Bir önceki yazıda O.R.C. adlı kuruluşun ihdas edileceklerle 29’a çıkacak Büyükşehir Belediyelerine yönelik araştırmasını ve “seçmenin kimi Büyükşehir Belediye Başkanı görmek istediği” sorusuna verilen yanıtları Türkiye genelindeki haliyle değerlendirmeye çalışmıştım.

İşin Mersin ayağına gelince.



Hayli düşündürücü ve alınacak epeyi dersle dolu bir tablo var karşımızda.



Macit Özcan önemli büyükşehirler arasında  bile 28,9 ile hayli iddialı bir desteğe ulaşmış gibi görünüyor.



Bir başka ifadeyle Özcan’ı şimdiden Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı olarak görmek isteyenlerin oranı seçilmesi için gereken %30-33 bandındaki limite yakın. (Üstelik fikrim yok diyen %14,1 ile diğer adayları öne çıkaran % 7,8’den Özcan’a düşecek payı da hesaba katarsak kendisini Başkan olarak görmek isteyenlerin oranının daha da yukarılara tırmanacağı tartışılmaz gerçek)

Özcan’ı %23,6 ile Mustafa Sever izliyor.



Özcan ve Sever’in doldurduğu kulvarda koşmak isteyen pek çok ismi araştırmayı cevaplandıran seçmenin öne çıkarmaması, hatta adını anmaması hayli düşündürücü. Açıkçası CHP’de Fikri Sağlar ve AK Parti’de Mekin Salt, Şerafettin Aşut gibi iyi kötü Mersin’ de tanınırlığı olan kimi isimlerin dişe dokunur taban bulmaması veya bulamaması üzerinde durulması gereken ciddiyette. (bu anlamda Çağlayan’ın Sever hamlesinin tutması AK Parti kulvarının ne kadar boş olduğunu da ortaya koyması bakımından hayli çarpıcı örnek yaratıyor)

Sever gibi üç ay önce sokaktaki insanın tanımadığı bir isim adına Mersin’de ortaya performans gerçekten inanılmaz. Fikrim yok diyenlerin dağılımında Özcan için söylediklerimin aynısı hatta daha fazlası (tanınırlığı zamanla artacaktır) Sever için de geçerli. Ama tüm bunlar Sever’i belki aday yapmaya yeter de, Mersin’e Başkan yapacak %30’ların üstüne taşır mı? Cevabı daha zor ifadeyle uzun yılların deneyim kazanmış Özcan’ını geçmeye yeter mi?



Soruların cevabı AK Parti’ nin ve daha da önemlisi Çağlayan destekli Sever’in bundan sonra Mersin’ de göstereceği çalışmalara, kitleleri etkileyecek söylemlere bağlı ama çalışma anlamında iktidar partisini umutlandıracak bir çaba şimdiye kadar ortaya çıkmadı. Bundan sonra çıkması için yapılacakları sıkça yazıp durdum, bugüne kadar atılmayan adımlar için zaman hızla tükenmekte.

Söylem ve kitlelerle iletişim ise Sever’in en zayıf olduğu noktalar. Sonunda iş bugüne kadar bürokratlarla sınırlıydı ve biat kültürünün hakim olduğu toplumlarda o cephede sorun yok. Oysa bundan sonra halka ulaşmak, dokunmak, söylediklerinize inandırmak özetle karizmadan geçiyor ve orada aşılması gereken ciddi handikaplar olduğu yadsınamaz gerçek.



Çağlayan’ın planı şu ana kadar tuttu ama işin asıl zahmetlisi bundan sonra başlıyor. Eğer bu konuda geçmişte olduğu gibi “seçimlere bir ay kala gelir, ev ev dolaşıp seçim kazanırız” diye düşünüyorsa bir zahmet çevresini saran alkış çavuşlarından sıyrılıp 2004, 2009’u gerçek yüzüyle anlatacak insanlara kulak versin. Yoksa ikinci Mustafa felaketiyle karşılaşmak kaçınılmaz olur ki, o felaketin yaratacağı hasarın şiddetini bana değil, 2009 birinci Mustafa vakasına tanık olanlara sorsun.

Mersin’ in Büyükşehir seçimlerindeki diğer iddialısı MHP’ ye gelince...



O cephede de hayli ilginç gelişmeyi yansıtıyor O.R.C. araştırmasının Mersin ayağı...



Mahmut Tat 28,9’ luk Özcan ve 23,6’ lık Sever oranlarının ardından 16,2 ile üçüncü sırada. Ama hemen arkasında 9,4’ lük Hamit Tuna geliyor. MHP seçmeni ikiye bölünmüş durumda gibi görünse de bu partinin Büyük Kongresinin ardından sona erer. Bahçeli’ nin kazanma olasılığı hayli yüksek Genel Başkanlık seçimleriyle Tat tıpkı 2009 seçimlerinde olduğu gibi aday olarak çıkar. O durumda %26 civarında bir oy desteğine de kavuşur. Büyükşehir adayı olacağını açıklayan Tarsus Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz’ ın Mersin araştırmasında kendisine yer bulmaması kimisine ilginç gelebilir ama bana göre şaşırtıcı yanı yok. Mersin merkez ve diğer ilçeler Tarsus’ lu bir adaya oy vermez. Gönlünden Büyükşehir adaylığı geçen CHP MV Vahap Seçer’ in ankette esamisinin okunmamasını da aynı gerekçeyle izah etmek mümkün.

Peki



 O.R.C saha çalışmasından yola çıkarak Mersin’ de ne olur derseniz?

Büyük sürpriz yaşanmazsa CHP, AK Parti ve MHP’ nin öne çıkan adayları bunlar. Başka isimler sürpriz yapar mı? Seçmen eğilimleri bu konuda kısa zamanda büyük değişiklikler yaşanmadığını, yaşanmayacağını ortaya koyuyor. Ama sonuçta kararı verecek Ankara’ daki Genel Başkanlar. İçlerinde kumar anlamına gelecek sürprizler yapan çıkar mı?



Hele adaylık aşaması tamamlansın, o soruya da kafa yorarız birlikte.

Yaşayıp görelim.



“Görelim mevlam neyler, neylerse güzel eyler”

- - - -