KOALİSYON DEMOKRASİ KÜLTÜRÜ AÇISINDAN ÖNEMLİ

CRD Lojistik Yönetim Kurulu Başkanı Coşkun Doğmuş, 'Gündemimizin en taze konusu ülkenin tek yönetimden çıkıp koalisyon yönetimi ile devam edip etmeyeceği konusu. Açıkçası ben koalisyon yapılmasını benimseyen biriyim. Koalisyon kültürü aynı masa etrafında oturup tartışmaktır ve ülke adına iyi sonuçlar çıkarmak açısından Türkiye’nin demokrasisi açısından önemli bir birleşme olacağını düşünüyorum' dedi.

AK PARTİ - CHP Mİ.? AK PARTİ - MHP Mİ.?

'Bu nedenle önümüzdeki dönemde Türkiye'nin erken seçime  gitmesini değil,  koalisyonla bu seçimin süresini tamamlaması gerektiğini düşünüyorum' diyerek konuşmasını sürdüren Doğmuş, 'Halkın da beklentisi bu yönde. Uyum ve iyi çalışma açısından AK Parti ve Milliyetçi Hareket Partisi'nin koalisyon kurmalı. Cumhurbaşkanı'nın kafasında koalisyon CHP ile ama Başbakan’ın kafasında ki koalisyon ise MHP ile. Cumhurbaşkanı'nın CHP demesinin sebebi, CHP’nin oy oranı ile, üçüncü bir partinin desteğine gerek duyulmadan anayasa değişikliğinin yapılabilmesinden dolayı CHP ile koalisyon kurma çabasında' dedi.

ERKEN SEÇİME KATILIM AZ OLUR

Coşkun Doğmuş, 'Türkiye koalisyona alışmalı çünkü Avrupa’da 27 ülke var ve bunun 24’ü koalisyonla yönetilen başarılı ülkeler. Koalisyonla yönetiliyor ise ve hiçbir sorun olmuyorsa Türkiye’de de bir sorun veya sıkıntı olacağını sanmıyorum. Tersine Türkiye’nin lehine olacağı çok güzel aşamalar olur düşüncesindeyim. Eğer ki koalisyondan memnun olmayan bir parti çıkar erken seçim isterse, baraj altında kalır. AK Parti hiçbir zaman erken seçim yanlısı olmayacak. Çünkü AK Parti kurmayları da biliyor ki erken seçim demek baraj altında kalmak veya ciddi manada oy kaybetmek demek vatandaş bir kez oyunu kullandı ve erken seçim sonucu şuan ki katılımın çok çok altında olur' dedi.

HDP'NİN YÜKSELEN OYLARI

'Türkiye koalisyonu deneme aşamasında bırakmamalı' diyerek sözlerine devam eden Doğmuş, 'Ülkemiz önümüzdeki dört yılı koalisyonla geçirmeli. Koalisyon demek demokrasi demektir. Vatandaş bu seçim sonucunda şunu da göstermiş oldu tek parti var ama, bir taraftan da demokrasi yok. Yani eğer tek parti demek feodal yapı demekse bundan uzak durulması lazım. İstişare kültürü doğru sonuçlar yaratır, istişare ederek doğruyu bulursun. Mesela Cumhurbaşkanı hiç kimseyle istişare yapan bir başkan değil; yönetiminde ki beş kişi hariç.  Cumhurbaşkanı yanlış strateji yürüterek aslında HDP’nin barajı aşmasına etken oldu. Sürekli alanlarda HDP’ye vurarak barajı aşmasını sağladı. Bunun yerine Saadet Partisi'ni eleştirseydi,  Saadet Partisi’nin oy oranını daha yüksek olabilirdi. İkicisi ise HDP bu oylara karşı bir jest yaparak çözüm sürecinde daha aktif olmalı' dedi.

TÜRKİYE KOALİSYONA HAZIR

'Dolar ve Euro’nun çok ciddi yükselmemesi; Cumhurbaşkanı ve Deniz Baykal’ın görüşmesinden sonra yaşanan düşüş, ülkemizin koalisyona hazır olduğumuzun göstergesidir. Piyasanın koalisyonu satın alması Türkiye için olumlu bir başlangıçtır' diyen Doğmuş, sözlerini şöyle sürdürdü:

 Yapılan bir görüşme bile Dolar ve Euro’nun geriye gelmesine neden oldu. Koalisyon ihtimali Türkiye için göründü. Yarın görüşmeler başlayıp da koalisyon için masaya oturulursa bunu piyasa daha iyi tepkiler verir. Dışişleri Bakanlığı'nda yapılan görüşmenin ardından, MHP’nin hemen ders çıkması, milleti toplayarak toplantı yapması da koalisyon hükümeti kurulacağının bir göstergesidir.  Koalisyon kurma evresi başkanların aklına yattığını düşünüyorum, çünkü hemen belediye başkanlarını toplamaya başlayarak istişareler yapıldı. HDP'de, CHP ve AKP’nin tabanından kayan oyların sonucunda iyi bir yükseliş sağladı. 

Tabi bunun Mersin’e yansıması olursa da Mersin’de farklı bir gürültü var. Yerel seçimleri genel seçimlerle karıştırmamak lazım. Yani yerel seçimlerde adayın oyları ön planda oluyor. Geçen seçime göre Mersin’de oy kullanma oranı diğer seçimlerle kıyaslandığında ciddi oranda artış sağlamış. Mersin bir laboratuar aslında, bu laboratuarı çok iyi okumak gerekiyor. Bu laboratuarda her şey var, herkesin bir kararı, her kesin bir düşüncesi var. Hiçbir açıdan Mersin aşırı milliyetçi bir şehir değil, değişken bir oy yapısına sahip. Vatandaş bakıyor gözlemliyor ve oyunu o gözlem sonucunu kullanıyor. 

Mersin’de kullanılan oyların bu kadar artması partilerin Mersin’de doğru stratejiler uygulamasına bağlı aslına bakılırsa. Mersin'de çıkarılan adayların neredeyse hepsi Mersin’de yaşayan, Mersin’de doğan ve Mersin’i iyi bilen adaylar bu yüzden partiler vekil sayılarını arttırma imkanı buldular.

Editör: Barış Köksal