Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından ödenek ayrılan ve İl Özel İdaresi tarafından 16 Kasım 2011 tarihinde ihalesi yapılan Mut’un tarihi ve turistik yerlerinden Alahan Manastırı’nda restorasyon ve çevre düzenlemesi çalışmalarına başlanıyor.
Mut Belediye Başkanı Murat Orhan, konuya ilişkin yaptığı açıklamada Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ın Mut gezisi esnasında Alahan Manastırı’nda incelemelerde bulunduğunu ve daha sonra burasının UNESCO Dünya Tarih Listesi’ne girmesi için başvuruda bulunulduğunu kaydetti.
 
Manastırın ilçenin en önemli kültür ve tarih miraslarından biri olduğunu dile getiren Orhan, “Belediye olarak projenin destekçisi ve takipçisiyiz. Gerçekleşen ihale sonucunda TUBA İnşaat firması yüklenici olarak yeri teslim aldı. 475 gün içerisinde Alahan’daki çalışmaların tamamlanması planlanıyor. Bu yenileme ve çevre düzenlemesi kapsamında doğu ve batı kilise duvarlarının güçlendirilmesi, eksik malzemelerin tamamlanması, derzlerin onarımı, duvar resimlerinin onarımı yapılacak. Yine doğu kiliseye koruyucu çatı yapılması, ahşap yürüyüş yolları ve çelik merdiven yapılması, kilise içi ve çevre aydınlatması, yeşil alan çalışması, otopark ve çevre düzenlemesi de bu çalışmalar neticesinde tamamlanacak.” diye konuştu.
Başkan Orhan, restorasyon için destek veren Bakan Günay’a, Mersin Valisi Hasan Basri Güzeloğlu’na, projenin hazırlanmasında emeği olan Prof. Dr. Tamer Gök ve Mut ilçe Kaymakamı Mustafa Şahin’e teşekkür ettiğini sözlerine ekledi.
 
ALAHAN MANASTIRI
Milattan sonra 440-442'de inşa edildiği tahmin edilen manastır, bugün yıkılmaya yüz tutmuş durumda. Manastır, batı kilisesi, doğu kilisesi, kayalara oyulmuş keşiş odaları ve çevredeki mezarlardan oluşuyor. Kilise binaları Ayasofya Müzesi ile ortak mimari özellikleri taşıyan manastırın süslemesinde ustalıklı taş oymacılığı göze çarpıyor.
Alahan Manastırı'nın, İsa Peygamberin havarilerinden St. Paul ve yine Tarsus'ta yaşamış Hıristiyan öncülerinden Barnabas'ın Anadolu'da Hıristiyanlığı yaymak için yaptığı yolculuklar sırasında konakladıkları yerlerde yapılan mabetlerden biri olduğu belirtiliyor.
Editör: Barış Köksal