Mersin’de uzun yıllardır Mersinlilerin gözde mekanları arasında yerini alan ve verdiği hizmetlerle yiyecek içecek sektörünü farklı bir boyuta taşıyan Gül Kafe’nin işletmecisi ve aynı zaman da Türk Arap Ülkeleri ve İş Adamları (TURAB) üyesi olan Zeyni Ceylan, Mersin’de kalifiye eleman sıkıntısı yaşadıklarına vurgu yaparak, ‘ Mersinimizin ne yazık ki kalifiye eleman sıkıntısı var. Bu durumun çözülmesi için daha önceden olduğu gibi Halk Eğitim Merkezleri’nde eğitimlerin artırılması ve kalifiye eleman eksikliğinin giderilmesi gerekiyor’ dedi.

İşte cukurovaexpres.com ekibinin şehrin gözde mekanlarından olan Gül Kafe Plus’ın işletmecisi Zeyni Ceylan ile yaptığı o özel röportaj;

Mersin’in ekonomik yapısını nasıl değerlendiriyorsunuz?

Ülkemiz şuanda ekonomik olarak ciddi anlamda zor durumda olduğunu görüyorum. Tabi ki bu Mersinimizi de etkiliyor. Ülkemizde yaşanan terör olayları ve komşu ülkelerle olan sorunlarımızdan dolayı ülke ekonomisi güç kaybediyor. Buda Mersin’deki iş adamlarını ve esnafları doğrudan etkiliyor. 

Mersin’i kendi içerisinde değerlendirecek olursak; Mersin’in çoğu sektörü içinde barındıracağı potansiyel bir şehir olduğunu söyleyebilirim. Fakat bu sektörler arasında en güçlü konuma sahip turizm sektörüdür. Bu derece potansiyel bir şehrin maalesef ki turizm alanlarının yetersiz olduğunu görüyoruz. Mersin’deki birçok alanın otel yapılması hususunda uygun olduğunu düşünüyorum. Daha farklı oteller ve işletmeler yapılarak turist çekmemiz gerekiyor. Eğer yeterli ve doğru yatırımlar yapıldığı takdirde Mersin bir dünya kenti olacaktır. Bunun içinde el birliği ile hareket edilmesi gerekiyor. Devlet büyüklerimizin ve şehrin önde gelen büyüklerinin Mersin için çabalaması gerekiyor. 



Mersin’deki yiyecek içecek sektörünü nasıl değerlendiriyorsunuz?

Mersin’de yiyecek içecek sektörü için ayrılmış bir yeterli alan mevcut değil. Biz Gül Kafe’yi açarken ciddi anlamda sıkıntılar yaşadık ve ciddi paralar harcadık. Yaptığımız iş emek, hoşgörü, kalite ve titizlik isteyen bir iştir. Bu bağlamda müşteri memnuniyetini üst düzeyde tutmak için hiçbir fedakarlıktan kaçınmıyoruz. Sektörün en başta gelen sorunları arasında kalifiye eleman eksikliği geliyor. Mersin’de maalesef alttan yetişmiş kalifiye eleman az sayıda. Böyle olunca da müşteri memnuniyeti biraz daha alt seviyelerde kalabiliyor ve bu mekanı doğrudan etkiliyor. İŞKUR personel desteği sağlıyor fakat, İŞKUR’un şartları çoğu esnafa uymuyor. Biz Gül Kafe olarak İŞKUR’dan faydalanabiliyoruz, ama diğerleri faydalanamadığı zaman bu direk sektörü etkilemiş oluyor.

Buraya çalışmak için gelen insanlar hiçbir iş yapmadan zaman doldurup para kazanmak istiyor. Mersin’de iş seçen çok insan var. Onun için ben Mersin’de işsizliğin olduğuna inanmıyorum, aksine tembellik var diyorum. Bizim şuanda bünyemizde çalışan kişiler işlerini özveriyle yapan kişilerdir. Fakat bazı yerlerde baktığımızda işlerini doğru yapmayan birçok elemana rastlıyoruz bu da o işletmenin müşteri gözündeki değerini ciddi oranda düşürüyor. 

 Mersin’de kalifiye elemanların yetişmesi için yeterli eğitim alanlarının ayrılması gerekiyor. Şuanda baktığımızda Halk Eğitim Merkezleri’nin Mersin’de az olduğunu görüyoruz. Bu Merkezlerin fazlalaştırarak kaliteli personellerin kazandırılması sağlanabilir.
 
TURAB üyesi olarak Mersin’deki STK’ları nasıl değerlendiriyorsunuz?

Mersin’deki Sivil Toplum Kuruluşları’nın ellerinden geleni yaptığını düşünüyorum. Mersin’deki STK’lar işin tabanını oluşturdukları için doğru ve yanlışları rahatlıkla görebilecek kapasitedeler. Mersin’deki STK’ların tek eksiği, maalesef birlik ve beraberlik içerisinde hareket edemiyoruz. Şuanda herkes aynı anda Mersin için çabalaması gerekiyor. Mersin’deki STK’ları bir araya toplayacak bir önder olursa işler daha hızlı ve düzen içerisinde yürüyeceğini düşünüyorum. Bir bütün olursak Mersin’in daha iyi bir konumda olacağına inanıyorum. Memleketimiz için herkes elini taşın altına koyması gerekiyor. 
 
Editör: Barış Köksal