Mersin ilginç sosyal, siyasal coğrafyaya sahip.
İlginç çünkü; 1999'dan beri yapılan tüm seçimlerde, sandıktan ülke genelinin aksine iradenin çıktığını görmekteyiz.
Mersin' in bir başka temel özelliği, Mecliste bugün yer alan tüm partilerin belli bir denge içinde kentte temsil ediliyor olmaları.
AK Parti, CHP, MHP ve hatta Mersin merkezdeki kimi bölgeleri esas alırsak zaman zaman BDP arasında kıyasıya kesin kazananı olmayan bir yarış var.
Örneğin MHP:
2002'de %8 alarak baraj altı kalan MHP'nin Mersin oyu Türkiye ortalamasının tam iki katı ve %18.
 2007 genel seçimlerinde de benzer tablo var karşımızda: Türkiye genelinde %14 alan MHP' nin Mersin oyu %30,5...
Trend 2009 yerel seçimlerinde de değişmemiş. Türkiye genelinde %16' ya ulaşan MHP' nin oyu Mersin Büyükşehir seçimlerini kaybetse de il genelinde %31'e ulaşmış...
MHP adına büyü 2010 referandumunda bozulmuş.  
MHP Mersin özelindeki oylarının %8' ini "evet/hayır" cephelerinin ana gövdesini oluşturan AK Parti ile CHP' ye kaptırmış.
Ve o kaptırılan oylar iki parti arasında kardeş payı paylaşılarak 2011 genel seçimlerine olduğu gibi yansımış.
Önceki seçimlerde %30-31 bandına oturan MHP, 2011 seçimlerinde %23'e gerilerken, 23-24 bandında dolaşan CHP %31,6' ya, %26-27 aralığına sıkışan AK Parti ise %32' ye sıçradı.
Son bir yılda kimi küçük çıkarların, hesapların dışında kalan nispeten daha objektif kamuoyu araştırmaları Mersin'de tablonun değişmediğini ortaya koyuyor.
Bir başka ifadeyle MHP' nin 2010 referandumu ile kaybettiği %8' lik kesim gittiği CHP, AK Parti' de kalıcı gibi duruyor.
Son olarak çatışmanın durduğu ve şehit haberlerinin kesildiği Nisan ortalarında Mersin il genelinde 6800 kişiyle yüz yüze görüşerek yapılan anket, MHP' nin biraz daha gerilediğini ancak kaybettiği oyların tamamının bu kez tümüyle CHP' ye gittiğini ortaya koymakta.
Sonuçlarda ilk göze çarpan tanınırlılık avantajını da kullanan Macit Özcan sadece CHP' nin oylarını arttırmakla kalmıyor, isim olarak ta "Büyükşehir seçimlerinde kime oy vereceksiniz?" sorusunu yanıtlayanların neredeyse %45'i (44,8) Macit Özcan diyor.
Aynı araştırmaya göre, son iki ayda her vesileyle kent içi billboardlarını donatarak tanınırlığını arttıran ve her gün bir kaç etkinliğe katılan Burhanettin Kocamaz %17,6 ya ulaşırken, MHP il Başkanı ve 2009 Büyükşehir adayı Mahmut Tat ise %7' ye geriliyor. (Daha önceki saha çalışmalarında Kocamaz ile Tat arasında tam tersi bir durum söz konusuydu)
Araştırmada en ilginç sonuç ise AK Parti cephesinde ortaya çıkıyor.
Büyükşehir seçimlerinde AK Partiye oy vereceğini söyleyenlerin oranı 2011 seçimlerinde aldığı %32 civarında iken (%30,2) iktidarın Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan'ı Başkan olarak görmek isteyenlerin oranı %13,2' de kalıyor. Aylardır aday gibi ili harmanlayan Bakan yardımcısı Mustafa Sever' in esamisi bile yok araştırmada.
Zafer Çağlayan' ın partinin hayli gerisinde kalmasının nedeni açık. Her fırsatta aday olmayacağını açıklamasının da etkisiyle AK Partili seçmenin büyük bölümü beklemede.
