Üretimlerinin yüzde 90’ını ihracata kanalize eden Yılbor Plastik Boru, 23 ülkeye gerçekleştirdiği ihracatını 2020 yılında 50 ülkeye çıkarmayı ve toplam ihracatını yüzde 60 oranında arttırmayı hedefliyor.


Yılbor Plastik Boru Yönetim Kurulu Üyesi Hasan Yıldırım, Mersin-Tarsus Organize Sanayi Bölgesi içerisinde 2008 yılında faaliyete geçen firmalarının, 25 bin metrekare kapalı olmak üzere toplam 65 bin metrekare alan üzerine olduğunu söyledi. İnşaat sektörüne yönelik ürünlerin üretimini gerçekleştirdiklerini ifade eden Hasan Yıldırım, firmalarının yıllık 60 bin ton üretim kapasitesine sahip olduğunu bildirdi. Hasan Yıldırım, firmalarındaüretimi gerçekleştirilen inşaat sektörüne yönelik alt ve üst yapı gurubunda yer alan tüm ürünlerin, giriş kontrolden başlayarak sevkiyata kadar tüm aşamalarda EN ürün standartları ve ISO 9000 standartları göz önünde bulundurularak akredite laboratuvar gözetiminden geçtiğini vurguladı. Üst yapı grubunda PVC Pis Su, PPRC ve Kompozit boru ve ek parçası üretimi gerçekleştirdiklerini de aktaran Hasan Yıldırım, alt yapı grubunda yer alan PE100 ve PVC Temiz Su borusu imalatı da gerçekleştirdiklerini söyledi. 

Yılbor Plastik Boru Yönetim Kurulu Üyesi Hasan Yıldırım, iç piyasadaki daralma ve kurdaki dalgalanmalardan dolayı 2018 yılında 2017 yılına kıyasla üretim ve satışta yüzde 60 oranında bir daralma olduğunu bildirdi. 2018 yılında ihracat satışlarının toplam satışlarınınyüzde 25’ini oluşturduğu bilgisini veren Hasan Yıldırım, 2017 yılında ise bu rakamınyüzde 15 civarında olduğunu kaydetti. Hasan Yıldırım, 2018 yılının ilk yedi ayında ihracat satışlarının toplam satışta yüzde 20’lik bir paya sahipken, 2019 yılının aynı döneminde bu rakamınyüzde 40’ları bulduğunu söyledi. 

İHRACATI AĞINI GENİŞLETECEK

Üretimlerinin yüzde 90’ını ihracata kanalize ettiklerini ifade eden Hasan Yıldırım, en büyük ihracat pazarlarının Ortadoğu ülkeleri olduğunu belirtti. İhracatlarının yüzde 80’lik kısmını PVC atık su boruları ve ek parçalarının oluşturduğunu bildiren Hasan Yıldırım, firmalarının Ortadoğu, Afrika, Balkanlar, Avrupa ve Türki Cumhuriyetleri’ne ihracat gerçekleştirdiğini söyledi. 


Hasan Yıldırım, Irak, Suriye, İran, Lübnan, Kuveyt, Katar, Cezayir, Libya, Fas, Nijerya, Etiyopya, Gana, Azerbaycan, Özbekistan, Kazakistan, Türkmenistan, Tacikistan, Kosova, Makedonya, Bulgaristan, Bosna Hersek, Fransa, Moldova gibi ülkelere mevcut ihracatlarını arttırmaya yönelik uluslararası fuarlara katılım gösterdiklerini bildirdi. Bu sene hedef pazarımız olan Afrika’da Nijerya, Etiyopya ve Kenya Yapı-İnşaat fuarlarına katılım göstereceklerine işaret eden Hasan Yıldırım, marka bilinirliğini ve ihracatı arttırmaya yönelik 20 Afrika ülkesinde yerel bir televizyon kanallarında reklam filmlerinin yayınlandığı bilgisini verdi. Hasan Yıldırım, yapılan otomasyon ve yeni ürün çalışmaları ile mevcut yurt dışı pazarlarını 2020 yılında yüzde 60 oranında arttırmayı hedeflediklerini söyledi. 

