2014 Yılı AR Group olarak sizin için nasıl geçti.?

AR Group olarak değerlendirdiğimizde 2014 yılında Güvenlik, temizlik ve catering olarak başarılı bir yıl geçirdik. Ama catering sektöründeki bütün yemek sanayicileri büyük darbe almış durumdaydı. Nedeni ise et fiyatlarının yükselmesi, gıdada ciddi enflasyon olması ve görünen enflasyon rakamlarının dışında da bir enflasyonun olması  sektörü en çok zorlayan nedenler oldu. Gerçek enflasyon yüzde 20’lere kadar geldi.Bir buçuk ay önce sayınBakanımız Ali Babacan gıdada ki enflasyonun önüne geçemediklerini ve bununla ilgili görüşmelerin başladığını söyledi. 2015 yılının hepimize hayırlı uğurlu bir yıl olmasını dileriz.
2014 Yılı içerisinde istihdam sayımız da artış meydana geldi. Şu anda Akdeniz bölgesinde güvenlik, temizlik ve catering olarak 2 bin kişiye istihdam sağlıyoruz. Biz bölge de ki yatırımlarımızı Mersin diye değil, Akdeniz Bölgesi olarak bakıyoruz. Antalya ve Adana'da da yatırımlarımız var. Türkiye genelinde ise 6 bin kişilik koca bir aile olmuş durumdayız.

2015 Yılını nasıl görüyorsunuz.?

2015’te 2 tane yurt dışı projemiz var, onun üzerinde çalışıyoruz. İki değişik ülkeye yemek üretimi üzerine çalışmalarımız devam ediyor. Onun dışında Bursa’da Tıkıntı adında faaliyet gösteren unlu mamuller üzerine bir markamız var, onunla ilgili yeni şubeler açmayı planlıyoruz. 2015 yılı yatırım projelerimizi genel anlamda şekillendirdik. Bu yıl için yapılan sözleşmeler bizim için olumlu geçti. İnşallah başarılı olacağımız bir yeni yıla başlamış bulunmaktayız.

BAŞARILI BİR İŞ KADINI OLARAK İŞ HAYATINDAKİ KADINLARA TAVSİYE VE ÖNERİLERİNİZ NELERDİR.?

Biz Türkiye İş Kadınları Derneği (TİKAT)’nin üyesiyiz. Mersin'de GİŞKAD'ın da üyesiyiz. Onun dışında bu sene Bursa Ticaret ve Sanayi Odası tarafından Girişimci İş Kadınları'na seçildik.

Türkiye’de iş kadınının iş yapmasında bir zorluk görmüyorum. Türkiye’de sağlam adımlarla yürürken, kadınlığına sığınıp da, 'Ben şunu yapamam, ben bunu yapamam' dersen zaten baştan kaybedersin. Ama güçlü kadınlar her şeyin altından kalkabilirler. Ben 25 senelik iş hayatımda bunu gördüm.

Bu güne kadarda başarımızı engelleyen zorluklar,  sıkıntılar Türkiye’deki iş adamları içinde geçerli, iş kadınları içinde geçerli. Kadınların biraz daha yürekli olmasını istiyoruz, daha atılgan olmasını istiyoruz. Mücadeleci olmalarını istiyoruz. Mücadeleci olduğun zaman elde edemeyeceğin bir iş yoktur.

Girişimci bayanlardan da ciddi destekler geliyor, ama şöyle de bir olay var iş yapmak için iş yapılmaz. Girişimci olacak iş kadınlarımızın işin alt yapısını incelemesi lazım. Bugün bir iş kadını bana göre sadece şirket sahibi olan bir kadın değil, bir firmada çalışan bir bayanda iş kadını. Bizde çalışan bayan yöneticiler de birer iş kadını; onların başarısı firmanın başarısı. Bu işler ekip işi.  Bir bayan eğer ki çalıştığı firmaya kendi firmasıymış gibi davranıyor ise o bayan orada da patrondur, veya yöneticidir. Ben o gözle bakıyorum.  Küçük küçük adımlarla kendinden emin bir şekilde ilerleyen kadınlarımız her zaman kazanan kişi olur, hem maddi hem manevi olarak.

Türkiye'de artık kadın girişimcilerin sayısının giderek arttığını görüyoruz. Bu da gelişen teknolojiye kadınlarımızın da ayak uydurabildiğinin bir göstergesidir. Bugün artık kadınlarımız sadece 'evde oturup çocuk bakan anne' değil, hem iş insanı, hem de anne rolünü üstlenmişlerdir. Ve görüyoruz ki bu rollerinde de oldukça başarılı olmaktadırlar.





Editör: Barış Köksal