İşte Mustafa Öztürk’ün Çukurova Ekspres Editörlerimizden Berivan Yüce ile yaptığı o röportajı;

Öztürk Gümrük Müşavirliği’nden bize biraz bahseder misiniz.?

Öztürk Gümrük Müşavirliği, 1999 Yılında Mersin merkezde Naci Öztürk tarafından kuruldu. Mersin'de kurulmamıza rağmen çok kısa sürede Adana, İskenderun’da yeni bir yapılanmaya girdi. Bunun arkasından Yumurtalık Serbest Bölgesi’ne de bir şube açmakla beraber güneydeki bütün yapılanmasını bitirmiş oldu. Güney’de iyi bir güç haline geldik ve bu gücü ulusal anlamda taşımak için önce İzmir ardından İstanbul’da bir şube açtık ve faal şekilde işletmeye devam ediyoruz. Şuan toplamda 6 şubemiz ve 85 personelimiz var.

Neden başka şubeler açma gereği duydunuz.?

Çünkü; İzmir, İstanbul’dan küçük, Mersin’den büyük bir kent. Daha önce İzmir’e şube açan gümrük şirketleri sisteme ayak uyduramadıklarından dolayı geri dönmek zorunda kaldı. Bizde zoru başarmayı seven firmayız, amacımız maddi kazançtan önce manevi hazdır. Bu düşünceden yola çıkarak İzmir’e şubemizi açtık ve çok iyi bir ilerleyişimiz var. Ardından İstanbul lokasyonu vardı hedefimizde ve 1 Nisan’da İstanbul şubemizi açtık. Buradaki yapılanmamız sağlamlaştırdıktan sonra hedeflerimiz arasında Karadeniz var.

Öztürk Gümrük Müşavirliği en büyük amacı nedir.?

Amacımız öncelikle şehrimize sonrada Türkiye’de büyük firmalara hizmet vererek bölgemize, şehrimize ve Türkiye’ye hizmet etmektir. Düşünün; hizmet kalitesinden memnun kalan firmalarımız 'Neden lojistik anlamda da bizlere destek olmuyorsunuz.?' sorusunu sordular. Bizler de onlardan gelen talep doğrultusunda bölgede böyle bir ihtiyacı fark ettik ve 2004 Yılında Öztürk Lojistik şirketini kurduk ve çalıştığımız firmalara konteynır hizmeti de vermeye başladık.

Türkiye jeopolitik konum olarak çok iyi bir konuma sahip ve Ortadoğu’ya açılan bir kapıdır aslında. Dolayısıyla lojistik Türkiye ve sanayiciler için vazgeçilmez bir sektör. Firmalar artık bütün ithalat, ihracat ve gümrükleme işlerini tek bir çatı altında toplamayı istiyor. Bizde bunları fark edince gelen talepler doğrultusunda Öztürk Lojistik'i kurduk.

Başarı Bütün Yorgunlukları Siliyor;

Çok çalıştık, çok yorulduk ama geldiğimiz noktaya dönüp baktığımızda başarının her yorgunluğu sildiğini görüyoruz. Biz önce Mersin’e katkı sağlamayı seven bir firmayız, bu yüzden Mersin’in bizde çok ayrı bir yeri ve sevgisi vardır.

Öztürk Gümrük Müşavirliği olarak firmalara ne gibi hizmetler veriyorsunuz.?

İthalat ve ihracatını yapmış olduğumuz firmaların işlerini yapıyoruz. Bunların ürettikleri mamulleri bizler yurtdışına satacaklarsa serbest meslek erbabı gümrük müşavirliği hizmeti adı altında gümrük beyannamesini dolduran ve gümrük beyannamesinin altına imza atan firmayız. Dış ticaret yapan firmalara danışmalık hizmetleri veriyoruz. Nasıl maliye müşavirinin maliyeye karşı sorumlulukları var ise bizlerinde Gümrük Bakanlığı'na karşı sorumluluklarımız var.

Özellikle ithalatta devletin alması gerek bütün resmi evrakları ve harçları doğru bir şekilde hesaplayarak devlete gereken vergiyi vermekle yükümlüyüz. Severek yapıldığı taktirde zevkli bir iş ve bir o kadar da sorumluğu çok olan bir iş; bundan dolayı biz firma olarak sanayicilerle çalışıyoruz.

Neden sanayi firmaları dışında bir firma ile çalışmıyorsunuz.?

Sorumluluk çok fazla gümrük sektöründe. Mesela, elektrik ve elektronik cihazların gümrük işleri daha sıkıntılı. Nedeni ise; kaçakçılık ve kaçak mal her zaman maliyet açısından çok cazip gelmiştir insanlara. Dolayısıyla Öztürk Gümrük Müşavirliği güven zedelememek adına sanayi kuruluşları ile çalışmayı daha doğru buluyor. Gerçekten Türkiye ekonomisine yön veren bir çok firma bizimle çalışmakta. Şunu da söyleyebilirim ki Mersin’de ve Çukurova’da kazandığımız deneyim, tecrübe ve bilgi birikimi bizi en iyi yerlere taşımaktadır.

