Aç kalarak diyet yapma programının kesinlikle zararlı olduğu vurgusunu yapan Diyetisyen Uygar, yetersiz su tüketiminin de olumsuz sonuçlar doğuracağına dikkat çekti. Diyet yaparken dikkat eidlmesi gerekenler, kilo verme sürecinde yapılan hatalar gibi konularda sorularımızı cevaplayan Diyetisyen Hande Uygar, deneyimlerini paylaştı. 

İşte Diyetisyen Hande Uygar ile yaptığımız o röportaj;

Bize kendinizden biraz bahseder misiniz?


1992 Ankara doğumluyum. 2015 yılında Ege Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik bölümünden mezun oldum. Lisans eğitimimle beraber Özel Mersin Sistem Cerrahi Tıp Merkezi, Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nin Diyaliz Merkezi, Onkoloji, Endoknoloji, Genel Cerrahi, Gastroentrolejii, Nöroloji, Kardiyoloji, bölümlerinde yetişkin beslenmesi ve çeşitli birçok yerde beslenme ve mutfak stajlarını tamamladım. 

Hacettepe Üniversitesi Uluslararası Beslenme ve Diyetik  Kongresi, Başkent Üniversitesi Kardiyoloji Diyetisyenliği Kursu, Medipol Üniversitesi Metebolik-Bonietrik Cerrahide Beslenme Sempozyumunda aktif görevler aldım. 

Eylül 2017 itibari ile de New Life Sağlıklı Yaşam ve Beslenme Merkezi'nde özellikle kilo verme, obezik, kilo alma, diyabet, gestosyenel, çocuklarda obezite, kanserde ve endoksin hastalıklarında beslenme, sporcu beslenmesi, sindirim hastalıkları beslenmesi konularında danışmanlık hizmeti vermekteyim. 

Başarılı bir diyet listesi nasıl olmalıdır?


Bireyin yaşına, cinsiyetine, fizyolojik durumuna, fiziksel aktivite düzeyine, sosyoekonomik durumuna ve beslenme alışkanlıklarına uygun olmalıdır. 

Kilo verme sürecinde yapılan hatalar nelerdir?

Uzun süre aç kalmak, öğün atlamak, tek tip beslenmek, yetersiz su tüketimi ve fiziksel aktivite, Ekmeği tamamen diyet programından çıkarmak, içeriği bilinmeyen suplemanlar kullanmak ve bireye özgü olmayan diyet programlarını uygulamak. 

Diyet Denildiğinde bireyde 'aç kalma korkusu' oluşuyor. Bu konuda neler söylemek istersiniz?

Hastalarım kendine özel olarak hazırlanmış diyet listesini gördüklerinde ilk tepkileri 'Ben bu kadar yersem kilo almaz mıyım?' oluyor. Unutmayın, aç kaldığınız diyetler sağlıksız diyetlerdir. Su ve kas kaybına yol açar. 

Sağlıklı beslenme önerileriniz nelerdir?


Günde 3-4 posiyon meyve - sebze, kuru baklagiller ve yulaf tüketilmesi gerekiyor. Kabuklu yenilen meyvelerin kabuklarını soymamalarını öneririm. Pişirme yöntemi olarak kızartma, kavurma yerine haşlama, fırınlama, ızgara yöntemini tercih edin. günlük tuz tüketimi 1 çay kaşığını geçmemelidir. Alkolü azaltıp, şeker ve şekerli tatlılar, bisküvi, pasta, kurabiye, kek, çikolata gibi içeriği bilinmeyen market gıdalarını tüketmemelidirler. son olarak yemek yeme süresini 20 dakika olarak belirlemelidirler.
Editör: Barış Köksal