Röportaj: Yağmur İĞRET
 
Yağmur İğret: Sizce kentimizin sorunları nelerdir?
 
Hüseyin Kış: Mersin önemli bir sahil kentidir. Daha önce yapılan yanlış imarlar yüzünden deniz kıyısında bulunan sahil şeridimizi kale surları gibi konutlarla görselliğini kapatmış bulunmaktayız. Bu saatten sonra Geçmişi konuşmak yanlış, olan olmuş artık. Ama geçmişten ders alıp geleceğimizi planlamamız gerekiyor. Sahil şeridine 100 metre mesafe uzaklığına kadar imar verilmemesi gerekir.
 
Türkiye’de en uzun sahil şeridine sahibiz. Anamur’dan başlayıp Yenice’ye kadar uzanan 321 km lik  sahil şeridine ve çok güzel bir denize  sahibiz. Ve Mersinliler olarak bu doğal güzelliği değerlendiremediğimize inanıyorum.
 
Son dönemlerde sürekli bir konutlaşmaya yönelmişiz durumdayız. Mersin’de ihtiyaç seviyesinin üzerinde konut sayısı mevcut. Bir an önce turizmi Mersin’e kazandırmamız gerekiyor. Başkan Vekili olarak görev yaptığım MESİAD'da, bu konuda elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz. Örneğin; Turizm ile ilgili büyük bir adım olan Tarsus-Kazanlı projesini çok önemsiyoruz. Orayı gidip gezdik, yolları henüz bitmemiş. Dolayısıyla yatırımcılar da bu nedenle bu bölgeye yatırım yapmadılar . Devletin bu konuda bir teşvik vermesi gerektiğine inanıyoruz. Tarsus-Kazanlı turizm yatırım projesi, MESİAD’ın projesiydi. 

 
Şu anda ne Çukurova Uluslararası Havalimanı ne de Tarsus-Kazanlı projesi devam etmektedir. Bana göre Mersin’imizin önemli eksiklerinden  birkaçı bunlardır. Mersin’in gelişmesine destek vermeliyiz. Kentin ekonomisi iyileştiği takdirde herkesin ekonomik kalkınması söz konusu olacaktır. Bizlere de burada büyük görevler düşmektedir. Sadece sivil toplum örgütleri değil, belediyemizin, valiliğimizin, milletvekillerimizin ve MTSO vb. kuruluşlarımızın da siyaset gözetmeksizin, birlik ve beraberlik içerisinde bu konuda yatırım çağrılarını yapmamız hatta  birlikten güç doğar ilkesiyle hareket ederek birlikte gerekirse Ankara’ya giderek  projemizin neden devam etmediğini bu gecikmelerin sebebinin ne olduğunu sorgulamamız gerekmektedir.

 
MEP DAHA AKTİF VE DİNAMİK ÇALIŞMALI
 
Mersin Ekonomi Platformu çatısı altında 26 tane dernek bir araya geldi. MESİAD’tan çok Mersin Ekonomi Platformu’nun bu konuları önemsemesi gerekiyor. Bu platformun biraz daha etkili çalışması gerektiğine inanıyorum. Dönemsel olarak başkanlar değişiyor fakat verimli çalışamadıklarını düşünüyorum. Mersin Ekonomi Platformu, MESİAD’ın önermesiyle ortaya çıkmıştır. Söz konusu olan tek bir dernek değildir, mevcutta birçok dernek var ve biz de bu nedenle gücümüzü birleştirmemiz gerektiğini düşündük. Bu projelerle ilgili Ankara’ya bir çıkarma yapmamız gerektiğine inanıyorum.
 
TÜNELLER AÇILMALI
 
Anamur-Antalya yolunun ve tünellerin bir an önce açılması gerekiyor. Mesafeyi kısaltmak ve Antalya ile Mersin’i birleştirmek adına çok önemli bir konudur. Turizm açısından Mersin’e çok faydası olacağını düşünüyorum. Anamur’un çok güzel bir denizi var, turizm yatırımları oralara da yapılmalı.
 
