Pembe Topuklu ‘İşadamları’
‘İş Kadını’ terimi hayatımızda ciddi ciddi yer edineli en fazla 10 yıl kadar oldu..

1971 Yılında kurucuları arasında Vehbi Koç ve Sakıp Sabancı’nın da bulunduğu Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği var.. Kısa adı TÜSİAD..

Türk iş dünyasının beyni işlevindeki bir dernek olup, yıllardır iş dünyası hangi söylemde buluşmak istiyorsa ‘Başkanı’ çıkar ve konuşur..

Fakat 1971 yılından 2007 yılına kadar hiçbir pembe topuklu derneğe başkanlık yapamamıştır.. Adı üzerinde ‘işadamları’ derneğidir ve erkek hegemonyasında idare gören bir yapıya sahiptir.. 2007 - 2009 yılları arasında Arzuhan Doğan Yalçındağ, 2010 – 2013 yılları arasında Ümit Boyner ve mevcut başkan Cansen Başaran dışında bu hegemonyayı yıkabilen olmamıştır.. Arzuhan Hanım’ın başkanlık dönemiyle dernekte kadınların sesi daha gür çıkmaya başlamış, Türkiye’ye örnek olan ‘iş insanı’ kelimesi türemiştir..

Bugün Türkiye çapında birçok dernekte ‘iş insanları’ ifadesi kullanılarak kadın – erkek eşitliğine vurgu yapılmaktadır.. TÜSİAD Türk Kadınının istediği zaman başarabileceğinin açık bir göstergesi olmasına rağmen, günümüzde halen bölgemizdeki STK’larda bir kadın başkan adayının adı geçmemekte..

Peki kadınlar duruyorlar mı.? Hayır..

Üretiyor, istihdam sağlamaya devam ediyorlar..

Bugün Mersin’in her köşesinde ‘pembe topuklu iş adamları’nı, yani kadın girişimcileri görebilirsiniz..

Ben ise elimden geldiğince birkaç örneği sizlerle buluşturacağım..

- Zeynep Şemsi Aysalar – 

Hasan Şemsi gibi yaşayan bir efsanenin kızı olmak kolay değil; ama o başarıyor.. Çalışıyor, yılmıyor.. Araştırıyor, bıkmıyor..

Zoru başararak Mersin Tarsus Organize Sanayi Bölgesi gibi Mersin sanayisinde ‘devler ligi’ olarak adlandırılan ve 200 dev kuruluşun ‘biz de varız’ dediği seçim yarışında MTOSB’nin Yönetim Kurulu’na girme başarısını gösteren Zeynep Şemsi Aysalar, Berdan Cıvata’da babası Hasan Şemsi’nin en büyük destekçisi.. 

Mersin’in önemli bir değeri olan fakat genç yaşta aramızdan ayrılan Esra Şemsi’nin ardından omuzlarındaki yük daha da artan Zeynep Şemsi Aysalar, bugün Türkiye çapında ödülden ödüle koşan Berdan Cıvata’nın başarısında büyük pay sahibi..

Çok ön plana çıkmayı sevmeyen Zeynep Şemsi Aysalar için MTOSB’nin, Arzuhan Doğan Yalçındağ’ı ya da Ümit Boyner’i benzetmesi yapmak çok yanlış olmaz sanırım…


- Nalan İzol – 

Öyle bir kadın düşünün ki dünyanın en zor mesleğine sahip; ANNE..

Ama bir gün Mersin’in en önemli sivil toplum örgütlerinden birinde, ‘Kadınlar Kurulu’nda görev yapması rica ediliyor; hem de eşi tarafından.. Aslında ilk bakışta protokol kuralları gereği eşinin başkanlık yaptığı sivil toplum örgütünün ‘kadınlar Kurulu’na başkanlık yapıyor gibi görülüyor.. Fakat sonrası……

Sonrası öyle projeler ile karşımıza çıkıyorlar ki; hepimiz donup kalıyoruz.. Bugüne kadar Mersin’de kimse tarafından dile getirilmemiş projeleri ardı ardına sıralıyorlar.. Her ay belirledikleri bir esnafa destek olmak için alışverişlerini mahalle bakkallarından, kendi üretimleri olan bir ayakkabı mağazasından yapıyorlar.. Bitti mi; hayır.! Buradan aldıkları ürünleri köy okullarında ihtiyaç sahibi çocuklara dağıtıyor; o da yetmiyor başka bir köy okulundaki çocukların ilk kez tiyatro ile buluşmasını sağlıyorlar.!

Başarı bence bu işte..

Mersin Girişimci İşadamları Derneği Kadınlar Kurulu projeleri ile fark yaratıyor, sivil toplum örgütlerine farklı bir bakış açısı, yeni projeler ile örnek teşkil edecek işlere imza atıyorlar.. 


- Dilek Benzetsel –

4 Ağustos 2008 tarihinde küçük bir kreş planladı Dilek Benzetsel; belki butik ama ‘kalite’den kesinlikle ödün vermeyecek bir kreş.. Adını Özel Dodi Kreş ve Gündüz Bakımevi koydu.. ‘Kalite’ kısa süre içerisinde başarıyı getirmiş, küçük çocuk dünyası giderek büyümüştü.. 2011 yılında açılan Özel Beyaz Kule Anaokulu, 2.5 dönüm üzerine 1000 m2 kapalı alanda hizmet vermeye başladı.. Yıl 2013’ü gösterdiğinde anaokulu eğitiminin ardından bu kuruma devam etmek isteyenlerin teşviki ile Özel Beyaz Kule İlkokulu hizmete girdi.. 

