Dinçer, Mersin Valiliği koordinasyonunda ESOB, MTSO, Büyükşehir Belediyesi ve Ticaret İl Müdürlüğünce ortaklaşa düzenlenen ve bu yıl 22-27 Eylül 2014 tarihleri arasında 21'ncisi gerçekleştirilecek olan Ahilik Kültürü Haftası nedeniyle yaptığı açıklamada, ahilik kavramının günümüze ve geleceğe ışık tutan geniş anlamlarla dolu olduğunu belirtti. Ahiliğin, Anadolu’daki esnaf ve sanatkarların oluşturduğu örgütlenme sistemi olduğunu ve toplumun sosyal, ekonomik, kültürel ve mesleki hayatını düzenleyen bir kurum olarak varlığını uzun süre devam ettirdiğine dikkat çeken Dinçer, Ahi birliklerinin bir sistem olarak etkilerini günümüzde de hissettirdiğini kaydetti.

Ahiliğin, sanatın, ticaretin ve mesleğin, olgun kişilik, güzel ahlak ve doğrulukla yoğrulduğu, kökleri çok eskilere uzanan bir gelenek olduğunu ifade eden Dinçer, "Yüzyıllar boyu toplumumuzun sosyal ve ekonomik omurgasını oluşturan bir örgütlenme şeklimiz. Toplumsal kimliğimiz açısından daima sahiplenmemiz gereken çok özel bir kültürümüzdür. Medeniyet tarihine kültürümüzün armağan ettiği birçok değer vardır. Bu değerler arasında, sosyal hayatı her yönüyle kavrayan bir mesleki yapılanma kurumu olan Ahilik önde gelir. Anadolu’nun Türk yurdu olmasında büyük emeği geçen Ahi Evran tarafından 13. yüzyılda kurulan Ahilik Teşkilatı, toplumsal yaşamın ortak paydası olan insanı esas almaktadır. Toplumun sosyal, ekonomik ve kültürel hayatının düzenlenmesinde önemli rol oynayan Ahilik Teşkilatı, gerektiği zaman vatan savunmasında da görev yapan bir birliktelik ve dayanışmanın ortak adıdır. Ahiliği ahlaksal toplumculuk şeklinde de tanımlamak mümkündür. Her yönü ile aşırılıklardan sakınan birini diğeri için terk etmeyen dengeli bir ahiret-dünya anlayışı vardır. Yaşamak için yok etmeyi değil, yaşamak için yaşatmak felsefesini kabul eder. Temeline insanı alan Ahilik felsefesinde, insan bir üretim aracı değildir. İnsan üretimin merkezindedir. Ahilik sisteminde insan amaçtır. Araç değildir. Ahilik değerlerine göre üretim; insana rağmen değil ancak insan mutluluğuna hizmet ettiği sürece değerlidir" dedi.

Dinçer, insanlar arasındaki ticari ve toplumsal ilişkilerde dürüstlük, güvenirlilik, iş ve meslek ahlakına saygı, hak ve hukuka riayet etme, saygılı, şefkatli, cömert ve güler yüzlü olma ilkelerini esas alan Ahilik sistemini uygulamayı bugün de başarabilmemiz halinde yaşadığımız birçok sorunun kendiliğinden ortadan kalkacağının altını çizerek, “Ahilik; Türk kültürünün ürettiği sosyal, ekonomik ve kültürel değerler bütünüdür. Ahilik sisteminin değerleri, günümüz koşullarına uyarlanmalıdır. Ahilik sisteminin sağladığı verimlilikten, uyguladığı kalite kontrol sisteminden, yetiştirdiği kalifiye iş gücünden ve üretim sistemine getirdiği etik değerlerden Türk ekonomisi yararlanmalıdır. Her zamankinden daha çok ihtiyacımız olan birliği ve dayanışmayı yüzyıllar önce atalarımız nasıl başarmış ise biz de her zaman aynı inançla başarabilmeliyiz. Ahilik prensipleri, kurum olarak tarihe mal olmuş sadece ferdi değil, gerek devletlerin kendi bünyelerindeki, gerekse uluslararası düzeyde toplumsal barışın sağlanmasında çok cidde ve göz ardı edilmemesi gereken bir model konumundadır. Bu itibarla Ahilik, yalnızca Türk insanının değil, bütün dünya toplumlarının örnek alması gereken bir insanlık ve ahlak sistemidir” diye konuştu.
Öte yandan Ahilik Kültürü Haftası kapsamında Talat Dinçer başkanlığındaki Mersin ESOB heyetince bugün saat 14.00'de Mersin Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, saat 14.45'de Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz ziyaret edilecek. 23 Eylül Çarşamba günü ise ESOB heyetince saat 09.30'da Cumhuriyet Alanı'nda Atatürk Anıtı'na çelenk sunumu yapılacak ardından Kültür Merkezi'nde kutlamalar gerçekleştirilecek.
Editör: Barış Köksal