Ankara'da 97 kişinin hayatını kaybettiği bombalı saldırının ardından istifa ve görevden almalar yaşanacağı konuşuluyor.

Ankara saldırısının ardından "Güvenlik zafiyeti var mı" sorularının ardından istifa ve görevden almalar yaşanacak mı sorularına Milliyet yazarı Serpil Çevikcan bugünkü yazısında cevap verdi. Çevikcan, "Mitingin ve başkentin güvenliğinden doğrudan sorumlu olan tepe noktadaki iki isimle, Ankara'da istihbarattan sorumlu ismin görevden alınmaları sürpriz olmayacak." dedi.

İşte o yazı:

"Başbakan Davutoğlu'nun, İçişleri Bakanı Altınok'un "Güvenlik zafiyeti yok" açıklamasına karşın ilk andan itibaren zafiyet olup olmadığını sorguladığı öğrenildi. İdari soruşturma sonunda mitingin ve başkentin güvenliğinden doğrudan sorumlu olan tepe noktadaki iki isimle, Ankara'da istihbarattan sorumlu ismin görevden alınmaları sürpriz olmayacak.

Ankara'nın kalbinde patlayan bombaların yarattığı acı, bütün Türkiye'nin üzerini kapladı. 97 kişinin yaşamını çalan terör eyleminin yarattığı bu puslu atmosferde siyaset yapmak da sorulara doğru yanıtları bulabilmek de çok kolay değil. Vatandaşın zihninde oluşan, "Her an her şey olabilir" algısını yıkmak da öyle. Bu nedenle başkentte bütün çabalar bu çoklu denklemin içinden salimen çıkılmasına yönelik.

FAİLLER AYNI ODAKTAN

Devam eden soruşturmalardan yansıyan bilgiler, Ankara'daki terör saldırısının failleri ile Diyarbakır, Suruç ve hatta öncesinde Reyhanlı saldırılarının faillerinin aynı odaktan yönetildiği yönünde.

Somut kanıtların da işaret ettiği olağan şüpheli IŞİD ve IŞİD'in odağında olduğu bir konsorsiyum. "Mühendislik işi" olarak görülen, çok profesyonelce hazırlanmış saldırıların yapılış biçimi, zamanlaması, sonuçları ayrı ayrı masaya yatırılıyor.

İşin başında PKK'nın da olası şüpheliler arasına konulmuş olması bu değerlendirmelerden kaynaklanıyor.
Örgütü yöneten Murat Karayılan ve Cemil Bayık gibi isimlerin bir süredir eylemlerin batıya kaydırılabileceğine, fedai timlerinin batıya gitmeye hazır olduğuna yönelik tehditkâr açıklamaları, saldırının PKK'nın tek taraflı ateşkes ilanıyla denk düşmesi, faturanın hem örgüt hem de HDP tarafından alelacele hükümete kesilmeye çalışılması not edilmiş durumda.

İSTİHBARATTAN PKK UYARISI

Eylül ayından itibaren gelen istihbaratların, son dönemde ele geçirilen bombaların PKK'nın bu tip eylemlere yöneleceğini gösterdiği de belirtiliyor.

HDP UMDUĞU DESTEĞİ BULAMADI

Bu noktada hükümet cephesinde not edilen bir diğer yaklaşım, HDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın açıklamaları. Demirtaş'ın sıcağı sıcağına "serhildan" çağrısı yaptığı, olayı politize ettiği, seçimi ve sandığı gündeme getirdiği tezi öne sürülüyor. Böylece son dönemde umduğu kitlesel desteği bulamadığı ifade edilen HDP'nin yaşanılan gerilemeyi saldırı üzerinden gidermeyi amaçladığı ancak bu hedefini fazlaca açık ettiği yorumu yapılıyor.

GÖREVDEN ALMALAR YAŞANABİLİR

Saldırının aydınlatılması konusundaki çalışmalara gelince. 2 erkek canlı bomba olduğu tespit edilen teröristlerden birinin kimliğini belirleme noktasında mesafe alınmış durumda. Ancak Suruç bombacısının kayıp ağabeyinin canlı bomba olduğuna yönelik iddialar doğrulanmış değil. Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun dün canlı yayında da belirttiği gibi tablo DNA eşleştirmeleri sonunda netleşecek.

İçişleri Bakanı Selami Altınok'un "Güvenlik zafiyeti yok" açıklamasına karşılık, Davutoğlu'nun ilk andan itibaren zafiyet olup olmadığını sorguladığını da belirtelim.

Aldığımız bilgiler, saldırıdan sonraki güvenlik zirvesinde Davutoğlu'nun bakanlar ve güvenlik bürokrasisine oldukça detaylı ve ağır sorgulayıcı sorular yönelttiği yönünde. Ancak Davutoğlu'nun, Altınok ya da Adalet Bakanı Kenan İpek'in görevden alınması yönünde bir düşüncesinin olmadığı belirtiliyor. Buna karşılık, idari soruşturma sonunda Ankara'daki mitingin ve başkentin güvenliğinden ve idaresinden doğrudan sorumlu olan tepe noktadaki iki isimle, Ankara'da istihbarattan sorumlu ismin görevden alınmalarının sürpriz olmayacağı konuşuluyor.

MİTİNGLERE ÖZEL ÇALIŞMA

Davutoğlu, özgürlük-güvenlik dengesine özen gösterilerek saldırıdan ders çıkarılması ve ilave tedbirler alınması talimatı da vermiş durumda. İçişleri Bakanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü, bu doğrultuda harıl harıl çalışıyor.
Üzerinde durulan önlemler; sadece miting alanının değil toplanma alanın da denetiminin sağlanması ve bu alanlarda miting alanı gibi arama vb. uygulamalar yapılması, gerekirse toplanma yeri uygulamasına son verilmesi, kent girişlerinde önlemlerin artırılması, araçların güvenliğinin sağlanması ve tertip komitesi ile eşgüdümlü çalışılması gibi konularında hazırlıklar yapılıyor. (Kaynak: Milliyet)
Editör: Barış Köksal