Atatürk Kıyafetleri ve Kültürü Araştırma Merkezi Tarihi Giysiler Tanıtım Platformu tarafından yapılan açıklamada; Kültür ve Turizm Bakanlığı'nca 81 ilin valiliklerine gönderilen genelge kapsamında anlamlı günlerde 'Atatürk Defilesi' gibi etkinliklerde yurtiçi ve yurtdışı olmak üzere temsilcilikler verileceğinin altı çizildi.

Modacı Hüseyin Özkan tarafından hazırlanan, Osmanlı'dan Cumhuriyet'e kadar uzanan süreçte Türk örf ve adetlerinin yanı sıra Türk tarihinin, giyim kültürünü konu alan ve iki bölümden oluşan; 'Anadolu Efsanesi Türk Yıldızları' ve 'Cumhuriyet Işıkları' adını taşıyan defileyle ilgili olarak tekliflerin gönderildiğine dikkat çekildi. 250 parçadan oluşan '87. Atatürk Defilesi' ile ilgili tekliflerinse İl Kültür ve Turizm Müdürlükleri aracılığıyla yapıldığı hatırlatıldı. Açıklamada; Atatürk Kıyafetleri ve Kültürü Araştırma Merkezi'nin, ticari kuruluşların desteğiyle birçok modacının tarzından farklı olarak 37 yıldan bu yana organize edilen; 'Atatürk Defileleri' ile kurum ve kuruluşlar yararına etkinlikler düzenlendiği, Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesindeki müzelereyse Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün kıyafetlerinin kazandırıldığı yorumu yapıldı. Bu alandaki etkinliklerin hala devam ettiğinin altı çizilen açıklamada; yerel yönetimlerce anlamlı günlerde düzenlenecek olan organizasyonlarda da defilenin sahnelendiği vurgulandı.

Defilenin daha geniş bir kitleye ulaştırılması, kültür-sanat etkinlikleri çerçevesinde büyükşehir ve ilçe belediyelerine gönderilen tekliflerin takip edilmesi konusunda aynı ilde ikamet eden gazetecilerin, tek başına veya ekip oluşturarak bu alandaki etkinliklerde Atatürk Kıyafetleri ve Kültürü Araştırma Merkezi'ne yardımcı olabilmeleri adına deneyimli gazetecilere 'Kültür-Sanat ve Moda Etkinlikleri Temsilciliği' verileceği belirtildi.

'İl Temsilciliği' görevini üstlenmek isteyen gazetecilerin, 14 Nisan 2012 tarihine kadar özgeçmişlerini Atatürk Kıyafetleri ve Kültürü Araştırma Merkezi'ne göndermeleri istenirken, önümüzdeki günlerde belirlenecek bir tarihteyse söz konusu başvuruların değerlendirileceği ve İzmir'de yapılacak bir toplantıyla da alınan kararın kamuoyu ile paylaşılacağının altı çizildi. Toplantıda ayrıca modacı Hüseyin Özkan tarafından hazırlanan defileden de kısa bir gösteri sunulacağı bilgisi verildi. Öte yandan, Hüseyin Özkan'ın basın şehitleri anısına da 'Basının Altın Kalemleri' adı altında bir etkinliği de 4. defa İstanbul'da gerçekleştireceği bilgisi verildi.

Editör: Barış Köksal