Diğer önemli bir konuda şuan otobanımız Çeşmeli’de bitmekte. Çok acil bir şekilde otoban çıkışının Taşucu’na kadar bağlanması gerekmektedir. Özellikle yaz aylarında trafik çok fazla tıkanıyor. İnsanların alternatif gidebilecekleri başka bir yol yapılmalıdır.
Okan Merzeci Bulvarı, Hal yoluna kadar devam ediyor. Hal’den sonra kesiliyor. Mersin Sanayici ve İşadamları Derneği olarak o yolun ivedi olarak Mersin-Tarsus Organize Sanayi Bölgesi’ne bağlantısı yapılması gerektiğini düşünüyoruz.
 
Mersin Karayolları Bölge Müdürlüğü’nü yeni Bölge müdürümüzü Mesiad olan ziyaret ettik. Mersin’in Adana E-5 yolu için çizilen projeyi bize gösterdiler. Fakat o projeyle ilgilide maalesef bir ilerleme yok. Mersin Limanı’nın girişinin rahatlatılması açısından yan yolların yapılacağı belirtilmişti. Trafiğin rahatlaması için Battı çıktıların ve alt üst geçitlerin mutlaka yapılması gerekiyor. Bunu çevre illerimizde görmekteyiz örneğin antep ,konya ,adana gibi illerimizde bunların karayolları tarafından yapıldığını görmekteyiz.
 
Mersin’e bugüne kadar böyle bir yatırım yapılmadı. Mersin’de özellikle mesai saatlerinin bitiminde trafik konusunda çok büyük sıkıntılar yaşanıyor. Mersin’imiz çok hızlı büyüyor fakat o büyümeye rağmen şehre hâlân gerektiği kadar  yatırım alamadığımıza  inanıyoruz. En çok vergi ödeyen şehir olarak 6. sıradayız fakat bize yapılan yatırım yok. Tüm vekillerimizle, sivil toplum örgütlerinin birlikte çalışması gerekiyor. Mersin bu şekilde bir büyümeyi hak etmiyor, şehrimize hizmetlerin hızlı bir şekilde gelmesi gerektiğine inanıyorum.

 
Sivil toplum kuruluşlarının bir araya gelip faaliyetlerde bulunması gerekiyor diyorsunuz. Peki tek başına sivil toplum kuruluşların yaptığı çalışmaları nasıl değerlendiriyorsunuz?
 
Çalışmalarını yeterli bulmuyorum. En güçlü kuruluş Mersin Ekonomi Platformu olduğuna göre daha çok çalışmalıyız. Daha çok proje üretmeliyiz. Maalesef bunlar yapılmıyor. Mersin’in daha çok gelişmesi için projeler üretip uygulamaya geçirmeliyiz. Üretilen projelerde desteklenmiyor. Daha öncede bahsettiğim gibi havaalanı projesi, Anamur’da yapılan yol çalışması, Tarsus-Kazanlı projesi kabul edildi fakat devam etmiyor. STK’ları birlik ve beraberliğe davet ediyorum. Gücümüzü birleştirip daha çok çalışmalıyız.

 
Son olarak eklemek istediğiniz bir şey var mı?
 
Bildiğiniz gibi sınır ülkelerimizde büyük sıkıntılar yaşanıyor.. Komşu ülkelerimizle ilişkilerimizi , dostluklarımızı güçlü tutup ,korumalıyız. Bunlardan biri de en çok ihracat yaptığımız ülke olan Irak ‘tır. Yıllık 9 milyar dolar ihracat ile Almanya’dan sonra gelen önemli bir ülke bizim için. Bu üzücü olayların, savaşların, akan kanların durmasını canı gönülden umut ediyorum…





Editör: Barış Köksal