İşte Dt. Veysel Çeçen’in o yazısı…

Halk arasında korona virüsü olarak adlandırdığımız bu hastalık, maalesef hala tüm hızıyla ülkemizde seyretmekte.  Her gün incelediğimiz artan vaka tablosu artık değil hastaneye gitmek, bizleri evlerimizden bile çıkmaktan korkar hale getirdi. Dolayısıyla bu süreçte sağlığımıza dikkat etmek de oldukça önem arz ediyor. Bu yazımda sizlere evlerinizde ağız ve diş sağlığınıza nasıl dikkat edebileceğinizi, neler yapabileceğinizi anlatacağım. 


Öncelikle, vücut bir bütündür. Ağız ve diş sağlığımızın yerinde olması; beslenme, stres gibi faktörlere de bağlıdır.  Yaşam standartlarımızın birden değişmesi, sosyal yaşantımızın azalması, stres ve yeme bozuklukları gibi durumlar ortaya çıkarabilir. Yine de önceliğimiz ruhumuzu beslemek, kendimizi dinç tutmak ve can sıkıntısıyla şekerli gıdalara yüklenmemek olmalıdır. Su tüketimi ihmal edilmemeli ve sağlıklı beslenmeye bilhassa özen gösterilmelidir. Aldığımız besinlerin yanı sıra, biri mutlaka yatmadan önce olmak üzere günde iki kere dişlerimizi fırçalamayı da unutmamalıyız. Doğru diş fırçalamanın dişlerinize çok bastırmadan, dairesel ve diş etinizden dişinize doğru hareketlerle yapıldığını ve en az iki dakika olması gerektiğini de hatırlatmakta da fayda var.  Dişleri fırçalarken dili fırçalamayı da unutmamak ve diş ipi ile gargara kullanımını da aksatmamak gerekiyor.  Kullandığınız fırçayı da 2-3 ayda bir mutlaka değiştirmelisiniz. 

 Ağza kalem, toka gibi yabancı cisimler sokulmamalı; bu hususta özelliklere küçük çocuklara dikkat edilmeli. Dişleri daha küçük ve dayanıksız olduğundan ağza giren yabancı cisimler diş yapısın zarar verebilir. Yine diş minesine zarar vereceği için diş gıcırdatma, sıkma gibi durumlar da kontrol altına alınmalı. Şekerli sakız ve dişe yapışan ağdalı şekerler tükürük tarafından temizlenemediği için zararlıdır.  Bu sebeple mümkün olduğunca az tüketilmeli. Bunun yerine portakal, mandalina, kivi, limon, greyfurt gibi ağız içi tükürük salgısını artıran meyveler tüketilmeli. Dişlerimizin yanı sıra vücudumuza pek çok açıdan zarar veren asitli içeceklerden uzak durulmalı. Ve son olarak günde bir bardak yeşil çay içilmesini de tavsiye ediyorum, yeşil çay diş ve diş eti dostudur. Bol bol gülümsemeyi ihmal etmediğiniz sağlıklı günler dilerim…

Editör: Barış Köksal