NTV yaklaşık 10 dakika önce canlı yayında açıkladı: Burhanettin Kocamaz'ın Demokrat Parti adaylığının önünde engel var.

NTV'den Celal Çamur canlı yayında YSK'nın 2004 yılında aldığı bir karar ile, 'herhangi bir partinin listesinde gösterilen bir kişi, aynı seçim için başka bir partiden aday gösterilemez' dediğini ve bu anlamda da Burhanettin Kocamaz'ın İYİ Parti'den Demokrat Parti'ye geçerek aday olamayacağını söyledi.

Siyasi Partiler Kanunu'nun 40. Maddesi'nin de gündeme geldiği konuşmada, Kocamaz'ın bu kanuna göre de aday olamayacağı savunuldu.

Celal Çamur, 'Bugün açıklanacak olan geçici listelerde Burhanettin Kocamaz'ın ismi yer alırsa diğer partiler 'Demokratik Bir Yarış' olmayacak gerekçesi ile buna itiraz edebilir. Eğer listede yer almaz ise Demokrat Parti'nin karara itiraz etmesi bekleniyor' dedi.

Mersin halkı ise her ne olursa olsun demokrasi gereği Kocamaz'ın seçimlere girmesinin gerektiğini ve herkesin eşit şartlarda mücadele etmesi gerektiğini savunuyorlar.

Siyasi Partiler Kanunu'nun 40. Maddesi nedir.?

MADDE 40 - (Değişik 1. Fıkra: 3270 - 28.3.1986) Siyasî partiler, Anayasa ve kanunlarda belirtilen şartlara aykırı olmamak kaydıyla adaylarda daha başka ne gibi şartlar bulunması gerektiğini tüzüklerinde gösterebilirler.

Bir kimse, aynı zamanda, önseçimlerde ve merkez adaylığında değişik siyasal partilerden veya aynı partiden, aynı seçim için birden fazla seçim çevresinden önseçime katılamaz.

Bir kimse, bir partiden önseçim veya merkez adaylığı yoklamasına katıldıktan sonra başka bir partiden merkez adayı gösterilemez ve partisinden istifa etmedikçe bağımsız aday olamaz.

(Değişik 4. Fıkra: 3945 - 25.12.1993) Mahallî teşkilatın yönetim kurulu başkan ve üyelerinden, görev yaptıkları yerden aday adayı olmak isteyenlerin görevlerinden istifa etmelerine ilişkin usul ve esaslar siyasî partilerin tüzüklerinde belirlenir.

Bu hükümlere aykırı hareket edenlerin adaylığı Yüksek Seçim Kurulu tarafından iptal edilir.

Siyasî partilerin genel başkanlığı partilerinin, aday adayları listelerini ve seçim çevrelerini önseçimin yapılacağı tarihten en az yirmi gün önce saat onyediye kadar Yüksek Seçim Kuruluna ve ilgili il ve ilçe seçim kurullarına bildirir. Kurullarca ilgiliye bir alındı belgesi verilir.

Bu bildirimden sonra adaylıktan çekilmek önseçime kadar dikkate alınmaz. Ancak, bu gibiler aday seçilmişlerse çekilmeleri hüküm ifade eder. Ölüm halinde de aynı hüküm uygulanır.

Editör: Barış Köksal