Bir televizyon kanalında ‘Gezelim Tozalım’ programını sunan Gafur Uzuner, gezip gördüğü yerleri tuvalle buluşturdu. MTSO Sanat Galerisi’nde eserlerini Mersinlilerin beğenisine sunan Uzunure’in sergi açışına, MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Aşut ile Ressam Ahmet Yeşil de katıldı.
Açılışta konuşan Sanatçı Uzuner, Mersin’de ilk sergisini 12 yıl önce açtığını ifade ederek, “Mersin’de çok sayıda sanatçı arkadaşım olması, sürekli gelip gitmemi sağlıyor. Ayrıca çok sevdiğim bir kent. Bu nedenle Mersin’de sergi açmayı da seviyorum” dedi.

Birçok kimliği olmasını üretmeyi çok sevmesine bağlayan Uzuner, “Oyunculuk yaparak karnımı, ressamlık yaparak da ruhumu doyuruyorum” ifadelerini kullandı.
Oyunculuğun bir ekip işi olduğunu, resmin ise bireysel bir sanat olduğunu belirten Uzuner, bu sanat dalında günahın da sevabın da sanatçıya ait olduğunu söyledi. Resim yaparak ruhunu iyileştirdiğini ve diri tuttuğunu ifade eden Uzuner, “Doğa, sanat, insan, vatan sever biriyim. Çevreci bir bakışım var. Üretmeyi seviyorum. Ülkeme karşı sorumluluklarımı mesleğimi yaparken yerine getirmeye çalışıyorum. Değişmeyen ve gelişmeyen insanları sevmiyorum” diye konuştu.

Türkiye’de sahne sanatlarının yeteri kadar seyircisi olmadığını anlatan Uzuner, sanatçıların gereken desteği görmemesinden yakındı. Sanatçıların insani şartlarda çalışabilmeleri için hükümet tarafından bu konuya bütçe ayrılması gerektiğini kaydeden Uzuner, gençlere tavsiyelerde de bulundu. Öncelikle eğitime önem verilmesi gerektiğini ve bu nedenle genç sanatçıların mutlaka eğitimlerini tamamlamaları gerektiğini vurgulayan Uzuner, “Yeteneklerinden emin olmadan yola çıkmamalılar. Yeteneklerini ise ustalara tespit ettirip sonra yollarına devam etsinler” dedi.

Kendi yeteneğinin de işin ustaları tarafından tespit edildiğini dile getiren Uzuner, hayatının dönüm noktasını oluşturan kısa öyküyü şöyle özetledi: “Mezun olduğum ilk yıllarda oynadığım tiyatroyu izlemeye tesadüfen Şan Tiyatrosu Sahibi Egemen Bostancı geldi. Beni izleyip beğenmiş. Sonrasında hayal bile edemeyeceğim bir teklifle beni İstanbul’a götürdü. Yani özetlemek gerekirse ne iş yaparsanız yapın mutlaka en iyisini yapın. Çünkü şansın sizi ne zaman bulacağı belli olmaz.”

Gafur Uzuner’in sergisi 23 Mart 2017 tarihine kadar açık kalacak.
 
Editör: Barış Köksal