Süngü yaptığı açıklamada, zeytinciliğin Silifke tarımının en önemli dinamiklerinden biri olduğunu belirterek, "İlçe Müdürlüğümüz zeytinciliğin gelişmesine büyük önem vererek, Özel İdare Müdürlüğü aracılığı ile yaptığı projelerle son 7–8 yılda yaklaşık 150–200 bin Zeytin fidanı dağıtımı yaptı. Kapama zeytin bahçelerinin oluşması sağlanmıştır. Kültür zeytinciliği genellikle yabani delicelerin aşılanması ile yapıldığından bahçeler dağınık halde ve diğer ağaçlarla karışık halde idi. Ayrıca yağ ve sofralık kalitesi yüksek olan Ayvalık ve Gemlik çeşitlerinin bölgede yaygınlaşması sağlanıldı" dedi.

Silifke de 25 köyde ve 2 bin 672 hektar arazide zeytincilik yapıldığını vurgulayan Süngü, şöyle devam etti:

"Toplam üretilen zeytinin büyük bir kısmı zeytinyağı çıkarılarak satılmakta, küçük bir kısmı da zeytin olarak satılmaktadır. İşlenip sofralık olarak zeytin satışı yok denecek kadar azdır. 17 bin 328 ton zeytin üretimi yapılmakta olup bunun 14 bin tonu yağlık, 3 bin 328 tonu sofralık olarak tüketilmekte.

Üretilen zeytinler ilçemizde bulunan 5 adet zeytinyağı üretim tesisi ve 2 adet salamuralık zeytin tesisinde işlenerek pazara sunulmakta. Üretilen zeytinyağımızın serbest asit oranı yüzde 5–10 arasındadır. Toplanan zeytinlerin gerek yere düşen zeytinlerinden toplanmasından gerekse hasattan işlem görmesine kadar çok zaman geçmesin den dolayı asitliliği yüksek çıkmaktadır. Üreticiler bir birlik halinde olmadıklarından ürünlerini bir marka altında ve ambalajlı olarak pazarlayamamaktadırlar. Genelde dökme olarak zeytinyağı satışı yapılmaktadır. İlçemizde üreticilerimizin bir marka adı altında zeytinyağlarını satmaları halinde daha yüksek gelir elde edebilecektir.”
Editör: Barış Köksal