU SİZ GENÇLERİMİZ DEVAM ETTİRECEKSİNİZ İNŞALLAH.


MÜSİAD, 9 Mayıs 1990 tarihinde bir grup GENÇ iş adamı tarafından kurulmuştur. O gün kurucu başkanımız Erol Yarar Bey 30 yaşındaydı. O gün yönetim kurulunun yaş ortalaması sadece 33’tü. İşte o gençlerin attığı tohum bugün koca bir çınara dönüştü. Sadece MÜSİAD’ın kuruluşuna bakarak gençlerin ne kadar önemli olduğunu anlayabiliriz. O gün o genç yaştaki dava adamlarının attığı cesur adımlar bugün bir arada olmamıza vesile oldu. Bizlere bugünlere gösteren yüce Allaha hamd ediyorum.

Son yıllarda, hepimizin yaşadığı salgın, pimi çekilmiş bir bomba gibi dünyanın kucağına bırakılmış, klasik üretim modelleri ve tedarik zincirleri alt üst olmuş, eğitimden üretime ve sosyal hayata kadar tüm yaşantımızı olumsuz etkilemiştir. Bundan etkilenen tüm dünya, elbette bir şekilde rutini devam ettirmenin yollarını aramış, uzaktan çalışma ve eğitim başta olmak üzere bir çok model gündemimize gelmiştir. Gelecek bizlere her ne kadar teknoloji anlamında gelişim vaat etse de, bir o kadar yeni tehditler de bizleri beklemektedir. İklim değişikliği, olası yeni salgınlar, 2016’dan bu yana gözlemlediğimiz emtia fiyatlarındaki artışlar, üretim süreçlerinde yaşanan sıkıntılar, biyolojik silahlanmaya kadar giden yeni nesil laboratuvar ürünü hastalıklar ve daha aklımıza bile gelmeyen nice musibetlere karşı bugünden tedbirlerimizi almamız gerekmektedir.  Bu tedbirleri alırken, inancımız gereği, insanı ve doğayı önceleyen modeller geliştirmeli, üretim ve lojistik üsleri kurarak Anadolu coğrafyasına kayan yatırımcıları cezbetmeli, yenilenebilir enerjiyle birlikte dışa bağımlılığımızı azaltmalı ve su kaynaklarımız başta olmak üzere, TÜM YERALTI KAYNAKLARIMIZI ETKİN VE ETKİLİ BİR ŞEKİLDE KULLANMALIYIZ. Tarım arazilerimizi verimli bir şekilde kullanmalı, uygun toprak, uygun ürün ve iç üretim dış talep ekseninde üretim planlamaları yaparak, daha bugünden başlayan gıda güvenliğini garanti altına almak zorundayız. 
Dünya bu buhranın içindeyken, başta Sayın Cumhurbaşkanımız olmak üzere, bakanlıklarımız ve ilgili kurum ve kuruluşlarımız ve işadamlarımız büyük çalışmalara imza atmış, ihracatta rekorlar kırılmış, dünya ekonomisi küçülürken ülkemiz ortalamanın çok üstüne büyüme kaydetmiştir. 2021 yılında 225 milyar dolarla ihracat rekoru kıran Türkiye, %11’lik büyümeyle son 10 yılın en iyi büyüme rakamını elde etmiştir. 
Serbest bölgesiyle, limanıyla, yeni yapılan bölgesel Uluslararası Çukurova Havalimanıyla, doğu Akdeniz çanağındaki en büyük marinasıyla, sahilleri ve yaylaları ile yani gelişen turizmi ,sanayisi ve tarımı ile  bugün sizleri ağırladığımız Akdeniz’in gözbebeği Mersinimiz, 2021 yılında %30.98’lik artışla 4,2 milyar  dolar olan ihracat rekoruna imza atmış, ülkemizin büyümesine katkı sağlamıştır. 

Geleceğin inşası ancak bugünden başlayarak olur. Bizler taşın altına elimizi koymaktan çekinmiyoruz. Sizlerin hem kişisel hem de ticari gelişimi için, dün olduğu gibi yarın da, Genç MÜSİAD’tan mezun olmuş bir yol arkadaşınız olarak, her daim sizlerin yanında olacağım. İnanmaktan, mücadele etmekten, bilgiye nasıl erişeceğinizi öğrenmekten asla vazgeçmeyin" dedi. 

Genç girişimcilerin önünü açmak için birçok projeye imza attıklarını belirten Genç MÜSİAD Genel Başkanı Yunus Furkan Akbal, "Bugün burada kadim şehir Mersin'de düzenlenen istişare toplantımızda Genç MÜSİAD aşkı ve gençlik heyecanı ile bir araya gelen değerli dostlarımla birlikte olmaktan duyduğum memnuniyeti dile getirmek istiyorum. Akdeniz’in incisi Mersin, her yönü ile ülkemizin kalkınma yolunda önemli bir liman şehri olurken, aynı zamanda sanayi, ticaret, turizm ve tarımla adeta ülkemizin parlayan yıldızıdır. En büyük konteyner limanıyla, iç ve dış ticarete katkılarıyla ülkemizin bir yandan da dünyaya açılan kapısıdır. Yeni organize sanayi bölgeleri ile, Teknoparkları ile, Araştırma Geliştirme ve Tasarım Merkezleri ile, en önemli potansiyel güçlerimizden de biridir. 

