Mersin ESOB’dan yapılan yazılı açıklamaya göre, Mersin esnafının bilgi ve beceri yönünden geliştirilmesi, teknolojik gelişimler ve yasal düzenlemeler hakkında bilgilendirilmesi amacıyla hazırlanan protokolü Mersin ESOB Başkanı Talat Dinçer ile Çağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Çetin Bedestenci imzaladı. Çağ Üniversite Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yücel Ertekin ile Mersin ESOB Başkan Danışmanı Mustafa Görgen’in de katıldığı imza töreninde konuşan Rektör Bedestenci, esnafın önemli sorunları bulunduğunu belirtti. Karşılıklı diyalog ve bilimsel veriler ışığında bu sorunlara çözüm aramak, esnafın teknolojik gelişimine katkı sunmak adına bu protokolü imzaladıklarını ifade eden Prof. Çetin, Çağ Üniversitesi’nin bir bölge üniversitesi olduğunu kaydederek, “Bize gelecek talepleri bünyemizdeki uzman akademisyen arkadaşlarımızla karşılıklı iletişim kurarak çözmeye gayret edeceğiz. Bu protokolün esnafımız ve bölgemiz için hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

ESOB Başkanı Dinçer de kentin ekonomik, sosyal ve kültürel gelişimine katkı sunmanın yanı sıra esnaf sanatkarların bilgi ve tecrübe yönünden güçlendirilmesine katkı sunma amacıyla Çağ Üniversitesi ile protokol imzaladıklarını söyledi. Çağ Üniversitesi’nin sadece eğitim vermekle yetinmediğini, aynı zamanda bilim üreterek Türkiye’nin aydınlık geleceğini de şekillendirdiğini dile getiren Dinçer, “Burada bizlere düşen görev, bu bilim yuvasının çabalarından esnaf ve sanatkar camiasının olabilecek en büyük katkıyı almasını sağlamak ve esnafla üniversiteyi bir platformda buluşturmak” diye konuştu.

Esnaf ve sanatkarların zor günler geçirdiğine de dikkat çeken Dinçer, “Özellikle ülkemizde yaşanan bu değişim ve dönüşüm ile dünyada yaşanan ticaretteki küresel değişim bizleri olumsuz yönde etkiliyor. İstatistik tutuyoruz, buna göre yılda ilimizde 5 bin esnafımızı kaybediyoruz. İl genelinde ise 80 bin esnafımız yaşam mücadelesi veriyor. Esnafımızı ayakta tutma, kepenk kapatmaların önüne geçme ve esnafımızın gelişen teknolojiyi yakalaması adına bilimsel destek almaya karar verdik. Çünkü ticareti biz iyi biliriz ama işyerimizin işleyişiyle, kurumsallaşmasıyla ilgili birçok sıkıntımız var. Bu açığı eğitim, araştırma, istatistik, anket yönüyle kapatmamız lazım. Buna benzer birçok çalışmayı gerçekleştirmeyi arzu ettik. Neticede bölgemizde yılardır faaliyet gösteren köklü bir eğitim kurumu olan Çağ Üniversitemizle görüşerek bilimsel destek ihtiyacımızı sizlerle karşılama kararı aldık. Sizlerin akademik kadrolarınızın bilgi ve deneyimlerinden yararlanmak istiyoruz. Bizlerle bu protokolü imzaladığınız için teşekkür ediyoruz” ifadelerini kullandı.
Editör: Barış Köksal