Bize biraz kendinizden ve Derya Grup'tan bahseder misiniz.?

1961 yılında Malatya’da dünyaya geldim ama Mersinliyim. Neden derseniz; doğduğunuz yer değil doyduğunuz yer neresi ise oralısınızdır. Biz 1979 yılında bu kente geldik, yani 36 yıldır Mersin’de ikamet ediyoruz. İlk işimiz Derya İnşaat Malzemeleri ile başlamış olduk. Daha sonra 1997 yılında otomotiv şirketine geçtim. Hyundai olarak başladık. Hyundai markamız üç plazamızda mevcut, bunlar Mersin, Anamur ve Tarsus’ta bulunmakta. Aynı şekilde Mazda markasını da aldık. En son Volvo markasını Mersinliler ile buluşturduk.  Şu anda bünyemizde üç markayı temsil ediyoruz. Yine sigorta şirketimiz var Derya Sigorta olarak. Derya Klima adında bir elektrik şirketimiz var. Bu saydığım şirketlerimizin Mersin, Tarsus ve Anamur’da şubelerimiz bulunmaktadır. Yine kendi bünyemizde Mersin Marina’da 20. Cadde Restoranımız, Derya Grup bünyesindeki şirketlerimiz.

Mersin’de otomotiv sektörünü değerlendirebilir misiniz.?

Türkiye’de otomotiv sektörü geçen seneye nazaran bu sene daha iyi gözüküyor. İlk beş ayda sektörde geçtiğimiz yıla göre bir artış olmuştur. Bu güzel bir oran, tabi Mersin şuan Türkiye’nin biraz daha gerisinde. Çünkü Mersin ekonominin zayıf gittiği bir şehir, alım gücü azalmış. Türkiye’deki filo oranları çok yüksek, bölgemizde de filo oranları düşük olduğundan dolayı satış rakamlarında biraz Türkiye’nin gerisinde kalmış durumdayız. İnsanların alım gücünün yetersiz olduğu ve herkesin borçlu olduğu bu devirde, Mersin’de sektörün iyi noktada olması düşünülemez. Bu yüzden insanlarımız ikici ellere rağbet gösteriyorlar. Biz de Derya Otomotiv olarak ikinci ele çok önem veriyoruz ve müşterilerimize garantili şekilde ikinci el araç satıyoruz.

Derya Otomotiv olarak müşteri diyaloğunuz nasıl.?

Derya Grup olarak  1997'den bu yana  hizmet verdiğimizden dolayı bizim birinci ehemmiyetimiz müşteri memnuniyeti.  Sadece araba satmakla hiçbir şeyin olmadığını satış sonrasının çok önemli olduğunu tüm ekip arkadaşlarım ezberlediler. Biz müşteriye müşteri gibi değil kendi ailemizmiş gibi davranıyoruz. Çalışanlarımızın hepsinin öncelikle eğitim, moral, motivasyon konusunda üst seviyede olmasına dikkat ediyoruz. Biz bu bölgede iyi bir hizmet verdiğimizi inanıyoruz. Zaten müşteri memnuniyetinde de birincilik ödülüne layık görüldük. Bizim Mersin’deki pazar payımız çok yüksek. Bize olan güvenden memnun kaldıkları için Hyundai bu bölgede başka bir bayi araştırmasına girmedi.

Mersin’e bir otomotiv fabrikası kurulamaz mı.? 

MODER’in başkanlığını yaptığım dönemde bir girişimimiz olmuştu. Türkiye’de yerli otomobil üretimi yapılacaksa bunun merkezi Mersin olması lazım. Bunun sebebi ise bizim Akdeniz bölgesindeki limanımızın büyük olması. Zaten otomotiv sektöründe önemli olan ilk şey lojistiktir. Dışarıdan ithal ettiğin ürünün yedek parçasını, yan sanayisini, nakliyesini ne kadar ucuz mal ederseniz, üretimde o kadar çok avantajlı duruma gelir ve en önemlisi dağıtım alanında da Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ne buradan gönderilmesi kolay olur. İkinci konu ise komşu ülkelere araç sevkiyatı limanımızdan daha kolay yapılabilir. Bizim bir takım girişimlerimiz oldu. Lakin herhangi bir sonuç çıkmadı. 

MESİAD Başkan Yardımcısı olarak Mersin’deki sivil toplum örgütlerinin çalışmalarını nasıl değerlendiriyorsunuz.?

MESİAD olarak tüm sivil toplum örgütlerini bir çatı altında toplamaya, birlik ve beraberliği sağlamaya çalışıyoruz. MESİAD ve daha birçok sivil toplum kuruluşu ile bir araya gelerek Mersin Ekonomi Platformu’nu kurduk. Bu derneğin ise Mersin adına çalıştığına inanıyorum, dolayısıyla birlik ve beraberliği sağlamamızdaki amaç kişiler ayrı ayrı yanlış kararlar veremesin. Mersin’e ne yatırım gelecekse, Mersin'in öncelikli sorunu hangisiyse birlikte aynı noktaya değinelim, birlikte hareket etmek amaçlı bir araya topladık. Mersin’deki sivil toplum kuruluşları birlik ve beraberliğini koruyarak çalışmalara devam edecek.


Mersin’in gelişememesindeki en büyük neden nedir.? 

Öncelikle yanlış imarlaşma Mersin’in gelişmesinin önündeki en büyük engel. Bir defa D-400 olarak bilinen eski E-5 yolunun altında konutlaşmaya, aşırı yüksek katlar, toplu konut sistemine meydan verilemesi gerekiyor. 

En önemli sorunlardan biri bu imar konusudur, yerleşim konusu çok önem arz ediyor. Bu yüksek dev binalar turizmi engellemiş durumda. Hafif raylı sistemin mutlaka havalimanından başlayarak Taşucu’na kadar gitmesi gerektiğine inanıyorum. Buradaki o diğer ölü alandaki konutlarımızı değerlendirmemiz gerekiyor. Kısacası turizm konusu Mersin için önem arz ediyor. Mersin’e turizm yatırımları talep edilmesi gerekiyor, teşvik alınması gerekiyor. Mutlaka turizm alanlarını harekete geçirmek gerek. Ayrıca bir diğer önemli konu ise lojistik. Bu konuda da el ele vererek belirli çalışmaların yürütülmesi şart.

Mersin’in geleceği için, artık parti gözetmeksizin birlik olmamız, kentimizi ayağa kaldırmamız gerekiyor. Üniversitelerinde birleşerek üretken ve kültürlü bir toplum oluşturulması kentimizin geleceği açısından önem arz ediyor.


Editör: Barış Köksal