Okulun ana temelini ‘kalite’ üzerine oturtan ve ‘kalite’ standartlarından hiçbir zaman ödün vermeyen Dilek Benzetsel, bu yıl öyle bir eğitim kurumu yaratmak için düğmeye bastı ki ‘küçük bir kreş’ten geldiği nokta takdire şayan..

İçerisinde kapalı yüzme havuzu, kapalı spor salonu, fitness ve konferans salonları, Amerika’da kullanılan eğitim programlarının Mersin’e kazandırılacağı, küçük bir ‘üniversite’ kompleksi edasında bir kolejin temeli atıldı ve önümüzdeki eğitim öğretim yılında ilk zil çalacak..


- Elif Örener Erdem – 

Bu ismi duyanlar Yenişehir Hastanesi’nin sahibi, ortağı gibi giriş yapmamı bekliyor olabilirler; fakat asıl mevzu o değil.. Evet Yenişehir Hastanesi’nde babası Dr. Asım Örener’den aldıkları bayrağı abisi Mehmet Deniz bey ile birlikte çok güzel taşıyorlar.. Hastane içerisinde fark yaratan bir çok uygulamalara imza atmışlar ve atmaya devam ediyorlar.. Bunlardan bir kaçı, kuru temizleme, vale, kuaför hizmeti.. Yenişehir Hastanesi zaten Mersin’in en kurumsal şirketleri arasında yıllar önce yerini almış; fakat Elif Örener Erdem’in, Duygu Antmen ile ortak olarak 2013 yılında açtığı W Organizasyon bugün bir Mersin markası halini aldı.. 

W sadece bir organizasyon firması olmaktan çıktı, yön veren, inovatif fikirleri Mersin ile buluşturan, küçük doğum günün organizasyonlarından, 2-3 bin kişilik düğünlere kadar farklı yaşam alanları yaratabilen bir oluşuma dönüştü.. 

Kendi öz malları ile, hiç kimseye bağımlı kalmadan çalışmalarını sürdüren, yaptıkları yatırımları istihdam ile buluşturan bir firma haline geldiler.. Kısa süreçte gerçekleştirdikleri bu atılımlara rağmen, halen her organizasyonun başından sonuna kadar işlerini takip ettikleri gibi, mütevazı tavırları ile de fark yaratan birer ortak oldular.. 

Elif Örener Erdem’in bir farklı yönü daha var; Mersin Girişimci İş Adamlar Derneği Yönetim Kurulu’nda görev yapıyor.. TÜSİAD’da 36 yıl sürmüş bir ‘kadının’ başkanlık süreci; ama önümüzdeki günlerde Mersin GİAD’da bir ‘kadın’ın başkanlık koltuğuna oturması neden olmasın.!


- Dünya Aslan – 

Fotoğraf mı önemlidir; çerçevesi mi.? Yıllardır fotoğraf çeken birisi olarak O’nun çektiği fotoğraflara baktığımda içim açılıyor.. Çerçeveyi öyle bir oturtuyor ki; dışındaki metal ya da ahşap parçasına çok iş kalmıyor..

Fotoğrafın çerçevesi oluyor Dünya Aslan.. Duyguyu veriyor size, o ‘an’ın önemini yansıtıyor.. En mutlu anlarınızı sonsuzluğa taşıyor.. 

Çok basit geliyor değil mi uzaktan bakıldığında; oysa öylesine zor bir meslek ki.. Geri sarımı yok; ‘hadi bir daha’sı mümkün olmayan bir iş yapıyor.. Bir çocuğun annesi ile ilk buluşma anını nasıl geri sarabilirsiniz ki.?

Küçük bir işletmeden, büyük bir dünya yaratmış Dünya Hanım ve o dünyasını, kendi adını işinin markası haline getirmiş Mersin’de..

‘Keşke benim de bir gün fotoğraflarımı çekse’ dedirtiyor..


- Pınar Karabulut Uğur –

Eşi Aytekin Uğur Mersin iş dünyasının saygın bireylerinden birisi.. Aile şirketleri içerisinde birçok marka barındıran Uğur’ların gelini olan Pınar Hanım, kendi grup şirketlerinden birisinde çalışmak yerine dünyada çocuk gelişiminde kabul görmüş bir uygulama olan Technokids ile Mersinliler’i buluşturdu..

Mersin Marina karşısında açtığı iş yerinde kısa süre içerisinde yüzlerce öğrencisine ders vermeye başladı.. Kendi yaptığı araştırmalar ile Mersin’de farkındalık yaratan bir projenin başlangıcını gerçekleştirirken, geçtiğimiz günlerde Mersin Üniversitesi’nde Türkiye’nin dört bir yanından gelen 13 takımın yarıştığı ‘Minik Bilim Kahramanları Buluşuyor’ isimli bir fuarın düzenlenmesini sağladı.. 
Az ve öz bir bütçeyle yola çıktığı işinde şimdi harikalar yaratıyor..


- Özge Karapınar – 

Aslında büyü Özge Hanım’ın tebessümünde gizli; sempatisi ile iş disiplinini buluşturan, aldığı eğitimler ile kendi sektöründe profesyonelleşen, yaptığı yatırımları yenilikçi düşünce ile buluşturarak Mersin’de olmayanları Mersinliler ile buluşturan bir isim..

Güzellik Merkezi olarak tasarlanan işletmesini kısa süre içerisinde bir estetik merkezi haline getiren, verdiği VİP hizmeti teknolojinin son ürünleri ile buluşturmayı başaran Özge Karapınar, 1.5 yıllık işletmesini Mersin’de marka haline getirmeyi başardı.. 

Özge Estetik olarak önümüzdeki dönemlerde farklı yatırımlar ile Mersinliler’e hizmet vereceğinden kuşku duymadığım bir isim Özge Karapınar..


- Devam Edeceğiz - 
Editör: Barış Köksal