Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Almanya Başbakanı Angela Merkel'i Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde kabul etti. İki lider görüşme sonrası ortak basın toplantısı düzenledi.
 
İşte iki liderin konuşmadan satır başları:
 
Cumhurbaşkanı Erdoğan:
 
"Askeri, siyasi ve ekonomik ilişkilerimizi ele aldık. Ege'deki gelişmeleri de değerlendirdik. Ağırlıklı olarak Suriye ve Irak'ı görüştük. Terörle mücadelede neler yapacağımızı konuştuk.
 
"ALMANYA'NIN BİZİMLE DAYANIŞMASI ÖNEM ARZ EDİYOR"
 
Uluslararası terörle mücadele sadece bir ülkenin halledebileceği değil, uluslararası bir mutabakatın olması söz konusudur. NATO üyesi olarak Almanya'nın terörle mücadelede bizimle dayanışması önem arz ediyor. Bu seyahatin Türkiye ile Almanya arasında önemli bir yeri olacaktır.
 
"ÇOK YOĞUN GÖRÜŞMELERİMİZ OLDU"
 
Almanya Başbakanı Angela Merkel:
 
"Çok yoğun ve detaylı görüşmelerimiz oldu. Bu benim darbe teşebbüsünden sornaki ilk ziyaretim. Bu olayı da ele aldık ve terörle mücadele konusunun çok önemli olduğunu ve teşebbüse neden olanların cezalandırılması gerektiğini aynı zamanda suçun bireysel olarak tespit edilmesi gerektiğini ifade ettim."
 
Bu açıklamaların ardından soru cevap kısmına geçildi.
 
TÜRKİYE'DEKİ REFERANDUM
 
Merkel:
Bu kadar derin siyasi bir dönüşüm sırasında yoğun çaba sarfedilmeli. Referandum sırasında AGİT temsilcilerinin hazır bulunmasının iyi olacağını söyledim. Türk halkının savunduğu demokratik ilkelerin sağlanması gerektiği yeni siyasi sistemde de önemli olduğunu söyledim. Muhalefet her demokrasi için önemli.
 
"GÜÇLER AYRILIĞININ YOK EDİLMESİ MÜMKÜN DEĞİL"
 
Erdoğan:
Bir defa muhalefetin güçler ayrılığı ile ilgili ileri sürdüğü tezin şu anda yapılan sistemle en ufak bir hakikat payı yok. Yasam organı yine var, yürütme yine var, yargı yine var. Burada güçler ayrılığı konusunda bunların yok edilmesi yok.
 
ERDOĞAN'DAN O İFADEYE TEPKİ
 
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Almanya Başbakanı Merkel'le yaptığı ortak açıklamada, "İslamist terör ifadesi biz Müslümanları ciddi manada üzmektedir. Böyle bir ifade kullanılamaz, doğru değildir. Çünkü İslam ile terör bir araya gelemez. İslam'ın kelime anlamı barıştır. Dolayısıyla kelime anlamı barış olan bir ifadeyi eğer biz terörle yan yana getirirsek bu, o dinin mensuplarını üzer." dedi.
 
MERKEL: MAHKEMELERE SAYGI DUYMALIYIZ
 
Suçluların iadesiyle ilgili gelen soruya ise Angela Merkel şöyle cevap verdi:
 
"Bizim adım atmamız ve önlem almamız için elimizde kanıtların olması gerekiyor. Almanya'da bazı mahkeme kararları var. Bazı koşullarda iadelerin yapılamayacağı yönünde. Mahkemelerin ve bağımsız incelemelerinin sonucuna saygı duymalıyız. Bizim için özellikle şimdi yanlış gelişmeler olmamalı."
 
ERDOĞAN MERKEL'İN YANINDA SİTEM ETTİ
 
Bu sözlerin ardından ise Erdoğan tekrar söz alarak şunları söyledi:
 
"DEAŞ'a karşı bizim verdiğimiz mücadeleyi veren bir ikinci ülke yok. Mücadelede kararlılığımızı sürdürüyoruz. FETÖ ile alakalı da, PKK, PYD, YPG ne ise FETÖ odur. Benim ülkemde darbe yapacak ve bu kişi Almanya'ya kaçıyorsa, bunlara karşı Almanya yönetiminin de, haklısınız adalet bakanları birbirileriyle ilişki kurarak belge bilgi bunlar gönderilir ama biz ABD'ye de 85 koli belge yolladık. Hala yargıdan çıkacak karar bekleniyor. Bu konularda çok daha seri karar almak suretiyle bir an önce neticeye varırsak isabetli olur diye düşünüyorum."
HABERLER
 
Editör: Barış Köksal