Cumhuriyet Halk Partisi İl Başkan Yardımcısı Mustafa Bülent Çerikçi, editörlerimizden Berivan Sürgit'in sorularını yanıtladı. İşte o röportaj: 

Koalisyon hakkında ne düşünüyorsunuz.?
Bizim Cumhuriyet Halk Partisi olarak, AK Parti, MHP ve HDP ile koalisyon yapmayız diye bir dayatmamız, bir isteğimiz yok, olmadı da hiçbir zaman. Türkiye Cumhuriyeti seçmeni zaten sandıkta kararını verdi ve bir koalisyon istedi. Ülkenin istikrarı için, hükümetin devamlılığı için koalisyon kurulması lazım. Bizim CHP olarak 14 maddelik bir şartımız var. Bizim 14 maddelik şartımızda zaten Türkiye Cumhuriyeti Devletinin hükümetinde yer alan bir partinin yapması gereken şartlar. Ekstra bir isteğimiz yok.  Gelişmiş bir ülkenin hükümeti iseniz zaten bizim sunduğumuz maddelere bakıldığında yapılması gereken şeyler bunlar; mesela kadın hakları, hukukun üstünlüğü gibi konular bizim hazırladığımız maddeler. AK Parti hükümeti ne zaman maddeleri kabul eder, bizimle yol yürümeyi isterse biz zaten bu yolda yürümeye varız.  Ülke şuan hükümetsiz ilerlemeye devam ediyor, halkın oylarına itibar edilerek en kısa sürede bir koalisyon kurulması lazım. Bunun içinde Cumhurbaşkanı’nın sürecin önünü açması lazım.
MHP ve HDP’nin koalisyon şartlarını nasıl değerlendiriyorsunuz.? 
Bizler ülkenin refahını ve devamlılığının sağlamayı isterken MHP’nin sürekli ifade ettikleri ayrımcı politikayı anlamış değiliz. MHP seçmenlerinden aldığı oyun kıymetini bilmiyor ve ülkeyi zor bir duruma sokmaya çalışıyor. MHP’nin yapıcı değil de yıkıcı bir tavrı var bu tavrını doğru bulmuyorum. MHP meclis başkanlığı seçiminde zaten tavrını gösterdi. MHP'li Halaçoğlu’nun ‘ Biz dinsizlerin partisine oy verdi dedirtmeyiz’ şeklindeki açıklaması oldukça yakışıksız buluyor ve konuşmadan dolayı Halaçoğlu’nu kınıyoruz. 

Kimse kimsenin dinini sorgulayamaz buna hakkı yoktur. Halaçoğlu bir profesör ve yıllarını parlamentoda geçirmiş bir insan. Bu şekilde bir açıklama yapması hiçte hoş bir davranış değil. MHP’nin nasıl bir düşünce içerisinde olduğunu inanın çözemiyoruz. 

Bir diğer konu ise çözüm süreci; MHP’nin sıraladığı maddeler arasında çözüm sürecini istemiyoruz maddesi var. Peki soruyorum MHP’ye, siz ne istiyorsunuz.? MHP’nin maddelerine bakıldığında ülkeyi refah ve huzur ortamından çıkarıp bir kaosa sürüklemek istiyor. MHP başka bir noktada kendi çıkarları doğrultusunda gitmeyi hedefliyor, bu kadar sığ bir siyasi görüş olmaz. 
HDP’ye bu ülkede yaşayan vatandaşlar bir fırsat verdi AK Parti’nin önüne bir set çekmek için meclise gönderdi. HDP’nin de bu oyları koruması lazım. HDP’de artık bu ülkenin bir partisi olduğunu iptalmalı ve siyasetini o yönde konuşturmalı. Keza böyle olmazsa aldığı emanet oyları kaybeder. HDP’nin şu ana kadar ki tavrı ülkenin gidişatına set çekmek değil, ülkenin ilerlemesine katkıda bulunmakta. Gerek meclis başkanlığı seçimlerinde takındıkları tavır gerekse de koalisyon konusundaki tavırları ile Türkiye partisi olma yolunda ilerliyor.
Mersin’deki sonuçları değerlendirir misiniz.?
Bizler Mersin’de birinci parti olmaya devam ediyoruz. Geçen yıllara oranla evet milletvekili sayımız düştü, ama şöyle düşünmek lazım ki AK Parti'nin iktidar gücü, MHP’nin Büyükşehir gücünü düşündüğümüzde yine Mersin’de birinci parti olmaya devam ediyoruz. Biz Mersin’in her noktasında varız.  CHP sosyal demokrasinin gerektirdiği bütün sorumluluklarını Mersin’de en iyi şekilde yerine getirmeye çalışıyor. Bizler kadınımızla, gencimizle ve yaşlılarımızda çok ciddi bir çalışma içerisindeyiz. 


Mersin’de var olan CHP’li Belediyelerin çalışmalarını nasıl değerlendiriyorsunuz.?
Mersin’de CHP’li belediyeler oldukça aktif bir şekilde çalışmakta. Sosyal belediyecilik anlayışı ile ilerleyen bir belediyecilik sergiliyorlar. Bizler il teşkilatı olarak her zaman desteğimizi sunuyoruz ve sunmaya devam edeceğiz.

Bir yılı aşan bir süredir Burhanettin Kocamaz görevde. Bu bir yıl içerisinde yaptığı çalışmaları nasıl değerlendiriyorsunuz.?
Başkan’ın işi tabi ki zor ama bir çalışma yaparken başka bir çalışma daha yapamazsın. Çünkü şehrin nüfusu her geçen gün artmakta ve trafik sorunu oluşmakta. Ana arterler de yaptığınız bir takım çalışmaların çok tepki görmemesi için ara arterleri her zamankinden daha aktif tutmanız lazım. 
Gerekirse park yasakları koymanız lazım. Şehrin bir tarafını tamir ederken öbür tarafını ferahlatacaksınız ki insanlar bu çalışmaları yaptığınızda bu çalışmalardan dolayı sıkıntı yaşamasın. Bu da ciddi bir belediyecilik bilgisi gerektirir. Şimdi Tarsus Belediyesi ile Mersin Büyükşehir Belediyesi’ndeki başkanlık bir değil, öncelikle bunun ayırt edilmesi lazım. Kocamaz bir yıl aşan bir süredir başkanlık görevini yapmakta, ama otogar sorunu, son rüşvet skandalı, yıkımları göz önünde bulundurduğunuz zaman Mersin'de ciddi sıkıntılar yaşandığını göreceksiniz. Yani çokta rahat bir şekilde belediyeyi yürütebildiğini düşünmüyorum. Bekleyip ve göreceğiz 2019 yılı yerel seçimlerinde de ya devam denecek ya da değişikliğe gidilecek. Burhanettin Kocamaz'ın belediyecilik başarısına ya da başarısızlığına halkımız sandıkta karar verecektir! 
Editör: Barış Köksal