Erdemli ilçesi sınırları içinde yer alan Çeşmeli, Tömük ve Kargıpınarı beldelerinin ‘Elvanlı İlçesi’ adı altında birleşerek yeni bir ilçe için çalışmalar başladı. Bunun için 14 köy gezildi, muhtarların ve vatandaşların görüşleri alındı, Erdemli Kaymakamlığı, Mersin Valiliği, bakanlar ve milletvekilleri bilgilendirildi.
Çeşmeli Belediye Başkanı Halil İbrahim Dur, Tömük Belediye Başkanı Derviş Yıldırım, ve Kargıpınarı Belediye Başkanı Kerim Şahin konu hakkında gazetemize bilgi verdiler. Başkanlar Elvanlı İlçesinin kabul görmesinden yana bir hayli ümitli gözüküyorlar.
 
MEZİTLİ ÖRNEK OLDU
Kargıpınarı Belediye Başkanı Kerim Şahin, ilçe olmaları halinde sorunların daha kolay çözüleceğini belirterek, 14 köy ve üç belde ile bir ilçe olabileceklerini anlattı. Şahin, “Tömük, Kargıpınarı, Çeşmeli beldeleri yeni ilçe yapılanmasında, coğrafi ve sosyal ekonomik konumu itibariyle, bir ilçe olacak durumda olduğunu, sorunlarımızın böylelikle daha kolay çözüleceği inancıyla üç belde birleşerek yukarılarda ki 14 köyümüzle birlikte bir ilçe olalım ortak düşüncesiyle müracaatlarımız oldu.
Nasıl ki Mezitli, Kuyuluk, Tece, Davulltepe beldeleri ile birleşerek Mezitli ilçesini oluşturduysa bizde bu 14 köyümüzle birlikte Tömük, Kargıpınarı, Çeşmeli ilçe yapılanmasına müracaat edelim dedik. Valiliğimize, kaymakamlığımıza müracaatlarımız yaptık. Siyasilerimiz ile gerekli görüşmelerde bulunduk. Gerekli desteklerde aldığımıza inanıyoruz.
 
ORTAK KARAR OLARAK , DAHA ÖNCİ SANCAK OLAN,
BUCAK OLAN ‘ELVANLI’ İSMİNDE BİRLEŞTİK
 
Nasıl ki Tarsus’tan Mezitli’ye kadar 50 km’lik bir uzunlukta, Akdeniz, Toroslar, Yenişehir ve Mezitli olmak üzere 4 merkez ilçe olmuş ise bizde Çeşmeli’den kız kalesine kadar olan 40 km’lik mesafede tek ilçe yapılanmasının yönetimi hantallaştıracağı inancındayız. Bu sebeple burada da üç belde birleşerek bir ilçe yapılanmasını bu yapılanmada da ismimizin Elvanlı ilçesi olarak belirlenmesini talep ettik. Çünkü Osmanlı döneminden bu yana Elvanlı, sancak; Cumhuriyet döneminde de bucak, görevini yaptı. Bu isim, hem Çeşmeli halkı, hem Tömük halkı hem de Kargıpınarı halkına cazip geldi. Ortak karar olarak çıktık.
TARIMDA ÖNEMLİ BİR BÖLGE
İlçe olarak önerdiğimiz bölgemiz hem tarım, hem turizm açısından üretici bir durumda. Turizm yatırımları hızla devam etmekte. Turfanda sebzeciliği ve meyveciliği önemli yörelerinden birisi konumundayız. Ayrıca Avakoda toplam üretiminin %80’lere varacak bir kısmı bölgemizde üretilmektedir.
NÜFUSU ARTAN BİR BÖLGEYİZ; İLÇE OLUNMASI HALİNDE
DEVLET HİZMETLERİ DAHA KOLAY ALINABİLECEK
Önerdiğimiz Elvanlı ilçesi genel olarak Yörük Türkmen vatandaşlardan oluşmakla birlikte hem turizm sektöründe hem de tarım üretiminde çalışmak amacıyla ülkemizin bütün yörelerinden, illerinden gelip yerleşen vatandaşlarımız içinde bir cazibe merkezi olmuş, ayrıca iklim şartlarının elverişliliği dolayısıyla emekli işçi ve memurlar açısından da tercih edilir bir yer konumundadır. Biz hem nüfus potansiyeli açısından, coğrafi ve sosyo-ekonomik birliktelik açısından, üç beldenin birleşerek bir ilçe yapılanmasında vatandaşımızın devlet hizmetlerini daha kolay alabileceğini, daha kolay ulaşabileceğine inanıyoruz.”dedi. İlçe olunması için yapılan çalışmalar hakkında da bilgi veren Başkan Şahin, başarılı olacaklarına inandıklarını söyledi. Şahin, “ Çalışmalarımızın da başarıya ulaşacağına inanıyoruz. Çünkü görüşmelerimiz hem devlet bakanımız ile; hemde her siyasi partinin il başkanları ile görüşmelerimiz bize umut vermiştir.
3 BELDENİN VATANDAŞLARI
HEYECANLA İLÇE OLMAYI BEKLİYOR
Vatandaşımız bu üç beldemizde ve köylerimizde gündemin tek maddesi halinde dört gözle bu kararı bekliyor. Sayın Bakanımız Zafer Çağlayan Bey’de destek vereceklerini ifade ettiler. Çalışmalarımızda tamamlandı. İlçe kaymakamımıza dilekçemizi verdik, kendilerini ziyaret ettik, valimizi ziyaret ettik bilgilendirdik. Siyasi partilerimizin il başkanlarını ziyaret ettik, bilgilendirdik beklemedeyiz.”dedi.
Büyükşehir sınırlarının il sınırları yapılma çalışmalarının da ilçe olmalarına katkı sağlayacağını belirten Kargıpınarı Belediye Başkanı Kerim Şahin, Mezitli ilçesini örnek göstererek Elvanlı ilçesinin de kabul görmesini beklediklerin söyledi. Şahin, “ Şu anda zaten Büyükşehir yapılanması çerçevesinde, malumunuz Maraş gibi, Malatya gibi, Denizli gibi, Muğla gibi yeni vilayetlerde Büyükşehir kapsamına girecek. Bizim gibi Büyükşehirlerden de bir kısmı, dün Kocaeli ve İstanbul Büyükşehir yapılanması gibi il sınırları, Büyükşehir sınırları ilan edilecek ve Anamur’dan yeniceye, Çamlıyayla’ya kadar Mersinin il sınırlarının tamamı Büyükşehir yapılanması kapsamına girecek. Bu çalışmalar esnasında biz üç beldemizin de, Elvanlı ismiyle bir ilçe yapılanmasıyla Mezitli ilçesi örneğinde olduğu gibi şekillenmesini bekliyoruz.”dedi.
 
