Mersin Ahenk Hukuk Derneği Başkanı Bayam, yazılı bir açıklama yaparak UYAP'ta avukatlara uygulanan ücretli hizmeti eleştirdi. Avukatlardan ücret alınmasına karşı çıkan Bayam, UYAP'ın sadece avukatlara özel hizmet vermek için kurulmadığına dikkat çekti. Zaten var olan bir sistemin avukatların da kullanımına açıldığına işaret eden Bayam, "Ancak Adalet Bakanlığına göre, avukatlar 'özel hizmet' görmektedir ve onların gördüğü bu türden bir hizmet için kamu kaynaklarının kullanımı söz konusu olamayacaktır.
 
Oysa ki UYAP, devletin kendi güvenliği ve işlerliği için tasarlanmış bir sistem olup, finanse etmesi gereken tek kişi ve kurum devletin kendisidir" dedi.
 
Avukatların söz konusu sistemi kullanarak yargının yükünü hafiflettiğini savunan Bayam, bundan böyle sistemin masraflarının avukatlar tarafından ödenecek olmasının, faturanın avukatlara kesildiği anlamına geldiğini öne sürdü. Bayam, "Avukatlık bir kamu hizmeti ve yargının kurucu unsurlarından biri ise de UYAP ücretlendirme sistemi ile durumun hiç de öyle olmadığı, yani savunma mesleğinin duruma göre yargının diğer unsurlarından ayrıldığı ve farklı telakki edildiği gibi bir netice doğacaktır. Yargıç ve savcıların, kalem çalışanlarının, yüzlerce kamu kuruluşunda çalışan devlet memurlarının 'ücretsiz' ulaşabildikleri bir kısım bilgilere, avukatların ücretli ulaşımı kabul edilebilir bir durum değildir" ifadelerini kullandı.
 
Yargılamanın en ucuz ve hızlı şekilde yapılmasının devletin temel görevlerinden biri olduğunun altını çizen Bayam, yargı hizmetlerinin en az giderle ve mümkün olan süratle sonuçlandırılması Anayasal bir ilke olduğu halde, UYAP'ın ücretlendirilmesi ile bu hizmetin maliyetinin avukatlara yüklendiğini ifade etti. Anayasa'nın 141. maddesinin son fıkrasında, 'Davaların en az giderle ve mümkün olan süratle sonuçlandırılması, yargının görevidir' hükmünün yer aldığını anımsatan Bayam, sistemde iyileştirme yapılmasını isteyerek, "UYAP sisteminde yapılacak iyileştirmeler; kamu hizmetinin etkinliği, devamlılığı, hızlılığı açısından gereklidir" diye konuştu.
Editör: Barış Köksal