'2015 yılı sonunda Türkiye’de ilk 20 akaryakıt dağıtıcı firma arasında yer almak da hedeflerimiz arasında' diyen Mahfuz Okalin, 'Türkiye’nin yanı sıra yurtdışındaki yatırımlara da büyük önem veriyoruz. 2013’te Starpet'in Avrupa’daki ilk ofisini bölgede sermayenin ve petrol sektörünün kalbi sayılabilecek İsviçre’de açtık. Bundan sonraki hedefimiz ise Avrupa’da üretim yapacağımız bir tesis kurmak' şeklinde konuşuyor. İşte o ropörtaj:

Mahfuz Okalin 1982 yılında gıda sektöründe yola çıkarken hedefleri nelerdi?
Ben ticaretle uğraşan bir ailede büyüdüm. Babam 1950’lerden itibaren Mardin’de esnaftı. Ticarette babamın yanında yetiştim ve ondan çok şey öğrendim. Genç yaşta edindiğim deneyim ve babamın verdiği tavsiyeler sonucu ticarette kendi ayaklarım üzerinde durarak başarıya ulaşmak amacıyla 1982’de kendi başıma ticarete atıldım ve gıda sektörüne girdim. Hedefim ticaret alanında tüm Türkiye’de önemli işlere imza atacak ve sadece Türkiye ile sınırlı kalmayacak başarılı bir işadamı olmaktı. Bunun için gerekli azim ve heyecanı hiçbir zaman kaybetmeden hedefime ulaştım. 
Bugün geldiğiniz noktada keşke şunu da yapsaydım dediğiniz bir konu oldu mu?
Aslında bugüne kadar yapmak istediğim her şeyi yaptım. Özellikle iş anlamında istediğim her alanda yatırım gerçekleştirdim.

Gelişen teknolojiyle yeni yatırım kararları aldınız mı? Yatırımların yönü değişti mi?
Starpet yenilikçi ve sektörel gelişimleri yakından takip eden bir firma. Teknolojik gelişim ve değişimleri anlık olarak inceliyor ve gerektiği şekilde uygulamasını gerçekleştiriyoruz. Startech otomasyon şirketimiz bu alanda yaptığımız en önemli yatırımlardan biri.

Sermayesi yüzde 100 yerli bir şirket olarak avantaj ve dezavantajlarını yaşadınız mı?
100 yıldan daha uzun bir süredir Türkiye akaryakıt piyasasının hakimi hep yabancı sermayeli oyunculardı. 15 yıl öncesine kadar hemen hemen hiç yerli firma yoktu. Bu açıdan sektörde büyük bir boşluk vardı ve yerli firma müşteri için de bir ihtiyaç niteliğindeydi. Bugüne baktığımızda bizi sadece yerli bir firma olduğumuz için tercih eden önemli bir müşteri kitlesi var.

Yerli firma olmanın dezavantajı ise en çok rekabet ederken hissediliyor. Sektör farkı gözetmeksizin dünya çapında şirketlerin tamamına bakıldığında, önde gelen şirketlerin içerisinde mutlaka akaryakıt firmaları yer alır. Örneğin global firmaların sıralamasına bakıldığında mobilya sektörünün en büyük ismi dünyadaki ilk on şirket sıralamasına giremeyebilir ama o ilk on şirket içerisinde mutlaka en az bir akaryakıt firması görebilirsiniz. Biz ülkemizde bu kadar güçlü şirketlerle rekabet ediyoruz. Bizim ülkemizde bizden çok daha eskiler ve kritik noktaları tutmuş durumdalar. Onlarla rekabet edebilmemiz için iki kat fazla çalışmak durumundayız.


Mersin’deki  fabrikadan biraz bahsedebilir misiniz?
2008 yılında Mersin OSB’de madeni yağ fabrikamızı kurduk ve üretime başladık. Şu anda 10 ülkeye Staroil markalı ihracat yapıyoruz. Staroil’de madeni yağ üretimimizin yaklaşık yüzde 25’ini ihraç ediyoruz. Bu ihracat oranımızla Irak ve Filistin pazarının en etkili üç oyuncusundan biri konumundayız. Yaklaşık yedi ülkeyle de ihracat görüşmelerimiz devam ediyor. 
Mersin’e yeni bir yatırım yapmayı düşünüyor musunuz?
2015 yılında Mersin’deki temel hedefimiz, yeni açacağımız istasyon ve bayilerle daha çok Mersinliye hizmet vermek.

Önümüzdeki süreçte hedefleriniz nelerdir?
2014 yılında yüzde 10’luk bir büyüme kaydeden Starpet, 2015 yılında da hem satışlarda hem de ciroda yüzde 10 seviyesinde artış hedefliyor. Yeni açacağımız bayi ve istasyonlarla 300’ü geçen mevcut bayilerimizin sayısını 2015’te 400’e ulaştırmak istiyoruz. Depolamaya yönelik yatırımımız için de çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Adana’nın Yumurtalık ilçesinde, Elazığ ve Karaman’da üç ayrı depolama tesisi projemizi 2015 yılı içinde hayata geçirmeyi planlıyoruz. 

2015 yılı sonunda Türkiye’de ilk 20 akaryakıt dağıtıcı firma arasında yer almak da hedeflerimiz arasında. Türkiye’nin yanı sıra yurtdışındaki yatırımlara da büyük önem veriyoruz. 2013’te Starpet'in Avrupa’daki ilk ofisini bölgede sermayenin ve petrol sektörünün kalbi sayılabilecek İsviçre’de açtık. Bundan sonraki hedefimiz ise Avrupa’da üretim yapacağımız bir tesis kurmak.


Starpet ailesi olarak eğitime yönelik projelerde yer almayı düşünüyor musunuz?
Starpet olarak sürdürülebilirlik ve çevre alanında bilinç oluşturmayı ve çocukların eğitilmesini amaçlayan sosyal sorumluluk projemiz “Verimli Tüketim Hareketi”ni 2011 yılında hayata geçirdik. Verimli Tüketim Hareketi ile doğal kaynaklarımız başta olmak üzere, günlük yaşantımızdaki tüketimimizi daha bilinçli olarak yürütmeyi, bu konuda farkındalığı artırmayı hedefliyoruz. Bu amaçla bugüne kadar farklı illerde 5 binden fazla çocuğa verimli tüketim konusunda bilinç kazandırmaya yönelik eğitim verdik. En değerli varlığımız olan çalışanlarımızı da projemizin bir parçası haline getirmek amacıyla, istasyonlara asılan bilgilendirici broşürler ve istasyon müdürlerimiz aracılığıyla tüm çalışanlarımıza elektrik ve su gibi kaynakları verimli kullanmaları yönünde telkinlerde bulunuyoruz.
Editör: Barış Köksal