Evlilik, insanın gelişiminde önemli derecede rol oynayan ve bir süreç sonucu oluşan en küçük birimdir. Peki, gördüğümüz zaman bize derin bir ah çektiren, erkeklerin çoğunlukla takmayı unuttuğu bu yüzden sık sık tartışmalara sebep olan evlilik yüzüğü nasıl ortaya çıkmış? Hangi insan, "madem evlendik, ikimiz de parmağımıza bir şey takalım ve insanlar birbirimize aşık olduğumuzu anlasın" fikrini ortaya atmış? 


Aile ve ilişki terapilerinde sıklıkla gündeme gelen ‘’ hocam, eşim alyans takmıyor ve ben takmasını istiyorum. Bu konuda sürekli tartışıyoruz ‘’ konusunun kadınların duygularında kızgınlık, kırgınlık, değersizlik gibi ifadelerini dinliyorum.


Alyans evliliğin, bağlılığın simgesidir. Evet, alyans takmamak bir tercih olabilir. Eğer aile dinamiğinizde alyans takmamak varsa bu olabilir fakat eşlerden biri bunu istiyorsa ve önemsiyorsa kesinlikle tıpkı nikahın kıyılması gibi bu durum önemlidir ve takılması kıymetlidir. Çiftlere kesinlikle alyans takılması gerektiğini söylerim. Çünkü bu bir ilişki sorunudur.


 Tarihte alyans takmanın önemi nasılmış bir bakalım


Bu fikri ortaya atanın yine Mısırlılar olduğu ve tarihte ilk alyansı Mısır kraliçesi Nefertiti'nin 4. parmağına taktığı ve sadece o parmağımızdan kalbimize giden bir aşk damarının olduğu (Vena- Amoris ) söyleniyor Mısırlılar için çember şekli, sonsuzluk anlamına geliyor. Sevdikleri kadına yüzük takarak, aşklarının sonsuza kadar süreceği mesajını veriyorlarmış. Romalılar sevdiği kadının kendisine ait olduğunu belli etmek için, yüzük alıyorlarmış. Yani etrafa bir nevi başı bağlı mesajı veriyorlarmış. Alyans kelimesi de bu dönemde oluşturulmuş: Latincede alligare (ad +ligare); yanına bağlamak ve yükümlülüğü altına girmek alyans" kelimesinin Fransızcadaki alliance (birleşme, ittifak) anlamına gelir.

Editör: Barış Köksal