Yaz tatili gelip kapıya dayandı. Editörlerimizden Berivan Sürğit, sizler için Nüve Tur Yönetim Kurulu Başkanı Gültekin Uğur'a, tatil önerilerini, erken rezervasyonu, Mersin turizmini sordu. İşte o röportaj:

Berivan Sürğit: Nüve Tur kaç yılında kuruldu.?

Gültekin Uğur: Nüve Tur olarak 2001’den bu yana Mersin’de hizmet vermeye başladık.

Nüve Tur’un verdiği hizmetler hakkında bilgi verir misiniz.?

Nüve Tur yurt içi, yurt dışı otel rezervasyonları, tüm hava yolları uçak biletleri yani bütün firmaların tek yetkilisiyiz. Birinin üzerinde satış yapmıyoruz, kendi satışımızı yapıyoruz, Joly Tur’un Mersin’deki tek adresiyiz şube olarak. Köksallar otobüs firmasının bilet satışını gerçekleştiriyoruz, kültür turlarında hizmet veriyoruz, gemi turlarında hizmet veriyoruz. Kısacası bir turizm acentesinin hizmet verdiği tüm hizmetleri bizde sağlıyoruz.

Nüve Tur olarak kaç şubede hizmet veriyorsunuz.? 

Mezitli'deki merkez şubemizden sonra geçen yıl Palm City AVM’de açtığımız şubemizle birlikte iki şube olarak hizmet veriyoruz. Bu yıl içerisinde projelerimizde Kahramanmaraş’ta şube açma gibi bir projemiz var; bir de Mersin’in İlçelerinde ya Tarsus ya da merkezde bir şube açma düşüncemiz var. Önceliğimiz Kahramanmaraş olarak planladık ama bu yıl içerisinde ancak bir şubenin açılışını gerçekleştirebileceğiz. İlerleyen zamanlarda diğer şubelerimizi açacağız. Mersinliler bize  444 68 83 numaralı ücretsiz danışma hattımızdan istedikleri zaman ulaşabilirler.

Erken rezervasyon, sigortalı rezervasyon gibi turizm sektöründe sık sık kullanılan terimler ve satış yöntemleri var.. Bunlar hakkında oyucularımıza bilgi verir misiniz.? 

Erken rezervasyon Eylül, Ekim, Kasım veya Aralık ayı gibi başlar bütün acentelerde bu uygulamayı kullanırlar. İlk rezervasyonun başlangıç döneminde ıskonto oranlarımız yüzde 50’ler civarındadır. Mesela Kasım ayında aldığınız otelin yüzde 50 erken rezervasyon indirimiyle alırken bu oteli haziran ayının başında yüzde 20, yüzde 30 belki yüzde 15’e kadar bu ıskonto düşer. Haziran ayının 15’i, 20’sinden sonrada bunun adı değişir erken rezervasyondan çıkar kampanyalar oluşturulur. Otellerden alınan aktivasyon ve bizim de yaptığımız aktivasyonla rakamlar yine bir indirim oranında gelir ama dediğim gibi erken rezervasyonda ki pay oranında ilk dönemdeki yüzde 50’yi yakalayamayız. Bunun amacı sadece insanların bir an önce tatil programlarını yapması satışlarının gerçekleştirilmesi hem kendi kafalarını rahatlatmak hem de bizim otelleri doldurmak için yapılan ortak bir çalışma metodu.

Yurt dışı turları ile ilgili bilgi verir misiniz? Okuyucularımız hangi ülkeleri, neden önerirsiniz.?

Son birkaç yıldır rövanşta olan Benelüsk - Paris seyahatimiz var. Belçika, Lüksemburg  ve Hollanda, Fransa gibi ülkeleri kapsayan bir turumuz. Benelüsk - Paris çok revaçta olan bir turumuz. İtalya’ya son zamanlarda bir yoğunluk  var.  Benelüsk - Paris en beğenilen turlarımız ama şimdi ise Küba turları çokça rağbet görmekte. 

Peki yurt içi turları.? Her şey dahil sistemi, ya da kültür turları ile ilgili neler söylemek istersiniz.? 

Yurt içi turlarında biz Mersin kalkışlı olarak şu anda uçaklı Karadeniz turu yapıyoruz. Bunu bu bölgede gerçekleştiren tek firma biziz. Bizde bu tura 1 Haziran itibariyle başladık ve yaz boyunca hatta son bahar boyunca da devam edebilir. Bu turu seçenlere Adana’dan uçakla Trabzon’dan başlayarak Doğu Karadeniz turu, Batum ve bölgedeki diğer acentelerden farklı olarak  Van Havzası’nda işin içerisine koyuyoruz. Van’da uçağa bindirip Adana’da turumuzu bitiriyoruz. Kapsamlı bir tur olmasına rağmen, bizim fiyatlarımız diğer acentelerimize göre daha uygun. 


Mersin’in ülke turizmi açısından bulunduğu konumu değerlendirir misiniz.?

Yıllardır söyledim; Mersin hep Adana’nın bir ilçesi olarak görülür. Mersin’in uluslararası alanda pek bir yeri yok. Ama son birkaç yılda MERTİD ve diğer Turizm Platformu'nun yaptığı çalışmalarla yavaş yavaş adını duyurmaya başladı. Üzülerek söylüyorum ki projesi bitmiş ama yıllardır faaliyete başlanmamış Kazanlı Projesi var. Eğer ki bu proje biter ise Mersin daha iyi bir duruma gelecektir. Ama yapılmadığı taktirde Mersin, Adana’nın ilçesi gibi görülmeye mahkumdur. Ama çok büyük başarılar elde ettiğimizi de vurgulamak isterim, geçen yıla kadar biz Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği'nin Mersin’deki acenteleri olarak Adana’ya bağlıydık. Geçen yıl kendi BYK'mızı kurduk. Yani Mersin Bölgesel Yönetim Kurulumuzu kurduk. Geçen yıldan bu yana ayrışmalara başladık. MERTİD olarak da çok önemli çalışmalara devam ediyoruz.  Mersin kent olarak yanlış yatırımlar yüzünden bu duruma gelmiştir; Mersin'de doğru turizm yatırımları yapılamamakta.

Mersin turizmde neden bir Antalya gibi olamıyor.? Mersin turizminin gelişmesi adına neler yapılması gerekiyor.? 

Bizim Mersin’de yatak kapasitemiz yok, tam olarak bilmiyorum ama Alanya’nın 3’te 1'i bile değil bakıldığı zaman. Bundan üç beş yıl öncesine baktığımızda Çukurova çanağı dediğimiz Mersin, Adana, Osmaniye, Hatay gibi bu dört ilin toplam yatak kapasitesi 10 binlerdeydi. Evet belki son zamanlarda çok otel açıldı ama yine yeterli değil. Bir proje oluşturuldu dediler ki Kazanlı'dan bir yer alın, size Antalya’dan da yer vereceğiz dendi; ilk şart iyiydi. İnsanlar Mersin’den yer aldılar Antalya’dan yer aldılar. Antalya’daki tesisi açtılar ama Mersin’deki yerleri halen aynı şekilde duruyor. Şartların içinde öncelik Mersin olarak belirlenseydi eğer durum çok farklı olabilirdi. Öncelikle beynimizin gelişmesi gerekir. Hep 'ben' olarak düşünmemeliyiz; ben olarak düşünürsek eğer bir yere ilerleyemeyiz. Mersin ne zaman 'BİZ' olursa o zaman kazanacaktır.!

Nüve Tur Ücretsiz Danışma Hattı: 444 68 83

Editör: Barış Köksal