Türkiye'nin en büyük yatırımları arasında yer alan ve tamamlandığında 35 milyar Kw saat ile tek başına ülkemizin elektrik ihtiyacının hatırı sayılır bir bölümünü karşılayacak olan Akkuyu Nükleer Enerji Santrali'nin de çalışmalarının hızla devam ettiği bir şehrimiz olan Mersin Türkiye ekonomisinin en büyük katkı verenlerinden biridir. İnşallah önümüzdeki dönemde bu tüm güzellikler ve imkanlara ilaveten, farklı alanlarda Mersin'de daha büyük yatırımlar kazandırabilmeyi umuyorum. 2022 yılının ilk yarısını geride bırakırken, sizlerin dirayetli çalışmaları, üyelerimizin destek ve katkılarıyla genel merkezimiz ve şubelerimizle birlikte kıymetli projeler gerçekleştirdik. Ülkemizin ekonomik gelişmelerine katkıda bulunan dolayısıyla sürdürülebilir büyümesine katkı veren, global arenada rekabet gücünü artıracak kilometre taşlarından birinin ihracat olduğunu biliyoruz. Bu minvalde; Altın Konteyner İhracat Ödülleri başta olmak üzere bir dizi projeye imza attık. 2022 yılı içerisinde 600 mezun vermeyi hedeflediğimiz Ticaret Elçileri projemizde genç ihracatçılara verdiğimiz istihbarat ve eğitimlerle ihracatı Genç MÜSİAD'ın hedeflerinden biri haline getirdik. Girişim ekosisteminin ülkemiz için ne denli önemli olduğunu hepimiz biliyoruz. Bugün gerçekleştirdiğimiz gençlik, girişimcilik ve milli teknoloji hamlesi ile de bunu bir kez daha gözler önüne serdik. Nitelikli genç girişimcilerin ve yatırımcılar bir araya gelmesini sağlayan projelerimizle bir yandan da yeni yatırımcı havuzları oluşturduk. Yeni yatırımcı havuzları oluşturmaya yönelik yaptığımız çalışmalarla Anadolu'daki geleneksel sermayenin yeni nesil sermayeyi yani katmadeğeri yüksek kanalları yönlendirilmesi adına iş birliğine imza attık. Ülkemizin her alanında genç girişimcilerin sayısını artırmak asıl hedefimiz olmalıdır. Genç MÜSİAD olarak bunun için çok çalışıyoruz ve çalışmaya devam edeceğiz" dedi.


Programda yaptığı konuşmasında, Mersin’i sahip olduğu doğal güzellikleri, tarihi varlıkları, kültürü ile inci bir şehir olarak tanımlayan Vali Pehlivan, “Bununla birlikte kentimizi akla gelebilecek bütün sektörlerde, ortaya koymuş olduğu ve devam etmekte olan başarılarıyla da öncü bir şehir olarak nitelendirebiliriz.” dedi.

Konuşmasının devamında dünyayı kasıp kavuran ve ülkemizi de etkisi altına alan Pandemi döneminde olağanüstü günler ve süreçler yaşandığını vurgulayan Vali Ali Hamza Pehlivan, “Bu bağlamda ülke olarak da çetin bir mücadele verdik ve şunu memnuniyetle ifade ediyoruz ki dünya ülkeleri arasında Pandemi sürecini en etkin, en iyi şekilde yürüten ülkelerin başında geliyoruz. Bu başarı Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın diğer bütün konularda olduğu gibi bu süreci de himaye etmesi ve bizzat yönetmeleri ile; bütün bakanlıklarımızın, kamu kurum kuruluşlarımızın ve STK’ların hep birlikte bir mücadele ortaya koymasıyla elde edilmiştir. Bu süreçte Pandeminin tüm olumsuz etkilerine rağmen yatırımlar devam etmiştir. Dünyada meydana gelen savaşlar ve buna bağlı krizlere rağmen Türkiye’mizde çarklar dönüyor ve bu da rakamlara günbegün olumlu bir şekilde yansıyor.” dedi.

Konuşmasının devamında geleceğimizin teminatı olan çocuklarımıza olan güvenini ifade eden Vali Pehlivan, “Gençlerimiz öğrendikçe öğrendiklerini uyguladıkça, fikir ürettikçe, fikirlerini projelere dönüştürdükçe ve bu projeleri işte sizler gibi girişimciler vasıtasıyla hayata geçirdikçe binlerce yıldır olduğu gibi Allah'ın izniyle devletimizin de milletimizin de sırtını asla kimse yere getiremeyecektir.” şeklinde konuştu.

Vali Ali Hamza Pehlivan; “Türkiye’mizde anlayışlar farklı olabilir, zaman zaman farklı görüşler ortaya konulabilir; ama tek devletimiz var, tek vatanımız var ve uğrunda canlarını feda etmiş şehitlerimizin manevi hatıraları var. Allah hepimize onların hatıralarına, miraslarına layık olmayı nasip eylesin. Şuna da inanıyoruz herkes kendi bilgi ve ilgi alanında elinden gelenin en iyisini ortaya koyduğunda gelecek çok daha müreffeh, çok daha güçlü ve çok daha aydınlık olacaktır. Bugün programın düzenlenmesinde emeği geçen Genç MÜSAİD ailesine teşekkür ediyor, çalışmalarında başarılar diliyorum.” dedi. 


Yapılan konuşmaların ardından Genç MÜSİAD'a yeni katılan üyelere kent protokolü tarafından plaket verildi. Aynı zamanda Genç MÜSİAD'ın "Yetim Hamiliği" projesi kapsamında hamilik üstlenen isimlere ise yetim hamiliği sertifikası verildi. 

Editör: Barış Köksal