MTOSB Başkan Vekili Tufan Ballı, bu sene Türkiye sanayisinde büyük bir düşüş yaşandığının altını çizerek, 'Irak'ta yatırım durdu. Şu an Irak'ta çok ciddi bir risk var. Bölgenin asayiş anlamında güvenli olmamasından dolayı yatırımlar da durmuş durumda. Suriye'de yaşanan olaylar zaten sanayiye başlı başına bir darbe vurdu. Şu an Türkiye sanayisi itekleme ile faaliyet gösteriyor' diyerek sözlerine başladı.
Tufan Ballı, 'Avrupa'da, Amerika'da bir iş yeri açmak için çok ciddi işlemler gerekiyor. Teminat isteniyor, iş yerinin nereye açılacağı, kaç istihdam yaratacağı, hangi sektörde faaliyet göstereceği araştırılıyor. Türkiye'nin de kısa süre içerisinde böyle bir sisteme geçmesi gerekiyor. Aksi taktirde aynı sektörlerde faaliyet gösteren iş yerleri yan yana açılıyor ve hem pazar payı düşüyor, hem de üretici zarara uğruyor. Sonuç olarak da o sektördeki insanlar iflasa kadar gidiyor' dedi.

Tufan Ballı, 'Türkiye İstatistik Kurumu 10 yıldır bunun analizini yapıyor. Hangi sektörlerde kimler faaliyet içerisinde bunun haritası çıkartılıyor. Fakat uygulamaya dönüp baktığımız zaman uygulama yok. Burada en önemli unsur yeni kurulan firmanın, o sektördeki lider firmalar ile eşit şartlarda kurulmasını sağlayabilmek. Ülke kapasitesi ve firma sınırlaması getirilmesi gerek. Bir bölgenin nüfus oranı ile paralel olarak o bölgede kurulacak olan aynı sektördeki firmaların analizi yapılmalı ve sonrasında kurulmak istenen firmaya izin verilmemesi gerekiyor. Bugün Türkiye'nin hangi sokağına giderseniz gidin yan yana 5 market, kuaför ya da restaurant görebilirsiniz. Bunun bir sınırlaması olması gerekiyor. Mersin'e bir marina açıldı ve çok güzel işliyor; yanına iki tane daha marina açılırsa o güzel işleyen yeri de baltalar. Eğer aynı sektörlerde fazla fazla firmalar olursa devlet bir yerde zarara uğrar; çünkü işletme yetkilileri zarar etmemek için mutlaka hata yapacaklardır. Ya vergiden kısacaklar, ya sigortadan! Bunun önüne geçilmesinin en güzel yolu da sektörel bazlı kota ve sınırlama. Fakat bunu uygularken de dev sanayicilerin önünü tıkamamak gerekiyor. Ülkenin bir çok yerinde yatırımı olan ve ciddi ihracat rakamlarına ulaşmış büyüklükteki sanayi işletmelerine farklı haklar tanınmalı' şeklinde konuştu.

'İhracatçı Türkiye'de desteklenmiyor' diyerek sözlerini sürdüren MTOSB Başkan Vekili Tufan Ballı, 'Farklı sektörlerde farklı teşvikler verilmesi şart; sanayiciler olarak teşvik bekliyoruz. Dünyadaki rakipleriniz ile rekabet edebilmeniz için onların ülkelerinde uygulanan destekleri almanız gerekiyor. Çin'deki ya da Hindistan'daki bir üretici teşvik alırken, biz alamazsak onlarla rekabet etme şansımız ortadan kalkıyor. 

Bir diğer konu ise bürokrasinin aşılamaması. Sanayicinin önündeki en büyük engellerden birisi de bürokrasi. Türkiye'de sanayiyi bir yere getirmek istiyorsak mutlaka ihracat yapılması gerekiyor. Devletin ihracatçıya bakış açısını değiştirmesi gerekmekte. Bizler bu ülkeye döviz girdisi sağlayan kişileriz. Bürokratik engeller yüzünden sanayici sekteye uğratılıyor. Odalarda, birliklerde, gümrüklerde bürokrasi azaltılarak işlerin nasıl hızlanacağı araştırılmalı' şeklinde konuştu.

Editör: Barış Köksal