Sizi tanıyabilir miyiz?

Adım Yusuf Memiş. Başhan Tarımsal Ürünler A.Ş. Yönetim Kurulu Üyesiyim. 1993 yılında Mersin’de dünyaya geldim. İlköğretim ve lise eğitimimi Mersin’de tamamlayıp sonrasında üniversite öncesi İngiltere’de dil eğitimi aldım. Daha sonra Uluslararası Lojistik Yönetimi Bölümü’mü bitirip 2017 yılında şirketimizin dış ticaret departmanında görev almaya başladım.

Şirket olarak hangi sektörlerde yatırımlarınız var? İstihdam sayılarınızı öğrenebilir miyiz?

Başhan adı ve markası ile tarımsal ürünler alanında faaliyet göstermekteyiz. Bu sektörde bakliyat hububat ve yağlı tohumların üretimi ve işlenmesi gibi konularda hizmet vermekteyiz. Aynı zamanda son dönemde faaliyete almış olduğumuz hayvan yemi fabrikamız bulunmaktadır. Bu fabrikada ise büyükbaş, küçükbaş ve kanatlı grupları için ihtiyaçlarına uygun çeşitlilikte yem üretmekteyiz. Fabrikalarımızda toplam 650’den fazla kişiye istihdam sağlamaktayız.

Şirketinizin üretim ve ihracat rakamlarını değerlendirebilir misiniz?

İhracatımız bir önceki yıla göre %27 artmıştır. Toplam satışlar içerisinde ihracatımızın payı %65,2 olarak gerçekleşmiştir. Ana faaliyet üretimimiz %10 artmıştır.

Mersin’i genel anlamda değerlendirdiğiniz zaman nasıl bir yatırım destinasyonu?

Başkan Doğmuş: Mersin için çalışıyoruz Başkan Doğmuş: Mersin için çalışıyoruz

Bizim için lojistik, en az üretim kadar önemli bir nokta. Mersin, Avrupa’nın ve Akdeniz’in önemli limanlarından birini barındırması, yurt içine iyi bir demiryolu ve karayolu ağı ile bağlanması münasebetiyle bizim gibi uluslararası üretim yapan firmaların yer alacağı avantajları bol olan bir konumda.

Gelecek hedefleriniz arasında neler var?

Başhan Tarımsal Ürünler A.Ş. sektörel bazda hedeflediği üretim yatırımları tamamlayıp, Mersin ve Balıkesir’de bulunan toplam 8 fabrikasıyla yıllık 1 milyon tonluk bakliyat üretim ve işleme kapasitesine ulaşmış ve bu hacme ulaşmak için son teknoloji endüstri 4.0 ürünleri kullanmıştır. Gelecek hedefimiz yapmış olduğumuz bu yatırımları sürdürülebilir kılmaktır. Bu konuda biogaz ve güneş enerjisi santrali projemiz ilerleyen dönemde atacağımız adımlardandır. Daha sonraki noktada sürdürülebilir tarım ve temiz tarım projelerimizi değerlendirmeye alacağız. Diğer yandan sektörümüzle ilgili inovatif çalışmalarımız ve yenilikleri takip edişimiz devam edecektir.

Genç girişimcilere verebileceğiniz tavsiyeler nelerdir?

Tecrübe, bilginin denenmiş halidir. Her ne kadar gençlerimizin parlak fikirleri veya bilgileri olursa olsun, öncelikle tecrübeye kulak vermelerini ve dinlediklerini referans alarak fikirlerini o noktada geliştirmelerini öneririm. İş hayatında en önemli kriterlerden bir diğeri kendine inanmak ve cesur olmak. Her zaman istediğiniz sonucu alamayabilir veya hep iyi sonuçlar da alabilirsiniz. Bu veriler anlık olarak sizin başarı grafiğinizi çizemez. Bugün başarısızlıkla sonuçlanan adımlarınız doğru zaman ve doğru yerde sizi başarıya götürebilir. Başarı, başarmak istediğiniz şeye ne kadar mesai harcadığınızla doğru orantılı, bu nedenle kendilerine inanmaktan asla vazgeçmesinler.

Editör: Barış Köksal