Mersin’ deki her etkinlikten iyi kötü haberim olur.
O nedenle 23 mart sabahı evin önündeki sokağın Adnan Menderes Bulvarına açılan noktasına güvenlik şeridi çeken polise şakayla karışık “hayırdır, operasyon hazırlığı mı?” yollu esprime gayet ciddi cevap alınca uyandım.
“Hayır” dedi, polis yeleği giymiş kot pantolonlu görevli ve ekledi: “yarış mı varmış ne? Adnan Menderes Bulvarını tümüyle trafiğe kapatıyoruz.”
Sabahın köründe güvenlik şeridi, hafif kirli sakallı kot pantolonlu polis yeleği giymiş kişi görüntüleri her ne kadar operasyon türünden hazırlığı çağrıştırsa da, ne türden bir yarışın böylesine büyük hazırlıklara neden olabileceğini bilmediğim için daha bir meraklandım.
Neyse bir iki telefon görüşmesi sonunda aradığım cevaba ulaştım:
 Bisiklet Federasyonunun 2012 faaliyet programı kapsamında düzenlediği ulusal yol yarışlarından birine ev sahipliği yapacaktı Mersin ve 2013 Akdeniz oyunlarından önce kent adına bu tür organizasyonların yapılma potansiyeli nedeniyle önemli bir sınav olarak nitelendiriliyordu.
Sınavın bisiklet sporu ve daha da önemlisi böylesi önemli etkinlikler açısından başarısı veya başarısızlığına birazdan değineceğim ama itiraf etmeliyim Beden Terbiyesi Spor Müdürlüğünden çok Emniyet Müdürlüğü işi biraz da fazlasıyla ciddiye almıştı.
O ciddiyet nedeniyle Cuma günü Liman’ dan Mezitli sahiline kadar uzanan Deniz kıyısındaki ana bulvar trafiğe kapatıldı ve kent içi araç yükünü taşıyan en önemli ana arter kullanılamaz hale gelince Mersin kelimenin tam anlamıyla felç oldu.
Bunda her zaman olduğu gibi bilgilendirilmeyen ve o nedenle hazırlıksız yola çıkan vatandaşın ne yapacağını bilmez durumda, bulduğu her güzergahı denemesi ve bir yerden kaçayım derken başka yerde tıkanıklığa yakalanması rol oynadı.
Madem özel araçların en çok kullandığı güzergahı trafiğe kapatacaksınız? Bunu daha önce vatandaşla paylaşsanız bir şeyler mi eksilirdi?
Dünyada bu türden binlerce etkinlik yapılır her yıl ama tek farkla: O etkinlikler çok önceden kamuoyuyla paylaşılır ve değil günler aylar öncesinden herkes günü geldiğinde ne yapacağını bilir.
Mersin’ de ise bir kez daha KAP-2102 Bisiklet yarışlarıyla ortaya çıktı ki, etkinlikleri düzenleyenler şöyle dursun, onlara yardımcı olmak amacıyla trafiği yönetenler bile halkı bilgilendirme konusunda kimseye karşı en küçük bir sorumluluk duymuyorlar. (Burada yerel medyanın eksiği, gediği var mı? Bilgilendirme konusunda görevini yapmış mı? Soruları da önem kazanıyor ama o bambaşka önemde ele alınması gereken bir konu)
Ne Büyükşehir Belediyesinin, ne Valilik ve ona bağlı kurumların, ne de sorumluluk duyması gereken diğer kuruluşların sokaktaki vatandaş umurunda bile değil.
İlginçtir; Mersin’ de bu duyarsızlığa tepki gösteren tek kesim ise Yat limanı içinde yer alan işletmeler başta olmak üzere, trafiğe kapatılan bulvar nedeniyle üç gün boyunca sinek avlayan esnaf oldu ve bu anlamlı tepki açıkça itiraf etmeliyim beni çok sevindirdi.
Üç günlük bisiklet yarışları organizasyonunun trafiğe dönük bu dibe vuruştan çıkaracağımız dersler oldu elbette ve bu olumsuzlukların içinde hayli olumlu bir gelişmeydi parmağı taşın altında olanların bu tepkisi.
2013 Akdeniz Oyunlarına alt yapı ve kent organizasyonu olarak ne kadar hazırlıksız, kamuoyunun bilgilendirilmesi açısından ne kadar yetersiz olduğumuz da çıktı ortaya…
Halkın bilgilendirilmesinin yetersizliği nedeniyle bisiklet yarışlarına kent ilgisizliğini söylememe gerek bile yok.
Felç olmuş trafik nedeniyle halk etkinliklere, o etkinlikleri düzenleyenlere duyulması epeyi kulakları tırmalayacak biçimde tepki gösterdi ama yarışlara dönüp bakan bile olmadı.
Pazar günü muhteşem bir hava vardı Mersin’ de.  Buna rağmen son gün yarışları kriteryumu için parkur olarak seçilen Adnan Menderes Bulvarının Mezitli girişini her hafta sonu dolduran insanlardan eser bile yoktu.
372 sporcu pedal salladı ama onları izlemeye gelen 20 kişi bile yoktu. Abartmıyorum çünkü şansım gereği yarışları tribün niyetine evimin balkonundan izledim.
Çok ta üzüldüm. İnsanların haberi olsa, eminim çoğu anne baba, çocuklarının ellerinden tutup rengarenk görüntüleri, inanılmaz performanslarıyla o parkur üzerinde mücadele sporcuları izlemeye gelir, hem keyifli bir Pazar geçirir hem de ileride bu sporla ilgilenmek isteyenleri teşvik eden bir tablo yaratılabilirdi.
Bunların hiç biri olmadı ve Mersin, Mersinlilerden habersiz bir ulusal etkinliği daha “iş olsun” anlayışıyla karşılayıp, savuşturdu.
Bir sonraki halktan kopuk yeni etkinliğe kadar…
 
Editör: Barış Köksal