Röportaj: Burak Karataş

Serttaş Bakliyat Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Serttaş, artık kuru fasulyenin 'fakirin pirzolası' olarak tanımlanamayacağının altını çizdi..

'Bakliyat üretimindeki düşüş son yıllarda fiyatlara yansıyor' diyerek sözlerine başlayan Ahmet Serttaş, 'Bakliyat artık vatandaş yiyeceği olmaktan çıktı.. Adeta lüks bir gıda haline geldi.. Mercimek fiyatları 3 TL, kuru fasulye fiyatları ise 5 TL'ye kadar yükseldi.. Astronomik fiyatlardan dolayı da dar gelirli halkın bu ürünlere olan talebi düşüyor' dedi..

TARIM POLİTİKASINA DİKKAT ÇEKTİ
Üretim kapasitesindeki düşüşe dikkat çeken Ahmet Serttaş, 'Öncelikle iklimsel değişiklikler var; fakat ülkenin tarım politikası da ciddi anlamda gözden geçirilmeli.. Günümüz şartlarına ve teknolojisine göre yeni tarım politikaları üretilmeli.. Bölgesel tarım planlaması yapılmalı.. Çiftçinin her yıl keyfi ekim yapmasının önüne geçilmeli.. Geçmiş yıllarda tarım kooperatifleri  vardı; bu kooperatifler tekrar etkin bir şekilde devreye girmeli ve bölgesel olarak çiftçinin ürününün zarar etmemesini sağlamalı.. Çünkü üretici zarar ettikçe her yıl yeni bir ürüne yöneliyor.. Bir yıl önce kar ettiren ürün ertesi yıl çok fazla olduğu için zarar ettiriyor.. Buna karşın üretim eksiği olan ürünün fiyatı ise tavan yapıyor' dedi..

KANADA EN ÖNEMLİ ÖRNEK
Bölgesel, planlı tarım konusunda ciddi örnekler olduğunun altını çizen Ahmet Serttaş, 'Bunun en büyük örneği Kanada..  Bundan 20 sene önce bakliyat üretimleri yokken ithal ettikleri tohum ile sistemli bir tarım politikası izleyerek bakliyat sektöründe dünyanın lideri konumuna yükseldiler.. Biz ise dünyada 20 yıl önce lider konumundayken şu an esamemiz okunmuyor.. İşin özü planlamadan geçiyor.. Planlı bir tarım politikası ile tekrar dünya lideri olabiliriz' dedi..

FİYATLAR DÜŞECEK
Vatandaşa kuru fasulyenin fiyatının düşeceği yönünde de müjde veren Ahmet Serttaş, 'Geçtiğimiz yıl fasulye fiyatları tavan yaptı diye bu yıl bir çok üretici fasulye ekti.. Ama bu sefer de plan ve program yapılmadığı için ihtiyaç fazlası fasulye var.. Bundan dolayı da önümüzdeki günlerde fiyatlar tekrar düşecek' dedi..




Editör: Barış Köksal