Aralarında Beşiktaş'ın taraftar grubu Çarşı liderlerinin de olduğu 35 kişi hakkında "hükümeti yıkmaya teşebbüs" suçundan açılan dava başlıyor.

Çarşı'ya destek için adliyeye gelenler arasında CHP'li vekiller ile Berkin Elvan'ın anne ve babası da var. Adliyenin 25 kişilik en küçük salonunda yapılan duruşmada 'yer yetersizliği' tartışması yaşandı. Tartışmalar nedeniyle duruşma başlayamıyor.

AĞIRLAŞTIRILMIŞ MÜEBBET İSTENİYOR

Hükümeti yıkmaya teşebbüs" suçlamasıyla ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istenilen Çarşı grubu lideri Erol Özdil, Cem Yakışkan, Numan Bülent Ergenç, "silahlı suç örgütü kurmak" ile de suçlanıyor.

İddianamede diğer şüpheliler için ise "hükümeti yıkmaya teşebbüs" suçlamasının yanı sıra, "Çarşı grubunun liderlerinin kurduğu silahlı örgütün üyesi olmak", "kamu görevlisine direnmek", "kanuna aykırı toplantı ve gösteri düzenleme", "ruhsatsız silah bulundurmak" gibi suçlardan ceza isteniyor.

Taraftar grubu Çarşı suçlamalar üzerine "Asla pes etmeyeceğiz" açıklaması yapmıştı.

TARAFTARLAR ADLİYE ÖNÜNDE

Dava öncesi Çarşı'ya destek için taraftarlar, Çağlayan'da bulunan İstanbul Adalet Sarayı önünde toplanmaya başladı. Beşiktaş taraftarı bir grup, Çarşı pankartı açarak ''Çarşı vicdandır, yargılanamaz'' sloganları eşliğinde adliye önüne geldi.

CHP'Lİ VEKİLLER DE GELDİ

CHP Milletvekilleri Mahmut Tanal, Umut Oran, Kadir Gökmen Öğüt ve Sezgin Tanrıkulu duruşmaya katılmak için Çağlayan Adliyesi'ne geldi.

Ayrıca Bedri Baykam da geldi. Bedri Baykam'ın üzerinde Fenerbahçe montu vardı.

Çarşı'ya destek vermek üzere gelen isimler arasında Gezi olayları sırasında yaşamını yitiren Berkin Elvan'ın annesi Gülsüm ve babası Sami Elvan da vardı.

ADLİYE KORİDORLARINDA ÇARŞI MARŞLARI

Çarşı davası başlamadan önce çok duruşma salonunun bulunduğu koridora gelen bazı taraftarlar Çarşı marşları söyledi. Davanın görüleceği İstanbul 13 . Ağır Ceza Mahkemesi'nin kapısı saat 09.50'de açıldı.

Çok sayıda avukat ve izleyici olması nedeniyle 25 kişilik en küçük salon yetersiz kaldı. Yaşanan izdiham nedeniyle avukat Ömer Kavili, adliyedeki büyük duruşma salonunun boş olduğunu hatırlatarak duruşmanın büyük salona taşınmasını istedi.

İZDİHAM YAŞANDI

Mahkeme başkanı Metin Tamirci ise sanıklar avukatlar basın mensupları milletvekilleri haricindekilerin salondan çıkmasını istedi. Ancak avukat sayısının çok olması nedeniyle izdihama engel olunamadı.

AVUKATTAN MAHKEME BAŞKANI'NA: SİLİVRİ'YE DEPLASMANA GİTMİYORUZ

Başkan Tamirci'nin "Sanık avukat izleyici sayısı oturtulabilirdi burada yapmaya çalışacağız çünkü ne kadar mahkeme deplasmana gittiyse Türk hukuk sisteminde hep sıkıntı yaşandı" sözlerine karşılık Avukat Ali Rıza Dizdar "Silivri'ye deplasmana gitmiyoruz aşağıda adliyede büyük duruşma salonu var ben şimdi hangi avukata dışarı çıkın diyeyim" yanıtını verdi.

AVUKATLARIN TEPKİSİ

Bazı avukatlar rahat savunma yapamayacaklarını, savcının ise geniş alanda rahat rahat oturduğunu belirterek mevcut durumun silahların eşitliği ilkesine aykırı olduğunu söyledi.

Mahkeme Başkanı'nın deplasman kelimesine tepki gösteren Avukat Ömer Kavili, ''Buradakiler deplasman kartallarıdır. Burada deplasmanda olan biziz'' dedi. Bazı avukatlar da durumu alkışla protesto etti.

Duruşma salonunda ''Biz deplasmanda da kazanırız" sesleri yükseldi.

BERKİN'İN BABASI GİREMEDİ

Duruşma salonuna Berkin Elvan'ın anne ve babası da girmek istedi. Ancak salonun küçük olması gerekçe gösterilerek iki isim de alınmadı. Devreye CHP Tunceli Milletvekili Hüseyin Aygün girdi. Aygün'ün çabaları sonucu Berkin Elvan'ın annesi Gülsüm Elvan salona alındı, baba Sami Elvan ise giremedi.

Kaynak: Haberler.com

Editör: Barış Köksal