Çiftçi, esnaf, tüccar, tarım müdürlükleri görevlileri ile veterinerlerinde bulunduğu ortak bir çalışma yapılabilir önerisinde bulunan Yılmaz, çözümün uzun vadeli düşünülerek gerçekleştirilmesi gerektiğini kaydetti. Erdemli'ye bağlı Tömük'te kasaplık yapan Yılmaz, "Bu günlerde et fiyatları ve ithal konusu dikkat çekiyor, fiyat yüksekliğinden bahsediliyor. Devletimizin bu konuda çalışmaları var ama biz istiyoruz ki çiftçi destek görsün, yem fiyatları düşsün ve bunun girdileri düşürülsün, KDV düşürülürsün. Bu konuda bir çalışma yapılarak hem çiftçiye destek, hem esnafa destek olunmalı. Maliyet yüksek olduğu için etin fiyatı da yükseliyor. Etin fiyatının düşmesi için de girdilerin düşük olması lazım. Bu gün bir çuval yem 50 lira 55 lira. Eğer bu fiyat 20-25 liralara çekilirse etin fiyatıda otomatik olarak düşer. Çiftçilere verilen bu destek ile iş sahası da açılır. Çiftçi de, esnafta mağdur olmaz" dedi.

"Maliyet yüksek olacak ama ucuz satacaksın, kazanmadığın bir şeyi nasıl satacaksın”


Etteki KDV'nin düşürülmesi gerektiğini de dile getiren Yılmaz, "Bugün içeriye giren 1 kilo ette, 30 lira kuzunun kesimi var, KDV'siyle 34 lira. Firesi, kuyruk yağı derken 36 lira maliyeti var. Kemikli etin 36 lira maliyeti var. Bunun kemiksizi 40 lira olması lazımken 30 liraya nasıl et satacaksın. Dana fiyatları yine aynı. Maliyet yüksek olacak ama ucuz satacaksın, kazanmadığın bir şeyi nasıl satacaksın. Esnafın hali zaten ortada, masraflar her gün artıyor. Elektrik, su, işçisi, sigortası 40 liralık bir alışverişte 4-4,5 lira KDV'siyle stopajı tutuyor. KDV yüzde 1’e inerse fiyat hemen düşer. Bu yüzde 1'e çekildiği zaman 4-5 lira birden ucuzlar. Buna artı olarak yem fiyatlarıda düştüğünde fiyatlar bir hayli aşağıya düşer. Bunlardan ise hem çiftçi faydalanır, hem iş sahası açılır, hem de esnaf bundan faydalanmış olur. Bu fiyat düşüşünden tüketicide memnun olur. Biz çalışmaların bu yönde yapılmasını istiyoruz" diye konuştu.

“Çözüm uzun vadeli olarak ortaya konulmalı”


Sektör temsilcilerinin biraraya gelip uzun vadeli bir çözümü ortaya koymasından yana olduklarını da ifade eden Yılmaz, "Bu konuda sektörün içinde olanlarla bir istişare toplantısı yapılmasında fayda vardır. Herkesin görüşü alınsa daha iyi olur. Çiftçiden, esnaftan, tüccardan, tarım müdürlükleri görevlileri ve veterinerlerinde bulunduğu ortak bir çalışma yapılabilir ve ortaya çıkan sonuçlar rapor olarak düzenlenebilir. Konu üzerinde uzun vadeli düşünülürse daha iyi olur kanaatindeyiz" şeklinde konuştu.

Editör: Barış Köksal