Türk Silahlı Kuvvetleri'nin kimyasal, biyolojik, radyolojik ve nükleer taarruzlara karşı oluşturduğu Kim­ya­sal Bi­yo­lo­jik Rad­yo­lo­jik Nük­le­er (KBRN) Savunma Özel Müdahale Birliği kapılarını ilk kez açtı.

KBRN Okul ve Eğitim Merkezi Komutanlığı bünyesinde oluşturulan 55 kişilik Savunma Özel Müdahale Birliği, çok az ülkede bulunan imkanlara sahip. Tehlike anında Türkiye'nin geneline müdahale edebilen özel ekip tatbikatlara da destek sağlıyor.


KBRN suyu içecek hale getiriliyor

Birlik bünyesinde bulunan TEP 90 temizleme sistemi, hareket kabiliyeti yüksek, modüler, hidrolik vinç sistemi ile yüksek yerlerin temizliği yapılabiliyor. Ayrıca sistem içerisinde bulunan bir diğer modül ile hassas teçhizat zarar görmeden kirlilikten arındırılıyor. Merkeze alınan bir başka teknolojik araç ise sistemle birlikte kullanılmak üzere tedarik edilen su arıtma sistemi. WTC 1600 isimli cihazla saatte 1600 litre her türlü kirli suyu (KBRN maddeleriyle kirlenmiş sular dahil) arıtarak içilebilir su kıvamına getirebiliyor. Kazanılan bir başka kabiliyet ise KBRN Tıbbi Temizleme Cihazı. KBRN harp maddelerinden etkilenen hasta ve yaralı personelin olay bölgesinde temizlenerek hastaneye tahliyesi sağlanıyor.

1930'da Gaz Müfettişliği adı altında kuruldu

"HER TÜRLÜ GÖREVE DAİMA HAZIRIZ"

TSK KBRN Okulu ve Eğitim Merkezi Komutanı Muhabere Kurmay Albay Sebahattin Kılınç, birliğin Türk Silahlı Kuvvetleri'nin KBRN savunması konusundaki bel kemiği olduğunu söyledi. Personelin kullandığı, tamamına yakını yerli olan malzemelerin, çok az dünya ülkesinde bir arada görülebildiğini vurgulayan Kurmay Albay Kılınç, "Birçok dünya ülkesinde olmayan malzeme ve araçlara sahibiz. Sahip olunan teçhizatla sadece KBRN harp maddelerinin değil, her türlü zehirli maddenin de analizi yapılabiliyor. TSK KBRN Okulu ve Eğitim Merkezi Komutanlığı verilecek her türlü görevi icra etmeye daima hazırdır" dedi.


BİYOLOJİK HARP MADDESİNE KARŞI AŞI

Merkezin TSK KBRN imkân ve kabiliyetlerini artırmaya yönelik projeleri de sürüyor. Bunlardan biri Bilgisayar Destekli KBRN İkaz ve Rapor Verme Sistemi. Söz konusu sistem KBRN saldırısı durumunda, tehlikeli bölgelerin tahmini ve kıymetlendirmesinin bilgisayar ortamında yapılmasını ve birliklerin süratle ikaz edilmesini sağlıyor. Korunma tedbirlerinin alınmasında zaman tasarrufu sağlanıyor.

Bir başka proje ise Zırhlı KBRN Keşif Aracı. Muharebe sahasında KBRN korunmasına sahip zırhlı araç içerisinde keşfin daha süratli ve emniyetli yapılmasını temin eden aracın KBRN Savunma Tabur Keşif Mangaları tarafından kullanılması planlanıyor. Biyolojik harp maddelerinin tespitinde kullanılacak biyosensörlerin 13 biyolojik harp maddesinin süratle tespit ve teşhisinde kullanılması planlanıyor. Ayrıca biyolojik harp maddelerine karşı savunma aşılarının geliştirilmesi projesi de bulunuyor. İhtiyaçların tamamında yerli savunma sanayinden tedarik sağlanmasına
önem veriliyor.

KBRN uzmanları tehlike bölgesinde önce keşif yapıyor. Sonra içeri girip temizliyor. Bütün bu görevleri icra edebilmek için her görev için özel donanımlı elbiseler kullanılıyor.
Editör: Barış Köksal