İşte Ahmet Arıcan’ın Çukurova Expres Editörlerimizden Barış Köksal ile yaptığı o ropörtaj;

Mersin’de inşaat sektörünü nasıl değerlendiriyorsunuz?

Türkiye de ve Mersin’de müteahhit sayısı çok fazla. Çok fazla olduğu için de ihtiyaçtan fazla konut yapılıyor. Mersin’de birçok müteahhit yeterli vasıfta değil. Ancak buna rağmen çok iyi firmalar mevcut. İnşaat sektörünün Türkiye genelindeki yapısına bakmak gerekirse, son dönemlerde Mersin de dahil olmak üzere çok güzel, prestijli, otoparkı, sosyal alanları olan, depreme dayanıklı, yalıtımlı, enerji tasarrufu sağlayan birinci sınıf konutlar yapılıyor. Bölge insanımız eski konutlarından, imkanları dahilinde yeni konutlara geçiyorlar.

Kentsel dönüşüm

Kentimizin En önemli sorunlarından birisi de kentsel dönüşüm konusudur, bölgemizde henüz bu konuda ciddi projeler gerçekleşemedi. Bunun sebebi de mevcut yönetimlerin bu konuda yeterince tecrübeli olmamaları, plan tadilatları ve bürokrasinin kısa vadelerde aşılamaması. İstanbul ve Ankara gibi büyük şehirlerde bu konuya çok önem veriliyor. Hem insanlar riskli yapılardan kurtuluyor, hem de kent estetiği ne katkı sağlanıyor. Böylece insanlar daha yaşanabilir konutlarda yaşama şansı elde ediyor. Mevcut yapıyla bunu yapabilmek çok mümkün görünmüyor, çünkü, arsaların küçük olması, ara yolların kaldırılması, kat sınırlamaları, düşük katların emsallerinin yüksek katlarda kullanılabilmesi, plan tadilatları, imar uygulamaları gerektiriyor, bu da dediğim gibi çok zor ve uzun süreler alıyor. Bu şartlarla yatırımcını kentsel dönüşüm konusunda Mersin de iş yapabilmesi pek mümkün görünmüyor. 40-50 yıllık ayakta zor durabilen binalarla dolu Mersin, Allah korusun bir deprem durumunda olabilecekleri düşünmek istemiyorum. 

Mersin’in hangi bölgelerinde inşaat yapıyorsunuz?

Biz Arıcan İnşaat olarak, genellikle Yenişehir bölgesinde inşaat yapıyoruz. Şu an devam eden 3 projemiz var yeni tıp fakültesi karşısında ofis ve işyerleri olan bir projemiz, yine 34 caddede 1+1 projemiz var, 13 caddedeki jimnastik salonunun doğusunda 2+1 projemiz var. Ancak, lokasyonu iyi olan kilit noktalardaki yerlerde de inşaatlar yapıyoruz. Örneğin; 2016 yılı itibari ile lokasyonu çok iyi olana başka bir bölgede yeni bir projeye başlıyoruz. Toroslar ve Akdeniz bölgesine hakim olan ticari bir arsada GMK üzerinde Çetinkaya mağazasının çaprazındaki 9000 m2 üzerine inşaat başlayacağız. Orada işyerleri, restoranları  ve kafelerin olan, üst  katlarda  ofisler, spor salonu  vs.. olan güzel  bir projeyi  hayata geçireceğiz. Ayrıca üzerinde çalıştığımız ciddi bir kentsel dönüşüm projemiz var.

İnşaat sektöründeki sıkıntıları bize biraz anlatır mısınız?

İnşaat sektöründeki sıkıntıların başında, 1/5000’lik imar planlarının uzun yıllardan bu yana yapılıp bitirilmemiş olmasından kaynaklı arsa bulamama ve elimizdeki mevcut arsalarımıza inşaat yapamama problemimiz geliyor. İnşaat arsasının bulunamamasından kaynaklı olarak da mevcut arsaların değeri çok yükseldi. Bu durum da inşaat maliyetine yansırken doğal olarak satış fiyatları artıyor ve bu alıcıyı da etkiliyor. Bu yüzden dolayı 1/5000’lik imar planlamasının bir an önce tamamlanması gerekiyor. Özellikle Kuzey Mersin bölgesinde ciddi oranda arsa sıkıntısı var. Dışarıdan gelip yatırım yapmak isteyen yatırımcılar ve firmalar var. 
 
Ayrıca Sürekli yönetmeliklerin değişmesi ile birlikte, biz müteahhitler olarak, her yaptığımız projede farklı durumlarla karşılaşıyoruz. Sürekli değişen yönetmelikler, inşaatın başlamasını, bitme sürecini etkilediği gibi, maliyeti de arttırıyor. Bu nedenlere bağlı olarak inşaat sektörüne çok gereksiz yüklemeler yapılıyor. Her dönem statik ve mekanik hesaplamalar, emsal hesaplamaları, yönetmelikler,  yasalar değişiyor. Hem bizim hem belediyelerin yetkili teknik birimlerde bu sebeplerden dolayı tereddütler yaşıyor.

