Son günlerde kamuoyu ve basında twitterin engellenmesi oldukça tartışmalı bir hal aldı. Bir kesim twitter nasıl engellenir diyerek özgürlüklerin engellendiğinden bahisle, ciddi şekilde eleştiride bulunmakta.
Bunu da haklı olarak bir sosyal paylaşım sitesinin tümüyle engellenmesi girişimi karşısında dillendirmektedirler. Gerçekten de twitter, facebook, youtube gibe sosyal paylaşım siteleri artık internet ve teknoloji çağının en küçükten en büyüğümüze kadar vazgeçilmezlerimiz arasına girmiş olduğu bir dönemde iktidar partisinin siyasi gücünü kullanarak karşıma kim çıkarsa çıksın ben bunların hepsini engellerim, kökünü kuruturum şekindeki çıkışı demokratik ve çağdaş bir hukuk devletinde de kabul edilemez bir durumdur.

Bu yönüyle konu haklı olarak eleştirilmekle birlikte, asıl önemli yanılsama kanımca Sayın Başbakanın konuyu öfkeyle açıklarken tam muradını anlatamaması ve twitterdaki bazı paylaşımlara engel getirilmesinin gerekçesini tam izah edememesidir.

Çünkü benim de sayın başbakana katıldığım olayın yönü bazı paylaşımların kişi ve kurumlar nezdinde ciddi anlamda anayasasal bir hak olan kişilik haklarının ciddi şekilde ihlal edilmesi ve suç teşkil eden beyanlarda bulunulmasıdır. 

Şunu önemle belirtmek gerekir ki, bir hukuk devletinde hiç bir gerçek veya tüzel kişi bu twitter gibi sosyal paylaşım şirketi de olsa kişilerin manevi kişilik haklarını yok edemez. Suç teşkil eden beyanlarda sınırsızca açıklamalarda bulunamaz. 

Her özgürlüğün sınırı diğer kişideki özgürlüğün sınırının başladığı yerde biter.

Mahkemelerce belli paylaşımların yasaklandığı ve engellendiği bir durumda bu kararların TİB tarafından sosyal paylaşım sitesi olan twittera gönderildiği halde bu kararların uygulanmaması adeta Türk milleti adına yargı görevini yürüten mahkemeleri tanımamak anlamına gelir ki bu hiçbir vatandaşımızın kabul edebileceği bir durum değildir. 

Ve artık orada mesele uluslararası bir sorun teşkil eder duruma gelmiştir.

Dolayısıyla konu irdelenirken daha başından mesele Sayın Başbakan tarafından tam izah edilemediğinden doğru algılanamamış ve yanlış bir mecrada tartışma yürümüştür. Ben dahil, hiç kimse bir sosyal paylaşım sitesinin tümüyle engellenmesini kabul edemez. 

Ama bu paylaşım sitesinin belli konulardaki hukuka aykırı paylaşımlar hakkında mahkeme kararlarını uygulamama kayıtsızlığını anlayışla karşılamakta mümkün olamaz. Bu iki yanılsama arasında doğru çözüm twitterın mahkeme kararlarını uygulaması ve siyasi iktidarın da tümüyle engellemeye ilişkin tavrını bu yönüyle sınırlaması gerekmektedir.
Editör: Barış Köksal