Türkiye'nin sınır ihalil yapan Rus uçağını düşürmesinin ardından Rusya'dan "S-400" kararı geldi. Rus Savunma Bakanlığı, Lazkiye'deki Hmeymim hava üssüne S-400 füzelerin konuşlandırılacağını açıkladı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ise Rusya'nın Hmeymim askeri üssüne S-300 hava savunma sistemi yerleştirileceğini söyledi.

KREMLİN: OPERASYONLAR SÜRECEK

Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov da bu kararın ardından, "Rusya, Suriye'nin Türkiye sınırındaki hava operasyonlarına devam edecek." açıklamasını yaptı. Peskov, gazetecilerin Türkiye ile Rusya arasında bir diyalog olup olmadığını sormaları üzerine, "Henüz üst düzeyde bir kontak kurulmadı" dedi.

Rus Savunma Bakanı Şoygu "Rusya Savunma Bakanlığı Su-24 uçağı olayına yanıt olarak acil önlemler aldı. Moskova kruvazörü Lazkiye kıyılarına konuşlandırıldı. Kruvazörün erken uyarı ve hava savunma sistemleri Suriye'deki Rus hava güçlerinin korunmasını sağlayacak. Bize potansiyel tehlike oluşturan bütün hedefleri vurmaya hazırız" dedi. Bundan sonra da dikkatlerinin benzer olaylar (uçağın düşürülmesine benzer olaylar) üzerinde olacağını vurgulayan Şoygu, Rus savaş uçağının düşürülmesi ardından Rus askeri yetkililerin dün gece bir eylem planı hazırladığını da açıkladı. Ancak Şoygu, planın içeriğine dair bilgi vermedi.

PUTİN S-300 DEDİ

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ise Rusya'nın Lazkiye'deki Hmeymim askeri üssüne S-300 hava savunma sistemi yerleştirileceğini açıkladı.

"SAVUNMA BAKANLIĞI İLE SABAHA KADAR TARTIŞTIK"

Putin "Suriye'deki operasyonlarımızda uçuş güvenliğini sağlamak için alınan tedbirlerin yeterli olmadığını dün gördük. Savunma Bakanlığı ile konuyu sabaha kadar tartıştık. Suriye'deki askeri üssümüzde S-300 savunma sitemi yerleştirilecek. Bu adım ve alacağımız diğer önlemlerin, uçuş güvenliğimizin sağlanması için kafi olacağını umuyorum" diye konuştu.

 

"TEKRARLANIRSA MUTLAKA TEPKİ VERİRİZ"

Putin, "SU-24 uçağının düşürülmesi sonrası yeni vakaların yaşanma ihtimalini göz ardı edemeyiz. Benzer şeyler tekrarlanırsa mutlaka tepki vereceğiz" dedi

HAYATINI KAYBEDEN PİLOT 'RUSYA KAHRAMANI' İLAN EDİLECEK

Öte yandan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, dün düşürülen SU-24 uçağında hayatını kaybeden pilotun Rusya kahramanı ilan edileceğini söyledi.

S-400'ÜN ÖZELLİKLERİ

S-400 füzeleri, 480 kilometreden hedefe kilitlenme özelliği ve 400 kilometre yarı çap menzilde hedefi imha kapasitesine sahip. Yükseklikte ise 56 kilometre irtifa ile balistik füzelere karşı da kullanılabiliyor.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ise S-400'lerin yanı sıra Suriye'ye S-300 füzelerinin de gönderileceğini açıkladı

Rusya Savunma Bakanlığı dün Rus savaş uçağının düşürülmesinin ardından alınacak önlemleri şöyle açıklamıştı:

"1- Türkiye ile askeri kanallardan tüm irtibat kesecek

2- Rus bombardıman uçaklarına bundan böyle havada avcı uçakları eşlik edecek.

3- Akdeniz'de bulunan 'Moskova' kruvazörü Lazkiye kıyılarına yaklaşarak, güvertesinde bulunan S-300 benzeri 'Fragat' füzeleriyle hava kuvvetlerimize tehdit oluşturan tüm hedefi sorgusuz sualsiz vuracak."kaynak:haberler.com

 

Editör: Barış Köksal