Mersin Valiliği, Olağanüstü Hal (OHAL) İşlemleri İnceleme Komisyonuna elektronik ortamda yapılacak başvuruların usulü hakkında yazılı bir açıklama yaptı. 685 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile Olağanüstü Hal İşlemleri İnceleme Komisyonu kurulduğu anımsatılan açıklamada, komisyona doğrudan başvuru yapılmayacağı, başvuruların valilikler veya ilgili kurumlar aracılığıyla yapılması gerektiği kaydedildi. Başvuruların, ‘https://ohalkomisyonu.basbakanlik.gov.tr’ adresinde bulunan ve elektronik ortamda hazırlanan başvuru formu doldurulmak suretiyle yapılacağı ifade edilen açıklamada, “Başvurular 17 Temmuz 2017 Pazartesi günü başlayıp 60 günlük sürenin bitimi olan 14 Eylül 2017 günü mesai saati bitiminde sona erecektir. Buna göre kamu görevinden, meslekten veya görev yapılan teşkilattan çıkarılanlar ya da ilişiği kesilenler valiliklere veya en son görev yaptıkları kurumun bağlı, ilgili ya da ilişkili olduğu bakanlığa başvuruda bulunacaklardır. Ancak, emniyet personeli valiliklere veya Emniyet Genel Müdürlüğüne, jandarma personeli valiliklere veya Jandarma Genel Komutanlığına, üniversite personeli valiliklere veya Yüksek Öğretim Kurulu Başkanlığına, ceza infaz kurumlarında tutuklu ve hükümlü olarak bulunanlar ceza infaz kurumu müdürlüğüne başvuru yapacaklardır” denildi.

Kapatılan kurum ve kuruluşlar, öğrencilikle ilişiği kesilenler ve rütbeleri alınan emekli personel tarafından yapılacak başvuruların ise sadece valiliklere yapılabileceği belirtilen açıklamada, “Belirtilen başvuru yerleri dışında başka bir makam ve mercie başvuru yapılması mümkün bulunmamaktadır. Ayrıca, komisyona elden veya posta yoluyla doğrudan başvuru yapılamayacaktır. Bu şekilde yapılan başvurular hakkında herhangi bir işlem veya inceleme yapılmayacaktır” ifadeleri kullanıldı.
Valilik, başvurunun nasıl yapılacağına ilişkin de şu bilgileri verdi: “Belirtilen internet sitesindeki elektronik başvuru sistemine giriş yapıldıktan sonra, başvurucunun Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası ve diğer gerekli bilgiler formun ilgili bölümlerine yazılacaktır. Başvuru konusuna ilişkin sistemde bulunan bilgiler otomatik olarak görülecektir. Ayrıca formun başvuru dilekçesi bölümüne, 10 sayfayı geçmemek üzere talep konusu hakkındaki beyanlar yazılabilecektir. Bu şekilde doldurulan başvuru formunun çıktısı alınıp imzalandıktan sonra, bu form ve ekinde ibraz edilecek belgeler valiliklere veya bakanlıkların merkez teşkilatına teslim edilecek olup, ilgili görevli tarafından yapılacak onay işleminden sonra başvuru işlemi tamamlanacaktır.”

Başvuruların şahsen, kanuni temsilci veya noter onaylı vekili aracılığıyla yapılacağı bilgisi verilen açıklamada, cezaevinde bulunanların başvuruda yapmaları gerekenler de şöyle sıralandı: “Ceza infaz kurumları ve tutukevlerinde bulunan tutuklu veya hükümlüler, bu usul ve esaslara ekli formu fiziki olarak doldurup bulundukları kurumda görevli memura teslim eder. İlgili memur, doldurulan formu esas alarak internet sitesinde yayınlanan formu doldurup alınan çıktıyı başvurucuya imzalatarak kurum müdürlüğüne teslim eder. Kurum müdürlüğü, gerekli işlemleri tamamlayarak başvurucuya alındı belgesi verir ve bağlı olduğu Cumhuriyet başsavcılığı aracılığıyla başvuru formunu varsa dilekçe ve ekleriyle birlikte Komisyona gönderir.”

Mersin Valiliği’ne yapılacak başvuruların, Hüseyin Okan Merzeci Bulvarı (İkinci Çevre Yolu) üzerindeki valilik binasının birinci katında bulunan İl Olağanüstü Hal Bürosunda kabul edileceği bildirildi.
Editör: Barış Köksal