HALİL İBRAHİM DUR VE
DERVİŞ YILDIRIM
İLÇE OLMALIYIZ DEDİLER
Elvanlı ilçesi adı altında birleşmeyi hedefleyen Beldelerden biride Çeşmeli Beldesi. Çeşmeli Belediye Başkanı Halil İbrahim Dur’u telefonla aradık ve bu birleşmenin olmasından yana gayret gösterdiklerini dile getirdi. Başkan Dur, yapılan tüm çalışmalara belde halkı ile birlikte belediye olarak destek verdiklerini söyledi. Ardından Elvanlı İlçesi’nin diğer bir ortağı olan Tömük Belde Belediye Başkanı Derviş Yıldırım’ı da makamında ziyaret ederek görüşlerini aldık . İktidar partisinden bir belediye olarak ilçe olacaklarına inandıklarını belirten Başkan Yıldırım, vatandaşın en çok merak ettiği konunun “merkez neresi olacak” sorusu olduğuni dile getirip bunun öneminin olmadığını söyledi. Önce ilçe olmak için uğraş vereceklerini anlatan Yıldırım,  son sözün başbakanda biteceğini söyledi. Başkan Yıldırım, “ İktidar partisinden olmanın avantajı bu konulara biraz daha kolay ulaşabilmek içindir. Bakanlık ile  başbakan yardımcıları ile görüşme imkânımız daha fazla. Ankara’ya gittik tüm milletvekilleri CHP, MHP, AK Parti hepsini bilgilendirdik ve olumlu sonuç aldık. İlçe yönetimiyle görüştük, il başkanlarıyla görüştük, olurunu aldık. Ondan sonra bakana ulaştık. Bakan da il başkanına dedi ki bu konu ile ilgili bir çalışma yap, ben başbakana bunu götürünce elim dolu gideyim. Son söz yine de Başbakan’da bitecek.”dedi.
 
ERDEMLİ BUGÜN KENDİ SORUNUNU ÇÖZEMİYOR
Erdemli ilçesi ile kıyaslama yapan Tömük Belediye Başkanı Derviş Yıldırım, üç belde halkının karşı çıkamayacağı ilçe için tek isim olan ‘Elvanlı İlçesi’ üzerinde ortak karar aldıklarını söyledi. Yıldırım, “   Biz büyük bir beldeyiz, Büyükşehir yasası çıktığı zaman bu belde belediye iptal olacak. Bugün bizim yapı olarak arazi olarak Erdemli’den daha büyüğüz. Nüfus yine öyle. Erdemli bugün kendi sorunun çözemiyor. Bizler de oraya katılarsak daha kötü oluruz. Bizde buna bir B planı diyelim. 3 tane belde 14 tane köyü içine alan bir  ilçe kurabilirsek hizmet babında bizim bu beldelerimiz, yöremiz kalkınır daha iyi olur.
ELVANLI TARİHİ BİR YERLEŞİM YERİ
Yörenin menfaati önemli. Kasabanın karşı çıkmayacağı tek isim Elvanlı. Tarihi yönüyle eskiden vilayetmiş, bayraktarlık almış bucak olmuş. Şu anda benim nüfusta kaydım da Elvanlı Bucağı yazar. Elvanlı bucağı, Tömük kasabası yazar. Önce tarihimize saygı duyacağız. Elvanlı isminin tarihimizde saygın bir yeri var bunu yaşatalım dedik. Bu ilçe ve isim konusunda hiç olumsuz bir şey yok. 14 tane köy ve muhtarlarıyla karar aldık. Bu işi başaracağız.”dedi.
 
