Burak Karataş / Özel Haber

Ankara'da bugün yapılan Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu (OSBÜK) 11. Olagan Genel Kurul Toplantısı sonrasında seçilen yeni yönetim kurulunda Mersin-Tarsus Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Sabri Tekli'de yönetime girdi.

Genel Kurulu www.cukurovaexpres.com'a değerlendiren Sabri Tekli, yıllardan bu yana delege olarak katıldıkları toplantıda ilk kez yönetim kuruluna girmenin heyecanını yaşadıklarını belirterek, 'Organize Sanayi Bölgeleri'nin sorunlarını ve yapılması gerekenleri biliyoruz. Bu anlamda üzerimize düşen vazifeyi en iyi şekilde yaparak Mersin-Tarsus Organize Sanayi Bölgesi'ni en iyi şekilde temsil edeceğiz' dedi.


BAKANLARDA KATILDI
Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu (OSBÜK) 11. Olağan Genel Kurul Toplantısı Rixos Otel'de yapıldı. Genel kurula Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, AK Parti Gaziantep Milletvekili Şamil Tayyar, OSBÜK Yönetim Kurulu Başkanı Cahit Nakıboğlu, Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir ile milletvekilleri, sanayici ve iş adamları katıldı.

Açılışta konuşan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, son yıllarda memleketi Gaziantep'in sanayileşme konusunda ön plana çıktığını belirtti. 15 yıl organize sanayi bölgelerinin yönetimlerinde çalıştığını anlatan Şahin, "Genç bir mühendisken girdiğim ve 15 sene çalıştığım üretmenin her aşamasının ne kadar zor olduğunu, bu alanda alın terinin ne kadar önemli olduğunu biliyorum" dedi.

"SON 10 YILDA OSB'LERDE YAPISAL DÖNÜŞÜM SAĞLADIK"
Hükümet olarak ekonomiyi referans aldıklarını belirten Şahin, "Güvenin ve istikrarın sağlandığı bir Türkiye'nin, aşamayacağı hiçbir sorunu olmadığı, başaramayacağı, ulaşamayacağı hiçbir hedef olmadığına inandık. Geldiğimiz 10 yılda organize sanayi bölgelerinde yapılması gereken yapısal dönüşümlerde sanayicilerden talebi çok iyi şekilde değerlendirdik ve gerekli şekilde, gerekli zamanda, gerekli yapısal dönüşümleri hayata geçirmeyi başardık" ifadelerini kullandı.
"Her bir organize sanayi bölgesi aslında büyük bir şehir. Gaziantep'te koca bir şehir var" diyen Şahin, bu bölgelerde çalışma barışının en temel ihtiyaç olduğunu vurguladı. Şahin, çalışma barışının sağlanması için ihtiyaç alanlarının belirlenmesi gerektiğine dikkat çekti. Bakanlığının yürüttüğü "Enerji Hanım Projesi"ni hatırlatan Şahin, "En temel tüketici aile. Kadının, erkeğin ve çocuğun bilincinin enerji tüketiminde ne kadar önemli olduğunu biliyoruz. Güzel bir projeyi hayata geçirdik. Bittiği zaman önemli bir değişimin, dönüşümün parçası olacağız" dedi.

"KREŞLERLE İLGİLİ ÇALIŞMA BAŞLATIYORUZ"
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile her alanda işbirliği ve güç birliği yaptıklarını anlatan Şahin, "Sayın Bakanımızla kreşlerle ilgili bir çalışma başlatıyoruz" müjdesini verdi.
Şahin, dün yapılan Bakanlar Kurulu toplantısında imzasını tamamlayıp, bugün Meclis'e gönderdikleri önemli bir paketin içerisinde engelli vatandaşlara yönelik düzenlemeler yer aldığına dikkat çekerek, "Bir elinde, bir ayağında, bir bacağında bir engel olabilir ama kafası zehir gibi çalışıyor ve çalışmak istiyor. Bu ülkenin kalkınmasında önünün açılmasını istiyor. Bu ülkede ona mali olarak destek verilmesi önemli ama o kapasitesini kullanmak istiyor. O yüzden koruyucu iş yerlerini bütün Avrupa çok seri bir şekilde çalıştırıyor" diye konuştu.

"PAKETİN İÇİNDE ÖNEMLİ TEŞVİKLER VAR"
Meclis'e gönderilen pakette yer alan düzenlemelerin detaylarını anlatan Şahin, şunları kaydetti: 
"Gönderdiğimiz paketin içinde büyük teşvikler var, indirimler var. Koruyucu iş yeriyle ilgili küçücük bir organizasyon yaptığınız zaman özellikle otistik olan çocukların devama dayalı işlerde bizden çok daha verimli olduğunu, usanmadığını, ara vermediğini, yorulmadığını görüyoruz. İşverenin de çok memnun ve mutlu olduğunu görüyoruz. Otistik çocuğun ailesinin 'Ben öldükten sonra benim çocuğum ne olacak' anlayışından çıktığı ve o ailenin mutlu olduğu aynı zamanda işverenin daha verimli bir şekilde işini yapabildiğini görüyoruz. O yüzden biz bu teşvik sisteminin indirimlerini getirdik, şu anda Meclis'e gönderdik. Bunu birlikte başarmak durumundayız."
OSBÜK Yönetim Kurulu Başkanı Cahit Nakıboğlu ise OSB'lerin sorunlarını anlattı. Yeni Vergi Kanunu'nun harç muafiyetini sağlayacak şekilde yeniden düzenlenmesi gerektiğini kaydeden Nakıboğlu, "OSB'ler emlak vergisinden muaf tutulmalıdır. OSB'lerde 'leasing' uygulamasına izin verilmelidir. OSB'lerde uygulanan yapı denetim ücretlerine yüzde 75 indirim yapılmalıdır" diye konuştu. 


Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Türkiye’nin sanayi ülkesi olma yolunda önemli bir adım attığını belirterek, “Ülkemizde zor kazanılmış olan güven ve istikrar ortamını ve zor kazanılmış olan bu yükseliş trendini bizim kimsenin keyfine yanlış anlayışlarına bize çelme takmak istemelerine feda edemeyiz” dedi. 
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu (OSBÜK) 11. Genel Kurulu’na katıldı. Sanayi üretimi olmayan ekonomilerin uzun ömürlü ekonomi olamayacağına işaret eden Bakan Ergün, “Bunu yaşadığımız son krizde açık şekilde gördük. Ayakta kalanlar sanayi ile bunu başardı” diye konuştu.
Merkezde sanayi ve üretimin olduğunu kaydeden Ergün, bunun bilgi ve teknolojiyle buluşması gerektiğine işaret ederek, “Türkiye’nin her yerinde üniversite sanayi işbirliği organizasyonları yapıyoruz. Organize Sanayi Bölgeleri’nin (OSB) de sadece sanayiciye alt yapı oluşturmasının yanında OSB’ler ‘mevcut sistemlerde nasıl teknolojiyi artırabiliriz, kümele çalışmaları nasıl olabilir’ konusunda öncülük yapmalılar” ifadesini kullandı.

“TÜRKİYE’NİN RAKİBİ UCUZ ENERJİ VE UCUZ İŞGÜCÜ DEĞİL”
Türkiye sanayisinin rakibinin ucuz enerji ve ucuz işgücü kaynağı olanlar olmadığını dile getiren Bakan Ergün, “Enerji kaynaklarının bol ve ucuz olduğu bir ülke değiliz. Ham maddelerin ve emeğin ucuz olduğu bir ülke değiliz. Enerjinin, hammaddenin ve emeğin bizden kat kat ucuz olduğu ülkeler var. Biz rekabet gücünü inovasyonda, yenilikte ve yüksek katma değerde bulabiliriz. Bizde genç dinamik nüfus var. Tarihsel birikimimizi bugünkü potansiyelimizi iyi değerlendirebilirsek, yüksek katma değerde, Ar-Ge’de ve inovasyonda başarı elde etmemiz mümkün” şeklinde konuştu.
Türkiye ekonomisinin son 10 yılda geldiği noktanın herkesin dikkatini çektiğini söyleyen Nihat Ergün, “Türkiye dikkat çeken bir ülke sevenimiz var sevmeyenimiz var” diyerek, “‘Türkiye nasıl bu hale geldi, borç meselesini çözüme kavuşturdu, nasıl büyümesini sürdürüyor ve istihdam meydana getirerek büyüyor’ bunu takdir edenler var ama bu demek değil ki herkes sizi canı gönülden seviyor” değerlendirmesinde bulundu.

“SİZİ YOLUNUZDAN ALIKOYMAK İSTEYENLER VAR”
Ergün, rekabet edenlerin her zaman dürüstçe rekabet etmediklerine işaret ederek, “Sizi yolunuzdan alıkoymak isteyenler var. Bu içerde de var dışarıda da. Ülkesinin yükselen yıldızı olarak tanınılıyorsa bundan herkes memnuniyet duyar. Ama senin attığın adım ülkeye değer kaybettiriyorsa bu yanlış. Bir ölçü aranıyorsa bunlardır ölçü. Bütün bunlar karşısında ülkemizde zor kazanılmış olan güven ve istikrar ortamını ve zor kazanılmış olan bu yükseliş trendini bizim kimsenin keyfine yanlış anlayışlarına bize çelme takmak istemelerine feda edemeyiz” dedi.
Herkesin sağlam bir duruş sergilemesi gerektiğine vurgu yapan Bakan Ergün, önemli olan noktanın bir vizyona sahip olmak olduğunu belirterek, “Hedefimiz büyük olduğu zaman küçük engelleri aşarız. Hedef küçükse küçük sorunlara takılırız. Türkiye hedefi büyük olan bir ülkedir. Sanayicisi de hedefi büyük olan bir sanayici olmalıdır” diye konuştu.

“AZICIK AŞIM AĞRISIZ BAŞIM LAFI BİZE UYMAZ”
OSBÜK yeni yönetiminin hedefler vizyonu çerçevesinde yoluna devam edeceğini dile getiren Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Ergün, Gaziantep’in sanayi öncülüğüne dikkat çekerek, “Şimdi bayrak Gaziantep’e geçti. Gaziantep son yıllarda sanayide öncü olan illerimizden bir tanesi. Gaziantep sanayinin lokomotifi durumuna geldi ve o şekilde yoluna devam edecek” dedi.
Türkiye’nin sanayi ülkesi olma yolunda önemli bir adım attığını belirten Ergün, yola daha çok bilgi ve teknolojiyle devam edileceğini söyleyerek, “Bulunduğumuz yer bizi tatmin etmiyor. Çok iyi bir sıçrama yaptık, iyi bir noktadayız ama geldiğimiz yer bizi tatmin etmiyor. Azıcık aşım ağrısız başım lafı bize uymaz, aşımızı büyütmezsek başımız çok ağrır. O yüzden çok çalışıp katma değer üretmemiz lazım” dedi.
Editör: Barış Köksal