www.cukurovaexpres.com / Özel Haber
 
Genç bakliyatçıların kendi aralarından seçtikleri bir isim olan Tat Bakliyat Yönetim Kurulu Üyesi Veysel Memiş ile başlıyoruz.. Arkadaşları o’na ‘başkan’ diyor ama henüz ortada resmi bir dernek olmadığı için de ‘başkanlık’ sıfatının bir resmiyeti yok..
 
NEDEN BİR ARAYA GELME İHTİYACI DUYDUNUZ.?
 
Veysel MEMİŞ: Bakliyat sektöründe yer alan gençleri nasıl bir arada tutarız diye düşündük.. Ve bir araya geldiğimizde neler yapabileceğimizin muhasebesini yaptık.. Mersin Ticaret Borsası Başkanı Abdullah Özdemir’de bize destek verdi.. Birkaç kez bir araya gelerek neler yapılması gerektiğini tartıştık.. Hangi yolu izlememiz gerektiği konusunda da Sayın Özdemir’in bizlere desteği oldu..
 
PEKİ NELER YAPMAYI DÜŞÜNÜYORSUNUZ.?
 
Veysel MEMİŞ: Sektörümüz ile alakalı kişileri Mersin’e getirerek çeşitli çalışmalarda bulunmak istiyoruz..  Aile şirketlerinin kurumsallaşması için ne gerekli ise bu konu ile alakalı olarak konferanslar düzenlemeyi düşünüyoruz.. Bizim sektörümüz genelinde aile şirketleri üzerine kurulu.. Aile şirketleri kurumsallaşmada zorluk çekerler; öncelikle bunu aşmaya çalışacağız.
 
Mesela Güneydoğu turu yapmayı planlıyoruz.. Yeni mahsul çıktığında gidip yerinde görmek farklıdır.. Birde burada anlatılanları dinlemek farklıdır.. Bizim kuracağımız derneğin alt yapısı bu olacak.. Babalarımız, amcalarımız bu işin içinde devam ediyorlar.. Sektörün güçlenmesi için birlik beraberlik içinde çalışmalar yapacağız..

 
TOPLAM KAÇ KİŞİSİNİZ.?
 
Veysel MEMİŞ: Şu an 20 kişilik bir grubumuz var.. Yaptığımız işlerin sonucu olarak dernekleşmek istiyoruz.. Borsa kabul ederse borsanın çatısı altında ve borsaya bağlı olarak dernekleşeceğiz.. Şu aşamada henüz nasıl bir birliktelik olması gerektiğine daha karar vermedik.. Dernekleşmeyi hep geri planda tutmaya çalışıyoruz.. Çünkü içimizde hiç birimizin makam gibi bir kaygısı yok..
 
Bizim işimiz tarım ile alakalı; ne kadar çok üretim olursa bizim işimizde o kadar çok olur.. Mersin bakliyat konusunda ithalatçı konumuna geldi.. Tarım Bakanlığı’nın çiftçiye ve sanayiciye olan teşvikleri artarsa biz bu ithalatı tersine yani ihracata çevirebiliriz.. Güneydoğu kesimlerine bu konuda destek verilmesi gerekmektedir.. Üretim bizim ile alakalı değil.. Bu yıl mahsul ne kadar olmuşsa biz de ona göre ithalata ya da ihracata girip girmeyeceğimizi biliriz.. Başkanımız Abdullah Özdemir bizim yaptığımız aktivitelere destek çıktı.. Nasıl daha güçlü olabiliriz bu konuda bize yol gösterdi.. TOBB çatısı altında var olan genç girişimcilerde de temsil ediliyoruz.. Bizim içimizde olan 8 kişi var bu kurulda..
 
Yayla Bakliyat Yönetim Kurulu Üyesi Uğuray Yılmaz ile devam ediyoruz sohbetimize..
 
PROJELERİNİZDEN BAHSEDER MİSİNİZ.? HEDEFLERİNİZ NELER.?
 