YENİ YILDA YENİ ÜRÜN

2020 yılında 50’den fazla ülkeye ihracat yapmayı hedeflediklerine dikkat çeken Hasan Yıldırım, YILBOR markasının tüm dünya ülkeleri tarafından bilinmesi gayesiyle çalışmalarını yürüttüklerini bildirdi. 2019 yılı son çeyreğinde yeni ürün olarak “Damlama Sulama Borusu” üretimine geçmeyi planladıklarını ifade eden Hasan Yıldırım, PVC boru ve ek parça reçete stabilizasyonu, verimlilik ve kalite artışı için mikser otomasyon ve besleme sisteminin tümünü, tam otomatik hale getirme çalışmalarının hızlı bir şekilde devam ettiğini anlattı. 

Hasan Yıldırım, lider sektör olarak nitelenen kimya sanayinin, plastik-kauçuk alt kolu olan plastik boru imalatı alanında faaliyet gösteren firmalarının, katma değer üretimi, istihdam ve ihracat yapma kapasitesini geliştirerek,  “Stratejik konumunu ve zengin kaynaklarını değere dönüştüren,  Doğu Akdeniz’in lider bölgesi olmak” olarak belirlenen bölge vizyonuna katkı sağlamak amacıyla yatırımlarını planladıklarını söyledi. 

TÜRKAK TARAFINDAN AKREDİTE EDİLDİ 

Yılbor Boru,  üretim kapasitesinin artırılmasına yönelik makine-ekipman yatırımlarının yanı sıra 2009’da üretim kalitesinin artırılması ile Ar-Ge çalışmalarının yoğunlaştırılması amacıyla, bölgenin en gelişmiş laboratuvarından birini kurduğu bilgisini veren Hasan Yıldırım, “Fabrika bünyesinde kurulan laboratuvar 2015 yılında Türk Akreditasyon Kurumu (TÜRKAK) tarafından akredite edilerek saygınlık ve geçerliliği arttırılmıştır. Her yıl ek cihazlar almayı sürdüren firmamız böylece Ar-Ge altyapısında da gerekli iyileşmeyi sağlamayı hedeflemektedir. Ar-Ge ve innovasyon günümüzde rekabetin vazgeçilmez unsurlarından biri haline gelmiştir ve bu bağlamda firmamız Ar-Ge Merkezini Mart 2019’da 30 personel ile aktif hale getirmiştir.Kalitenin güvence altına alınması, kalite-kontrol sürecinin etkin bir biçimde işlemesi, firmamıza proje kültürü kazandırmak amacı ile Ar-Ge çalışmaları firmamızın her alanında aralıksız sürdürülmektedir” dedi. 

AR-GE VE İNOVASYON ÖNEMLİ

En son teknoloji ile üretim yapan firmalarının, ülke ekonomisine katkı sağladığını belirten Yıldırım, şunları kaydetti:

 “Geliştirdiğimiz Ar-Ge çalışmaları sonucunda bölgeye katma değeri yüksek ürünler kazandırmaktayız. 10. Kalkınma Planı’nda da artırılması öngörülen özel sektör Ar-Ge yatırımlarına katkı sağlamaktayız. Firmamızın mevcut tüm Ar-Ge faaliyetleri, Bölgesel-Ulusal ve Uluslararası Rekabet ve Yenilik amacında olup,  bölge ekonomisinin ulusal/uluslararası pazarlarda rekabet gücünün yükseltilmesine doğrudan hizmet etmektedir. Bu açıdan sektörün hem ülke içinde hem de küresel piyasalarda rekabet gücünü artırabilmesi için katma değeri yüksek nihai ürünleri üretmesi ve Ar-Ge- inovasyona yönelmesi büyük önem taşımaktadır. Ar-Ge Merkezinin açılması ve aktif bir biçimde çalışması ile birlikte, firmamızın üretim kalitesi, verimliliği, ürün çeşitliliği, nitelikli insan kaynağı ve know-how konusundaki gelişimi, rekabet gücümüzün, ciromuzun, ihracat kapasitemizin artışını sağlamaktadır.”

KENDİ ENERJİSİNİ ÜRETEN FABRİKA

Hasan Yıldırım, çevre duyarlılığı ve yenilenebilir enerjinin önemi doğrultusunda mevcut fabrikalarının 60 bin metrekarelik kısmının kapatılarak, çatısına döşenen güneş panelleri ilefabrikanın elektrik enerjisi ihtiyacınıngüneşten sağlandığını ifade etti. 

Editör: Barış Köksal