Üç beldenin birleşerek “Elvanlı İlçesi” adı altında ortak bir çalışma başlatmalarının ardından hazırlanan haritaları da içine alan kitapçıkta yer gerekçeli rapor şöyle;
GEREKÇE RAPORU
“Neden 3 belde 14 köy ilçe olmak istiyoruz? Öncelikle hükümetimizce çıkarılması düşünülen yeni Büyükşehir Belediye Kanunun çerçevesinde Büyükşehir Belediye sınırı İstanbul ve Kocaeli’nde olduğu gibi İl sınırı olacaktır. Bu durumda belde statüsünde ki yerleşmelerimiz Erdemli İlçesi’ne dolayısıyla Erdemli Belediyesi’ne bağlanacaktır. Erdemli ilçesinin Çeşmeli’den başlayarak, Kızkalesi’nde biten bir sahil şeridine hâkim olması takdir edilmeli ki ilçe sınırlarının bu kadar geniş ve yaygın olması da idari yönden hizmetin yerindelik hizmeti çerçevesinde verimliliğin ve kalite yönünden değerlendirildiğinde yetersiz olacağı aşikârdır. Özünde çıkarılması düşünülen yeni Büyükşehir Belediye kanununun bir amacı da kamu kaynaklarının verimli kullanılması ilkesidir. Sadece bu perspektif ile bakıldığında dahi yeni Büyükşehir Belediyeleri kanunu çerçevesinde idari olarak yeni ilçelerin kurulması elzemdir. Zira gelişmiş batı ülkelerinden farklı bir idari sisteme sahip olan ülkemizde mevcut deneylerden de faydalanılarak Büyükşehir Belediye Kanunu çerçevesinde ilçelerinde yeniden gözden geçirilerek reorganizasyonu gerekmektedir. Mezitli beldesi ilçe olurken Davultepe, Tece, Kuyuluk beldeleri dâhil edilmiş buna ilaveten birkaç köyde ilçe sınırlarına dâhil edilerek ilçe statüsü verilerek Büyükşehir Belediyesine bağlanmıştır. Mersin’de bu yeni statünün yıllara sirayet eden fazla geçmişi olmamasına karşın kabul etmeliyiz ki uygulama toplum yararına olmuştur. Bu ilçe sınırları içerisinde yaşayan insanlar mevcut durumdan hoşnuttur. Birde bu durumun her geçen gün daha iyiye gideceği kentsel hizmetlerden faydalanma olanağının her geçen gün artacağı düşünüldüğünde hükümetimizin yapmış olduğu yasanın ne kadar doğru olduğunu uygulamada bize göstermektedir.
Mersin kenti doğal eşikler nedeniyle batıya doğru lineer olarak büyümektedir. Mevcut 5316 sayılı yasa çerçevesinde Büyükşehir Belediyesi sınırlarının son bulduğu Tece mahallesinin akabinde Çeşmeli Beldesinden başlayarak Tömük Beldesini de içerecek şekilde Arpaçbahşiş Beldesi sınırlarının başladığı noktada önerilen ilçe sınırlarımız son bulmaktadır. Özellikle 8.5 km’yi bulan sahil şeridimizde yer alan konutların kalitesi ve sosyal olanakları her ilçeyi özendirecek kalitededir. Gerçek ekonomik yeterlilik gerekse de konut stoku olarak değerlendirildiğinde ülkemizde ilçe statüsünde ki çoğu yerleşmeden daha fazla potansiyeli içinde barındırmaktadır. Ekonomik yeterlilik yönünden de değerlendirildiğinde yeni oluşum Ülke ekonomisine olumsuz yansımayacaktır. Aksine gerek idari yönden, gerekse de ekonomik yönden kısa zamanda kendini fark ettirecektir. Bizler ilçe talebinde bulunurken tüm potansiyellerimizi değerlendirerek bu kararı vermiş bulunmaktayız. Hızla gelişen ülkemizde söz konusu talep örtüşmektedir. Bu bağlamda ilçe talebimizin değerlendirmeye alınarak kabulü hususunda gereğinin yapılacağına inancımız tamdır.”
Editör: Barış Köksal