Ciddi bir adayın ortaya çıkmasıyla elbette çok şey değişecek AK Partide. Tıpkı MHP' de üç aday adayı nedeniyle kafası karışan seçmenin bunların teke inmesiyle daha farklı bir tepki vereceği gerçeği gibi.
Ama bana kalırsa Mersin'in kaderini bugün seçim olsa Fazıl Türk'e oy veririm diyen %10,5 civarındaki BDP' ye yakın Kürt oyları belirleyecek.
Mersin seçimlerinde sadece Kürt oyları rol oynamayacak.
Araştırmada altı çizildiği gibi Macit Özcan AK Parti ve BDP' den bile iyi kötü oy alıyor ama CHP tabanı dışında kendisine en büyük desteği MHP' li seçmen veriyor.
O kadar ki, MHP' li neredeyse her beş seçmenden biri (%18' i) Mersin Büyükşehir Belediye seçimlerinde Özcan'a oy vereceğini söylüyor.
Aslında Mersin' de Özcan' la başlayan dönemde MHP, CHP tabanları arasındaki akışkanlık sır değil. Gerek 2004 ve gerekse 2009 seçimlerinde özellikle Toroslar alt birim Belediye seçimlerinde CHP' liler MHP' ye, Büyükşehir'de ise MHP'liler CHP' ye gönül rahatlığıyla hem de ciddi oranda blok halinde oy vermişlerdi.
Ama tekrar vurgulamakta yarar var: Mersin 2014 Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimlerinin asıl belirleyicisi bugüne kadar BDP ve benzerlerine oy veren yüz bin civarındaki Kürt seçmen olacak.
Barış süreci kazasız sürdürülür, hele bir de yeni anayasa çalışmalarında AK Parti ve BDP arasında genel uzlaşı yaşanırsa bu ister istemez Mersin tablosuna ve tabana yansır. Gelişmeyi etkileyecek iki faktör var:
-Birincisi ve önemlisi AK Partinin bu Kürt realitesini Mersin özelinde ne ölçüde ciddiye alacağı, 2009'daki "tamamen duygusal hesaplarla sahneye çıkarılan" Mustafa Eyiceoğlu kazasının yeniden yaşanıp yaşanmayacağı...
Kürtler küfür gibi algılamayacakları bir AK Partili adaya oy verirler ama kimsenin kurşun askeri de olmazlar.
Özetle AK Parti ayağına kurşun sıkmaz ve zaman içinde süreç kazaya uğramazsa Mersin' in en iddialı partisi olarak girer seçime.
-İkinci faktör ise Macit Özcan gerçeği ortadayken CHP' nin ne yapacağı ve Özcan' la devam mı, tamam mı? sorusuna karşı kimi aday yapacağı konusudur.
Özcan CHP' ye seçim kazandırır mı sorusunun cevabı biraz da barış sürecine bağlı. Ama madalyonun öbür yüzünde parti açısından daha önemli gerçek yatıyor: Özcan seçim kazandırmayabilir ama tüm anketler aday yapılmamasının CHP' ye seçimleri kaybettirecek ciddiyette olduğunu gösteriyor
Henüz çok erken ama nevruz eşiğindeki Türkiye' de yapılan Mersin araştırmasının anlattığı bu. Gelecek aylar ne gösterir, bekleyip göreceğiz...
Malum siyasette 24 saatin çok uzun ve her şeye gebe olduğu topraklarda yaşıyoruz...
2002-2012 Türkiye-Mersin seçim sonuçları:
AK PARTİ CHP MHP
2002     TR
              MERSİN 34
18 19
24 8
18
2004     TR
              MERSİN 40
24 20
25 10
27
2007     TR
              MERSİN 46,5
27 21
25 14
30,5
2009      TR
               MERSİN
39
26 23
23 16
31
2011        TR
               MERSİN
50
32 26
31,6 13
23