Bunların dışında bir de, yeni imara, yerleşime açılmış bölgelerde, biten inşaatlara alt yapı çok geç geliyor. Şuan bizim bitirmiş olduğumuz Kuzey Yenişehir deki inşaatlarımıza olduğu bölgeye TEDAŞ (Enerjisa)hala trafo koyamadı. Binalar şantiye elektriği ile besleniyor ve ikamet eden insanlar, voltajın düşük olmasından dolayı elektronik eşyalarını rahatlıkla kullanamıyorlar, elektronik eşyaları arızalanıyor, asansörler çalıştırmakta güçlük çekiyor, insanlar asansörlerde kalıyor. Bu mağduriyetten dolayı insanlar tepkilerini bize gösteriyor ve buda inşaat firmalarına prestij kaybettiriyor. TEDAŞ’ın(Enerjisa) bu durumu çeşitli nedenlerden dolayı çözememesi firmalara ve bu bölgelerde yaşayanlara büyük oranda sıkıntılar yaşatıyor. Ayrıca Aksa gaz firması da hatlarını çok geç çekmekte ve bu nedenle belediyeler yol ve kaldırım çalışmalarını bu işlerin sonrasına ertelemekte bölge halkı için ikinci bir mağduriyet söz konusu olmaktadır. 

Kısacası Şu anda en büyük sıkıntılarımız imar uygulamasının çok uzamasından dolayı arsa bulamama, mevcut arsa fiyatlarının çok yüksek olması, yasaların ve yönetmeliklerin sürekli değişiyor olması, ENERJİSA’nın inşaat yapılan bölgelere çeşitli nedenlerden dolayı trafo kuramaması, AKSA gazın, MESKİ’nin altyapıyı geç getirmesi sebebiyle de belediyelerin yol kaldırım çalışmalarını yapmalarını geciktiriyor. 

Mersin’de başka hangi alanlarda hizmet veriyorsunuz?

Bizim şu anda ana işimiz inşaat sektörü, bunun yanında Arıcan Grup bünyesinde, ARICAN İNŞAAT’ın yanı sıra ARC yapı ve ARCN gıda olarak diğer şirketlerimiz var. ARC yapı Fıratpen ve Winhouse’un üretici bayisidir. ARC yapı Mersin’in en büyük PVC üretici bayilerinden biridir. ARC N gıda ise bünyesinde şimdilik Simit Sarayı Mahalle ve Ekşi Limon adı altında Mersin’in vazgeçilmez yemeği olan tantuni dükkanımız var. Bizim burada öncelikli amacımız istihdam yaratmak. Simit Sarayı ve Tantuni dükkanımızda şuanda öğrenci kardeşlerimiz çalışıyor. Bu bağlamda onlara sahip çıkmanın gururu içerisindeyiz.’ 

Aynı zamanda Mersin Girişimci İş Adamları Derneği Sektör Komisyonlarında İnşaat Sektör Başkanlığı yapan Arıcan, Mersin GİAD’ın diğer STK’lardan çok farklı olduğunu belirterek, ‘ Kendini sürekli geliştiren ve Mersin’e katkıda bulunma yolunda önemli adımlar atan bir kuruluşumuz var’ dedi.

Mersin GİAD’ın diğer STK’lardan farkı nedir?

En büyük farkı, daha önce ismi Mersin Genç İş Adamları Derneği idi, şimdi Mersin Girişimci İş Adamları Derneği oldu. Genç iş adamlarından oluşan bir STK olması. Tabi bu sadece genç olması ile ilintili değil. Diğer STK’lardan daha enerjik ve Mersin’in kalkınmasına adına hep daha fazla bir şeyler yapmak isteyen bir dernek konumundayız.  Mersin GİAD üye sayısı olarak diğer STK’lardan çok fazla. Kadınlar kurulumuz var, sosyal projeler yapıyorlar, meslek komisyonlarımız var, hem üyeler arasında işbirliğini ve ticareti geliştirme çalışmaları yapıyoruz hem de Mersin için faydalı projeler üretmeye çalışıyoruz.

Mersin GİAD size ne gibi değerler kattı?

STK’ların birinci görevi birlikte yaşadığımız topluma, kente ve ülkeye ne gibi katkılar sağlayabilirizdir. Bizler de bu örgütlerin içinde olduğumuzdan dolayı amacımız budur. Bana şehrime ve insanlarımıza katkı sağlama imkanı tanıyor. 

Belki de tanışma imkanı bulamayacağım insanlarla tanışma fırsatı buldum. Mersin’in çok genç değerli iş adamları ile tanıştım ve tanışmaya devam ediyorum. Bu insanlarla sosyal ve ticari ilişkilerim var ve olmaya da devam edecek. Mersin de ve diğer şehirlerimizden iş adamlarıyla tanışma fırsatı buldum.

Mersin GİAD kendi içinde Sektör Komisyonları oluşturdu. Siz Sektör Komisyonlarında hangi görevdesiniz?

Ben İnşaat Sektör Komisyon Başkanıyım. Her branşta, her sektör gruplarında, hem kendi içimizdeki aktiviteleri ve ticareti güçlendirmek adına hem de yaşadığımız kente katkı adına kurulan Sektör Komisyonları bence çok iyi oldu.

İnşaat Sektör Komisyonları Başkanı olarak ileriye dönük ne gibi planlarınız var?

Ben inşaat sektöründe özellikle Mersin’de biraz önce bahsettiğim sorunların önce tespitinin yapılıp, daha sonrada bu sıkıntıların çözümü noktasında a neler yapılabilir? Bunları araştırıp hep birlikte hayata geçireceğiz. Sektördeki istihdam yaratan firmaların sıkıntılarına çözümü açısından desteklerimiz olacak. Kendi içimizde ve belediyelerle görüşülerek bu tarz sıkıntılara çözüm arayacağız. Amacımız daha fazla istihdam ve KDV yaratmak. Kent estetiği açısından katkı sunmak olacaktır. 

Editör: Barış Köksal