Türkiye genelinde olduğu gibi Adana'da da 21 Aralık'ta alanlara çıkıp, 'uyarı grevi' kapsamında bir günlük iş bırakma eylemi yapan sağlık çalışanlarına Adana Valiliği'nce 'Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na muhalefet' suçundan dava açıldı.
 
Hakkında dava açılan sendika ve oda yöneticileri ile 21 Aralık'taki 'uyarı grevi' nedeniyle işyerlerinin duvarına 'Bu işyerinde grev var' pankartı astıkları gerekçesiyle 500 TL ile 154 TL arasında para cezası kesilen sendikalılar, Adana Tabip Odası'nda ortak bir açıklama yaptı. Hakkında dava açılan Adana Tabip Odası Başkanı Resmiye Kaya, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi ve Danıştay kararları örnek alınarak, 21 Aralık 2011 tarihinde gerçekleştirilen bir günlük 'uyarı grevi' ile ilgili yürüyüşün Adana'da yeni bir dava konusu yapıldığını söyledi. Kaya, "Adana Valiliği, bu biçimde yapılan bir eylemi 'suç' olarak değerlendirmiş ve buna istinaden 20 emek, meslek örgütü temsilcisi ve üyesi hakkında 'Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na muhalefet etmekten dava açtı. Kamu görevlilerinin, sendikaların ve meslek örgütlerinin aldığı karar doğrultusunda 'toplu eylem hakkı', insan hakları sözleşmelerinde, Anayasa'da ve birçok mahkeme kararlarıyla kesin bir biçimde tanınmış olmasına rağmen Adana'da bu kararlar bilinçli olarak görmezden geliniyor. 21 Aralık'taki grev konuşmalar, müzikler ve halaylarla sorun yaşanmadan son bulmasına karşın 20 kişi hakkında yeni bir dava açılmış olması düşündürücüdür" dedi.
 
Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na muhalefet edildiği iddiasıyla dava açılması ve işyerlerine grevle ilgili pankart astıkları gerekçesiyle 4 öğretmene para cezası verilmesinin keyfi bir durum olduğunu savunan Kaya, "Anayasa ve kanunlar, hatta benzer konularla ilgili açılan davalar, yapılan bu tür eylemlerin bir suç teşkil etmediğini belirtmesine rağmen en temel insan hakkı olan toplantı ve gösteri yürüyüşleri düzenlemesinin, bugünün Türkiye'sinde özellikle Adana'da yargılanma konuları arasında birinci sırada yer aldığını görüyoruz. Yıllardır yürüttüğümüz kararlı mücadelemizden rahatsız olanlar, bizleri ve mücadelemizi ne amaçla yapıldığı açıkça belli olan eylemlerimizi bu tür yöntemlerle sindiremeyecekler" ifadesini kullandı.
Editör: Barış Köksal