İBRAHİM KIZIL / ÖZEL HABER

 

Çağ Üniversitesi’nde her yıl düzenli olarak yapılana Ulusal Lojistik ve Dış Ticaret Zirvesi Programı’nın bu yıl 5’incisi yapıldı.

 

Lojistik ve dış ticarette yönetsel süreçler ve Sektör Uygulamaları adı ile iki oturum halinde gerçekleştirilen zirveye Çağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Çetin Bedestenci, Prof. Dr. Mehmet Tanyaş, Doç Dr. İlhan Öztürk, Doç. Dr. Nejat Basım, Doç. Dr. Güner Gürsoy, Yrd. Doç. Dr. Hakan Keskin Dr. Cengiz Tavukçuoğlu, Mars Lojistik Kurumsal Gelişim Müdürü Aydan Bilgel, Aras Kargo Bölge Müdürü Cüneyt Uzuner ve Serttaş Şirketler Grubu Dış Ticaretten Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Soner Serttaş, konuşmacı olarak katıldı.

 

Soner Serttaş, konuşmasına Mersin’in lojistik imkanlarını değerlendirerek başladı. Mersin’in transit bir şehir olduğunu ifade eden Serttaş, “Malatyalı olmamıza rağmen şirketimizin Mersin’de kurulmasında en önemli faktör Mersin’in lojistik açısından güçlü bir konumda olmasından kaynaklıdır. Mersin’de deniz hava ve kara yolu ile ulaşım mümkün. Tüm ulaşım kanallarının açık olduğu ve pazara yakın olması nedeni ile Mersin lojistik açısından önemli bir konuma yükselmektedir.” dedi.

 

Lojistik ve dış ticaret alanında depolamanın önemi hakkında konuşan Soner Serttaş, Mersin’in depolama açısından önemli bir yere sahip olduğunu ifade ederek, “Gümrüklü antrepolar genel ve özel olmak üzere ikiye ayrılırlar. Gümrüklü depoların tesislere yakın olması elleçleme açısından daha hızlı sonuçlar alınmasını sağlar” diye konuştu.

 

Elleçleme konusunun lojistik alanında önemli bir yere sahip olduğunu kaydeden Soner Serttaş, depolama alnının limana yakın olmasının ve ürünü saklama koşullarına uygunluğunun ve ürürünün dış etkenlerden korunmasının öneminin büyük olduğunu söyledi.

 

Türkiye’de lojistik alanında bilimsel araştırmaların sınırlı olduğunu kaydeden Serttaş, Türkiye’nin coğrafi olarak önemli bir konumda olduğuna dikkat çekti.

 

Mersin’de kurulması planlanan Lojistik Köy hakkında da konuşan Serttaş, “Lojistik köyün mersinde kurulmak istenmesi Mersin’in önemine bir vurgudur. Mersin’in lojistik anlamda üs olması Mersin’in ve Türkiye’nin ticari anlamda üs olacağına ve Mersin’in gelişeceğine işarettir.” ifadelerini kullandı.

Editör: Barış Köksal