Uğuray YILMAZ: Bakliyat sektörünün yeniden canlandırılması ve tüketimin artırılması için gerekli çalışmaları yapacağız.. Türkiye’de ekim alanlarının arttırılması, alanların ıslah edilmesi ve tarım ile alakalı olarak gerekli teşviklerin verilmesi gerekmekte.. Böylece Türkiye’deki üretimin arttırılması için gerekli olan çalışmaların yapılması şart.. Dernekleştikten sonra bakliyat sektörünün gelişmesi için gerekli çalışmaları yapacağız.. Ekim alanlarının çoğaltılması bizim elimizde olan bir şey değil.. Bu konuda da gerekli makamlardan destek isteyeceğiz.. Tarım alanlarının artması ile birlikte bizim ihracatımız ithalatımızı geçecektir..

 
Dernekleşmeye karar verdiğimiz anda başkanımız Abdullah beyin desteğini alarak güçlü bir şekilde bir araya geleceğiz.. Bir iki toplantı daha yapacağız kendi aramızda.. Buradan çıkacak sonuca göre dernekleşmeye karar vereceğiz.. Mersin, bakliyat sektörünün en önemli merkezlerinden birisi zaten.. Biz gelecekte bu sektöre yön verecek arkadaşlar olarak kendi aramızda şimdiden bir güç birliğine gitmek istiyoruz.. Ve bu güç birliğini sağlarken de, gerek düzenleyeceğimiz eğitimler ile, gerekse yerinde yapacağımız çalışmalar ile tecrübe kazanmak istiyoruz..
 
Ve son olarak Serttaş Bakliyat Yönetim Kurulu Üyesi Soner Serttaş ile konuşuyoruz..
 
SİZİN BİRLİKTELİĞİNİZİN MERSİN’E NE FAYDASI OLACAK.?
 
Soner SERTTAŞ: İhracata yöneldiğimiz zaman Mersin’in ekonomisi gelişecektir.. Kent ekonomisi güçlendikçe de kentin gelişmesi daha kolay olur.. Eğer bizlerin iş hacmi artarsa, Mersin’de istihdam oranımız da artar..
 
TARIM BAKANLIĞI’NIN UYGULAMALARINI NASIL BULUYORSUNUZ.?
Tarım alanlarının çoğalması ile birlikte bulgurda yüksek KDV oranları vardı.. Bu da haksız rekabet ortamı yaratıyordu.. Tarım Bakanlığı KDV oranını yüzde 1’e düşürünce bizimde maliyet oranlarımız düştü.. KDV oranı yüzde 8 oranındaydı ama bizim kazancımız yüzde 8 değildi.. Bakanlığımızın yaptığı bu uygulamayı sonuna kadar destekliyoruz; çünkü faturasız çalışılmasının önüne geçildi..

 
Bizim gençler olarak amacımız şirketlerimizin kurumsallaşmasını gerçekleştirerek çağı yakalamasını sağlamaktır.. Global dünya düzeninde belirli noktaya gelebilmek için arkadaşlar ile aramızda bu grubu kurmaya karar verdik.. Arkadan gelen genç bir nesil var.. Bu neslin belirli bir noktaya gelmesi için birlik beraberlik şart..
 
Bunun dışında ben Mersin’den bahsetmek istiyorum.. Mersin çok güzel bir noktaya geldi.. Hükümetin desteği ile Mersin bakliyat anlamında transit bir bölge; yurt dışından gelen ya da yurt içinde işlenen ürünler Mersin Limanı üzerinden transit geçiş yaparak tüketiciye ulaşıyor.. Mersin her geçen gün gelişirken, Türkiye’nin en önemli bakliyat kenti oldu.. Biz gelecekte bu sektöre yön verecek insanlarız.. Ve eğer işin başında biz olacak isek o zamana kadar en donanımlı şekilde olmamız gerekiyor..
 
Yanı sıra yeni bir reklam kampanyası düşünüyoruz.. Bunun en önemli ayaklarından birisi de obezitenin vurgulanmasını sağlamak.. Bakliyat tüketimi ile birlikte obezitenin azaldığını ifade edeceğiz.. Genç bakliyatçıların bu derneği kurmasındaki en önemli amaç bakliyat tüketimini arttırmaya yönelik çalışmalar yapmaktır.. 
Editör: Barış Köksal