Taze meyve olarak tüketiminden arta kalan ve günümüzde çorba ve salata olmak üzere yemeklere ayrı bir lezzet katan nar ekşisinin yapımına başlayan kadınlar, bir kısmını evlerinin ihtiyacında kullanmak üzere saklıyor, artan kısmını ise satarak aile bütçelerine katkı sağlıyor. 

Çorba ve salata başta olmak üzere yemeklere ayrı bir tat veren nar ekşisi, zahmetli bir emeğin ardından sofralardaki yerini alıyor.

Nar ekşisinin yapımının çok zahmetli olduğunu anlatan Süleyman Özer, "Bahçelerden toplanan narlar, ortadan ikiye ayrıldıktan sonra leğenlerin içerisine konuluyor. Sopa yardımıyla dövülerek taneleri kabuğundan ayrılan narlar, çuvalın içerisine konuluyor. Sert ve yüksek bir yere konulan çuvaldaki nar tanelerinin, tepelemek suretiyle suyu çıkarılıyor. Elde edilen nar suyu süzüldükten sonra kazan veya leğenlerde iyice kaynatılıyor. Koyulaşıncaya kadar kaynatılan nar suyu daha sonra soğutularak şişelere konuluyor ve satışa hazır hale geliyor" dedi.

Narın faydalarını anlatan Mut İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Levent Abaş, taze meyve olarak tüketiminin yanı sıra başta çorba ve salata olmak üzere yemeklere ayrı bir tat veren narın yöre ekonomisine son yıllarda önemli katkı sağladığını belirtti. Nar ekşisinin sağlığa yararlarının saymakla bitmeyeceğini dikkat çeken Abaş, "Nar ekşisi kuvvet artırıcı, ishal kesici, kan şekerini düşürücü gibi özelliklerinin yanı sıra kalbi güçlendirici özelliğiyle de biliniyor" diye konuştu.
Editör: Barış Köksal