Son zamanlarda Mersin’de yaygınlaşan girişimci iş kadınları halkasına bir yenisi daha eklendi. Eğitiminin ardından kendini büyük bir titizlikle geliştiren ve donanımı ile yaptığı işte kısa sürede başarıyı yakalayan İdeal Sigorta Mersin Şubesi sahibi Leyla Dıvrak, sigortacılık sektörü ile Mersin piyasasına hızlı bir giriş yaptı. 

İşte Çukurova Expres Gazetesi Editörlerimizden Barış Köksal’ın Girişimci İş Kadını Leyla Dıvrak ile yaptığı o özel röportaj;

Kendinizden bize biraz bahseder misiniz?

Ben 1987 Mersin doğumluyum. Maliye bölümü mezunuyum ve Üniversite hayatımdan sonra Mersin Üniversitesi hocalarının açtığı danışmanlık bürosunda asistan olarak çalışmaya başladım. Ben her zaman kurumsal alanda çalışmak istedim, kendi işimi yapacaksam bile bilinçli bir şekilde eğitimlerimi aldıktan sonra yol haritamı belirlemek istedim. Bu danışmanlık bürosu benim gelişimimi ciddi anlamda etkiledi ve donanım kattı. ODTÜ ve Hacettepe üniversitesinden hocalar gelirdi ve Mersin’de ciddi kurumlarda seminerler düzenlerdik. Bu oluşumdan sonra Eğitim hayatım çok verimli geçti, sürekli kendimi geliştirmek adına çalışmalar yaptım. Sonrasında 6 yıl boyunca Yasemin Cafe zincirlerinde finans müdürü olarak görev yaptım. Bu yıl içerisinde kendi işimi kurmaya karar verdim ve Sigortacılık sektörüne giriş yaptım. 



İdeal Sigorta’dan bize biraz bahseder misiniz?

İdeal Sigorta Ankara merkezli bir firmadır. Türkiye genelinde 17 adet şubesi var ve benim açtığım 18. Şube oldu. Sigortacılık sektörüne hızlı bir giriş yaptık ve yaptığımız işler doğrultusunda şuanda çok fazla talep görüyoruz. Bu işin ana kumandası güvendir. Güvenilir bir iş yapmadığınız takdirde insanlar sizi boş bir kurum olarak görür ve bu bir sigorta şirketi ise tamamen kendi ipinizi kendiniz çekmiş olursunuz. Bu bağlamdan dolayı yaptığımız işleri büyük bir titizlikle sürdürüyoruz. Bu titizliği fark eden kişilerde inanarak ve güvenerek gerekli desteği sağlıyorlar. 

Biz işimizi tamamen samimiyet olgusuna dayalı olarak yapıyoruz. Bu ofisi ziyaret eden kim olursa olsun buradan kasılarak ayrılmamalı ve buradan bir fikir sahibi olarak ayrılmalı. Biz her zaman çalışma prensiplerimiz arasında bu olguyu güçlü tutuyoruz. 

Biz burada sadece trafik sigortası hizmeti vermiyoruz. Sigortalanabilecek her şeyin sigortasını gerçekleştiriyoruz. Doğal afetler, Dask, konut, Mesleki sorumluluk poliçeleri, Tarım gibi alanlarda da faaliyet gösteriyoruz. Kısacası aklınıza gelebilecek ve sigortalanabilecek her şeyde vatandaşların destekçisi oluyoruz. 

İdeal Sigorta’nın Mersin’de 22 tane Acentesi var. Şuanda A Acente olarak 22 tane Acentesi olan bir sigorta şirketi yok. Biz bu alanda tekiz. İdeal Sigorta diğer sigortalara oranla en uygun rakamı hazırlıyor. Bunun sebebi ise dediğim gibi 22 adet acenteye sahip olması. İdeal Sigorta bilinirlik olarak farklı bir konumda olduğu için ve rakamlar uygun olduğu için çok fazla ilgi görüyor. Biz referanslar doğrultusunda çalışıyoruz. Yaptığımız işi oldu bitti olarak görmüyoruz. Örneğin bir poliçe kesiyoruz ve bu poliçeyi neden kestiğimizi ne işe yaradığını insanlara anlatıyoruz. Yaptığımız işlerin takibini profesyonel sistemlerle takibini gerçekleştiriyoruz ve her türlü kazada müşterilerimizin mağdur olmaması için gerekli desteği veriyoruz. 



Sigorta sektörünün sorunları nelerdir? 

Özellikle Kaskolarda ciddi oranda sıkıntı yaşıyoruz. Aracın İMM değerlerini düşürerek kasko fiyatını uygun çıkartabiliyorlar. Bu da olası bir büyük kazada aracınız pert raporu aldığında, kaskoyu düşük gösterdiğiniz için aracınıza değerinin altında bir fiyat biçiliyor. Bunları insanlar bilmiyorlar. Uygun fiyat demek doğru poliçe demek değildir. İnsanlar düşük kestirdikleri kaskonun bedelini bu şekilde ağır ödeyebiliyor. Biz bu sorunların oluşmaması için insanları en başta uyarıyoruz ve onların mağdur olmaması için elimizden geleni yapıyoruz. 

Girişimci bir iş kadını olarak, iş hayatına atılmak isteyen kadınlara önerileriniz nelerdir?

Öncelikle kendi işinizi elinize aldığınız zaman kendinize güven aşılamış oluyorsunuz. Kendi ayaklarınızın üzerinde durmak gurur kaynağı oluyor. Tabi ki bir iş kadını olmanın ciddi anlamda zorlukları var ve sorumlulukları çok fazla. İş hayatına atılmak için yeterli donanıma sahip olmanız gerekiyor. Hem maddi anlamda hem manevi anlamda yeterliliğe ulaşmanız gerekiyor. Öncelikle kadın yapamaz olgusunu kafadan atmak gerekiyor. Daha sonra analizler doğrultusunda araştırmacı bir yol izleyerek nasıl bir iş yapılması gerektiğine karar verilmelidir. Karar aşaması en zor aşamadır ve ilk 2-3 ay boyunca üzerinizdeki baskıyı atmanız için kendinizi kanıtlama gayreti içerisinde oluyorsunuz ve buda çok yorucu olabiliyor. 
Hangi işe hakim olursanız olun yeniliklerin takipçisi olmalısınız. İnovatif düşüncelerle yaptığınız işe neler katabilirsiniz bunları bir yaşam felsefesi haline getirmeniz gerekiyor. Bir işe adım atmak için yeterli bir maddi güce sahip olmak gerekiyor. Şuanda KOSGEB desteğiyle birlikte insanlar girişimci olabiliyor. KOSGEB’den mutlaka destek almalarını öneririm. Ben de KOSGEB desteği aldım ve ilerde bunun faydalarını farklı alanlara taşıyarak hizmet alanımı genişleteceğim. Kadınlara önerim ; Öncelikle toplumun ‘sen kadınsın yapamazsın’ diye aşılanan baskıyı üzerlerinden atmaları gerekiyor ve ne istediklerini bilmeleri gerekiyor. Bunun dışında sorumluluklarını artırıp sürekli yenilikçi fikirlerle kendilerini geliştirmeleri gerekiyor. 
Bana göre başarının ucu açıktır. İzlediğiniz yol haritasında hedefleriniz olduğu kadar, bu hedefe doğru adımlarla ilerlediğiniz takdirde başarıyı elde etmiş olursunuz. 


 
Editör: Barış Köksal