EMO'dan elektrik kesintisinin nedenine dair şok tahmin

Elektrik Mühendisleri Odası, Türkiye genelinde birçok ilde meydana gelen elektrik kesintilerinin bazı özel santrallerin 'fiyat düşüklüğü' nedeniyle elektrik satmak istememesinden kaynaklanabileceği tahmininde bulundu. Bu arada kesintinin bir gün sürebileceği iddia ediliyor.

EMO Genel Merkez Müdürü Emre Metin, Hürriyet'e yaptığı değerlendirmede kesintilerin iki nedeni olabileceğini söyledi. Metin, "Frekans kopması nedeniyle gerçekleşmiş olabilir ki; dün ya da 1 gün önce Avrupa Şebekesinden anlık olarak koptuk. TEİAŞ buna gerekçe olarak Adana'da bir santralin devreye girmemesini gösterdi" dedi.

Metin, elektrik fiyatlarının anlık olarak belirlenmesi nedeniyle elektrik üreten bazı özel santrallerin 'düşük fiyat' saatlerinde elektrik satmak istemediklerine dikkat çekti. 2007 yılında Ege Bölgesinde 19 ilin karanlıkta kaldığını anımsatan Metin, "1 gün boyunca karanlıkta kalmışlardı çünkü özel santral devreden çıkmıştı. EPİAŞ fiyatları anlık belirleyince bazı santraller, 'arıza bildirimi' yaparak devreden çıkıyor. Çünkü zararına çalışmak istemiyor. Onların devreden çıkması diğerlerini de etkiliyor ve bir zincir halinde sistem hata veriyor" dedi.

1 GÜN SÜREBİLİR
Metin, bir santralin yeniden devreye girebilmesinin saatler hatta bir gün sürebildiğine dikkat çekerek, "Arızanın nededini TEİAŞ açıklayacak. Ancak devreden çıkan santrallerin yeniden sistemi girmesi saatler hatta bir gün sürebilir" dedi. Kaynak: Hürriyet
Editör: Barış Köksal