Röportaj: Berivan SÜRĞİT

Muhabirimiz Berivan Sürğit, Naturel Tarım Yönetim Kurulu Başkanı Özhan Özdemir'e sordu; 'Nasıl Bir Milletvekili İstersiniz.?'

Berivan Sürğit: Türkiye yavaş yavaş genel seçim havasına giriyor.. Sizce bir milletvekilinde olması gereken özellikler nelerdir. ?

Özhan Özdemir: Bana göre milletvekilinin vizyonu geniş olmalı. Sadece kendi kentinin değil, diğer şehirlerdeki faaliyetler hakkında da bilgi sahibi olmalı. Halkın içinde olabilmeli ve sadece bir kesimin değil, tüm kesimlerin sorunlarına çözüm odaklı yaklaşabilmeli.

Mersin'in TBMM'de yeterince temsil edildiğini düşünüyor musunuz.?

Ülke olarak o kadar sancılı süreçlerden geçiyoruz ki, maalesef Mersin'in sorunları mecliste sadece bir küçük başlık olarak kalıyor. Bu milletvekillerinin yetersizliğinden olan bir durum değil, ülke olarak çalkantılı dönemleri yaşadığımız için maalesef sorunların şehir bazında değerlendirilmesi zorlaşıyor. 

Milletvekilleri listelerinde genellikle parti genel merkezlerinin kontenjan adayları olur.. Bunu nasıl değerlendiriyorsunuz.?

Bu artık gelenekselleşmiş bir durum ve siyasetin raconu adeta. Sistem olarak bunu normal karşılıyorum fakat bu gibi durumlar tabanda hep sıkıntı yaratıyor. Genel merkezlerin, sadece belirli kişilerin değil, halkın nabzını iyi tutmaları gerektiğini düşünüyorum. Kamuoyu araştırmaları dikkate alınmalı.

Yerel seçim sonrasında yıllardır süregelen Mersin'deki CHP iktidarı yerini MHP iktidarına bıraktı; bu olay genel seçimleri nasıl etkiler.?

Ben yerel seçimlerin ideolojik yaklaşımdan uzak gerçekleşmesi taraftarıyım. Yerel seçimlerde hizmet önemlidir. İktidarda olan bir parti, yerelde başarısız olabilir. Çünkü yerelin işleyişi başkadır. Karşı komşunuz bile belediye başkan adayı olsa parti ayrımı yapmadan onu destekleyebilirsiniz. Fakat genel seçim ülkeyi ilgilendirir. Ben Mersin'de MHP döneminin gelip geçici olduğunu düşünüyorum. Mersin, CHP kültürüyle harmanlanmış bir şehir. Büyükşehir Belediyesi'ni yönetmek ilçe yönetmeye benzemez. 

Bir milletvekilinin kentine neler katabileceğine inanıyorsunuz.? Ankara'da genel siyaset yapan bir kişi kentine fayda sunabilir mi.?

Bu o vekilin nasıl bir vizyona sahip olacağına bağlı .Yani kişiden kişiye değişir. bir vekil sadece adıyla bile o şehirle anılabilir. Örneğin Muharrem  İnce. Muharrem İnce denildiğinde benim aklıma Yalova gelir. Yerel seçimlerde Yalova için gösterdiği insanüstü çabayı hepimiz izledik. 

Milletvekili kendi şehriyle, meclis arasında köprü görevinde olmalı. Mersinliler olarak hala havaalanının bitirilmesi için gereken adımların atılmasını bekliyoruz. Göç konusunda alınacak önlemleri sorguluyoruz. Nükleer enerji santrali için sesimiz bir türlü gerekli yerlere ulaşamıyor. Tüm bunlar maalesef aradaki köprü görevini üstlenen vekillerden daha fazla çaba göstermelerini istememize neden oluyor. Bazı STK başkanlarının, kentin sorunlarını dile getirme konusunda, milletvekillerinden daha aktif ve daha faydalı olduğunu düşünüyorum.

Editör: Barış Köksal