Yıllardır Çukurova’da hizmet verdiğimiz firmalar İstanbul ve İzmir’de firma açtığımızı durunca bizlere kendileri teklif vermeye başladılar. Bu da bizi ve ekibimizi son derece onure ediyor. Bu sonuçlar işimizi doğru yaptığımızın ve insanlara güven verdiğimizin ispatıdır.

Öztürk Gümrük Müşavirliği’nin sosyal sorumluluk projelerinde yer alıyor mu.?

Evet; biz Öztürk Gümrük Müşavirliği olarak her yıl 25 üniversite öğrencisine burs imkanı sağlıyoruz; ama tabi ki araştırmalar yaparak ihtiyacı olan öğrencileri belirleyerek bu bursu almalarını sağlıyoruz. Ayrıca her yıl Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği’ne bağışta bulunuyoruz ve bunu canı gönülden isteyerek yapıyoruz ve yapmaya devam ediyoruz.

 Mersin Girişimci İş Adamları Derneğini seçmenizdeki en büyük neden nedir.?

Değerli dostum ve başkanım Mehmet Serkan İzol’dan duydum bu derneği ve çok heyecanlandım. Bu arada neden bir Sivil Toplum Kuruluşuna üye olmadığımı, Mersin’i bu kadar severken Mersin’e bir katkıda bulunmayı bu kadar isterken neden olmasın diye düşündüm ve girişimci kelimesi beni çok heyecanlandırınca üye olmaya karar verdim.

Bu derneğe üye olduktan sonra çok iyi insanlarda karşılaştım, tanıştım. Mersin'e yön veren bir çok arkadaşımız derneğimize üye. Mersin GİAD'da maddi beklentiden ziyade manevi bir ortam buldum ve yapılan projelerin kent adına ne kadar önem arz ettiğini gördüm. Sonra döndüm kendi kendime dedim ki iyi ki bu derneğe üye olmuşum. 

Bir Girişimci İş Adamı olarak 2016’dan beklentileriniz nelerdir.?

2016 Yılının ekonomik anlamda sıkıntılı geçeceğini düşünüyorum. Ama bu bir süreçtir, biz kendi ülkemizin ekonomisine de güveniyoruz. Yine burada görev biz iş adamlarına düşüyor. Biz elimizden gelen bütün fedakarlığı yapmaya hazırız. Önce kendi işletmemiz, sonra Mersin ve ardından ülkemiz için elimizden geleni yapmaya çalışacağız.

Dernek açısından bahsedersek eğer 2016 Mersin GİAD’ın altın yılı olacağına inanıyorum; biz göreve geldiğimizden beri iki siyasi seçim yaşadık, ülkenin durumu belirsizdi, faaliyetlerimizi bu yüzden biraz durdurmuştuk. Ama ilerleyen zamanlarda yönetimimizle beraber çok güzel projelere imza atacağız. Bunlardan şimdiki süreçte bahsetmiyorum ilerleyen zamanlarda bu faaliyetlerden bahsedeceğiz.


Mersin GİAD’ın süregelen projelerinden bahseder misiniz.?

Şu süreçte üyelerimizi dolu dolu eğitimler bekliyor. Üyelerimizin daha iyi bilinçlenmesi adına eğitimler verilecek. Bu eğitimler hem ekonomi hem de kişisel gelişim anlamında planlanıyor. Yine çok ciddiye aldığımız Mersin GİAD Altın Kale Ödül Töreni hazırlıklarımız başladı. Çok ciddi bir Ekonomik Forum yapmayı hedefliyoruz Mersin’de; bu projede üyelerimizi birbirleriyle tanıştırıp kaynaştırmayı hedefliyoruz. Asıl büyük hedefimiz ise Adana ve Mersin’i birleştirmek adına yapılacak projeler.  Ticari anlamda iki kentin ilişkilerini geliştirme hedefindeyiz.

Mersin GİAD’ın, GİAF Dönem Başkanlığını yürütmesini nasıl değerlendiriyorsunuz.? Mehmet İzol’un GİAF Başkanlığı Mersin’e ne gibi katkılarda bulunur.?

Mersin’e büyük katkılarda bulunacağını düşüyorum. Niye derseniz; Federasyon Merkezi Mersin oldu. Yani bugün Güney, Güneydoğu Federasyon Merkezi Mersin oldu. Bunda Mehmet İzol’un katkısı büyük. Benim bildiğim kadarıyla Mersin’de şuan tek federasyon var. İkincisi ise ekonomik ve ticaret anlamında özellikle limandan dolayı Mersin ekonomisini daha çok canlandırır.  Zamanla herkeste şahit olacak ki, GİAF Mersin’e çok büyük katkı sağlayacak.



Editör: Barış Köksal